הקופים המשועממים השיקו ApeCoin (צילום: Shutterstock)
ApeCoin ו-Bored ape yacht club. בונים אימפריה | צילום: Shutterstock

קשה לברוח בשבועות האחרונים מהקופים הצבעוניים של Bored Ape Yacht Club. אוסף יצירות ה-NFT המוכר ביותר בעולם וחברת יוגה לאבס (Yuga Labs) שעומדת מאחוריו סיפקו שלל כותרות על תנופה וצמיחה, שמסמנים התגבשות של שחקן חזק שעשוי להשתלט על הקטגוריה. איך מיישבים את הסתירה בין השתלטות על תחום, שההבטחה המרכזית שלו היא לדה-סנטרליזציה וצורה חדשה של אינטרנט חופשי? שאלה מצוינת.

הבליץ החל לפני כשבועיים, כשיוגה לאבס הודיעה שהיא רוכשת את שני אוספי ה-NFT הפופולריים CryptoPunks ו-Meebits (סכום עסקה לא נמסר); המשיך בשבוע שעבר כשיוגה הפתיעה בהנפקת המטבע ApeCoin, ששיעורים ניכרים ממנו הוענקו למייסדים והמשקיעים המוקדמים בחברה (ראו הרחבה בהמשך); והגיע לשיא לאחר שהחברה הודיעה כי גייסה 450 מיליון דולר בהובלת קרן אנדריסן הורוביץ, משקיעה קיימת וותיקה בחברה, לפי שווי של 4 מיליארד דולר. בעוד שנראה כי מתגבש פה משהו חדש ומעניין בתחום מתפתח, קשה גם לחמוק מתחושה קלה של דה ז'ה וו. או כפי שהגדיר זאת השבוע מחבר הניוזלטר Platformer קייסי ניוטון, "There’s something off about ApeCoin".

תחושת חוסר הנוחות נובעת בעיקר מאותה הנפקת המטבע שביצעה יוגה לאבס במודל שמכונה Airdrop, שבו בעלי אינטרסים בנכסי קריפטו קיימים כמחזיקים, יוצרים ומשקיעים, מקבלים בחינם ובאופן אוטומטי אסימונים (tokens). במסגרת ה-Airdrop של ApeCoin חילקה יוגה לבעלי האינטרסים שלה מיליארד אסימונים – שמיד החלו להיסחר בבורסות הקריפטו ויצרו יש מאין למחזיקים בהם ערך מצרפי שנע סביב 4 מיליארד דולר. אם השיטה הזו מצלצלת לכם מוכרת זה כנראה בגלל שאתם נזכרים בשגעת ה-ICO שנכנסה לחיינו באחד הגלים הקודמים של טירוף הקריפטו, גייסה סכומי כסף עצומים בסוף 2017-תחילת 2018, ואז נעלמה מחיינו תוך שהיא משאירה מאחוריה ריח רע של הונאה.

Bored Ape NFT (צילום: mundissima, shutterstock)
NFT הקופים המשועממים. יוגה לאבס דוהרת קדימה עם שווי חדש ונוצץ | צילום: mundissima, shutterstock

האסימונים האלו, בין שנוצרו ב-ICO כבעבר או ב-Airdrop כיום, מציעים למשקיעי הון סיכון דרך חדשה להפיק ערך מההשקעות שלהם, כזה שהקשר שלו למציאות רופף אפילו יותר ממכפילי הכנסות עתידיים. ניוטון כותב כי עולם הבלוקצ'יין של השנים האחרונות סיפק למשקיעים דרך חדשה להיפגש מהר יותר עם תוצאות ההשקעה שלהם. כך, משקיעים חסרי סבלנות עשויים ללחוץ על החברות שהשקיעו בהן שיציעו אסימונים ויקצו להם מראש כמות מסוימת מתוכם. כשהאסימונים עוברים להיסחר בבורסות הקריפטו – כמו במקרה של ApeCoin – המשקיעים יכולים לקבל החזר מהיר על ההשקעה. ניוטון אף מגדיל ואומר כי גורם ב-VC סיפר לו כי שמע על סטארט אפים שנתונים ללחצים להציע אסימונים מסיבה זו בדיוק. במקרה של ApeCoin, המשקיעים המוקדמים ביוגה לאבס, ובהם קרן אנדריסן הורוביץ ומפתחת משחקי הבלוקצ'יין Animoca Brands, קיבלו הקצאה של 14% מהאסימונים.

עולם הבלוקצ'יין של השנים האחרונות סיפק למשקיעים דרך חדשה להיפגש מהר יותר עם תוצאות ההשקעה שלהם. כך, משקיעים חסרי סבלנות עשויים ללחוץ על החברות שהשקיעו בהן שיציעו אסימונים ויקצו להם מראש כמות מסוימת מתוכם. כשהאסימונים עוברים להיסחר בבורסות הקריפטו – כמו במקרה של ApeCoin – המשקיעים יכולים לקבל החזר מהיר על ההשקעה

אך יש כאן גם זווית בעייתית נוספת, והיא קשורה לישות החדשה שכל אותם אסימוני ApeCoin נועדו לשרת: ה-DAO שהאסימונים מעניקים למחזיקים בהם השפעה על הנעשה בו. DAO, קיצור של decentralized autonomous organization, הוא מעין התאגדות קריפטו שמיועדת לקבלת החלטות בצורה דמוקרטית. ה-DAO של Bored Ape אמור לקבל החלטות לגבי האופן שבו תנוהל הקהילה שיוגה לאבס מפעילה סביב יצירות ה-NFT שלה. כל אסימון ApeCoin מעניק קול בודד בהצבעות ב-DAO, כך שקל להבין כי ככל שגוף או אדם מסוים מחזיקים ביותר מטבעות, כך ההשפעה שלהם על ההחלטות גדולה יותר.

יוגה לאבס מנסה להרחיק את עצמה מהשליטה ב-ApeCoin DAO, אך בפועל מי שקיבלו את האסימונים קיבלו גם כוח הצבעה ב-DAO, כך שהם משכפלים את מבנה השליטה הישן. אלא שגם בלי לצלול לשאלות על מי שולט ב-DAO ואיך תחולק בין ה-DAO ובין יוגה לאבס סמכות ההחלטה על הנעשה בנכסים שסביב ל-Bored Ape Yacht Club, עדיין עולה כאן סוגיה רחבה יותר. והסוגיה הזו מעניינת וחשובה הרבה יותר מהחברה או הנכסים הספציפיים, עשירים, צבעוניים ומושכי כותרות ככל שיהיו.

איפה האינטרנט החדש והשוויוני שהבטיחו לנו

חסידי הקריפטו מוכרים לנו כבר שנים חזון ליברטריאני של חירות ממוסדות רשמיים. החזון הזה זכה לטוויסט מסוים תחת המונח web3 שנדחף למיינסטרים בשנה האחרונה, ושקונספט ה-DAO הוא אחד מצורות הביטוי המעניינות שלו. ה-web3 מבטיח לנו אינטרנט חדש, שוויוני יותר, שבו למשתמשים יש זכויות ביצירות ובתכנים במקום חברות ענק כפייסבוק או גוגל. אלא שההבטחה הזו לייצוג ושוויון לא כל כך מסתדרת עם המציאות שבה קרנות הון סיכון וגופי השקעה עשירים הם שעומדים מאחורי הפרויקטים הגדולים בתחום הקריפטו, ולכן הם גם מי שגוזרים את הקופונים הגדולים ביותר. בקיצור, זה לא משנה אם הפלטפורמה החדשה הבאה תנוהל על ידי סטארט אפ, חברה בורסאית או DAO אם מי שמנווטים את קבלת ההחלטות בה הם אותם משקיעים ריכוזיים.

אלא שההבטחה הזו לייצוג ושוויון לא כל כך מסתדרת עם המציאות שבה קרנות הון סיכון וגופי השקעה עשירים הם שעומדים מאחורי הפרויקטים הגדולים בתחום הקריפטו, ולכן הם גם מי שגוזרים את הקופונים הגדולים ביותר. בקיצור, זה לא משנה אם הפלטפורמה החדשה הבאה תנוהל על ידי סטארט אפ, חברה בורסאית או DAO אם מי שמנווטים את קבלת ההחלטות בה הם אותם משקיעים ריכוזיים

הנקודה הזו אינה חדשה וכבר עלתה לדיון בהרחבה בחודשים האחרונים, במיוחד לאחר שג'ק דורסי, מייסד ולשעבר מנכ"ל טוויטר וכיום מנכ"ל בלוק וחסיד קריפטו מושבע, החל להתנגח בנושא מול מארק אנדריסן מאנדריסן הורוביץ. בדצמבר האחרון צייץ דורסי כי קרנות ההון סיכון הן ששולטות ב-web3 ולא הציבור: "It’s ultimately a centralized entity with a different label".

כעת נראה כי הדברים קיבלו משנה תוקף. האופן שבו אנדריסן הורוביץ קיבלה מאות מיליוני דולרים יש מאין הודות להנפקת המטבע של Bored Ape הוא סופה מושלמת של כל מה שנתפס כבעייתי בחזון ה-web3. הנפקת אסימונים שמאפשרת למשקיעים להיפגש עם הכסף בשלב מוקדם, ומעניקה להם כוח ניכר בגוף שמיועד לקבל החלטות על האופן שבו ינוהלו ויפותחו היצירות שבלב העשייה. הוסיפו לכך שימים ספורים לאחר מכן הקרן אף השקיעה כחצי מיליארד דולר בחברה שהנפיקה את האסימונים ובכך הכפילה את שוויה, והריח הרע מסריח עד לשמיים.

DAO כסוג של SPAC

ארון בראון, משקיע קריפטו וכותב טור בבלומברג, מעלה סברה נוספת למטרה ש-ApeCoin DAO נועד לספק: לדבריו, ה-DAO הוא יותר מעין סוג של SPAC, אותן חברות שלד חלולות שאפשרו לחברות רבות להיכנס בשערי הבורסות על בסיס הבטחות להכנסות עתידיות פנטסטיות ושוויים מנופחים. "זה קרוב יותר ל-SPAC – כסף שגויס היום למטרה עסקית אפשרית כלשהי בעתיד – ללא ההגנות החוקיות הקיימות סביב SPAC אמיתי. הפרויקט נשלט בידי קבוצה מצומצמת של אנשים", צוטט בראון בבלומברג. ואם ההגנות הרגולטריות סביב גיוסי SPAC אפילו לא קיימות פה, מה עוד יש להכביר במילים.

_OBJ

בינתיים יוגה לאבס דוהרת קדימה עם השווי החדש והנוצץ, 450 מיליון הדולר הנוספים שגייסה - והכנסות קבועות שהיא גוזרת בכל פעם ש-NFT של הקופים המשועממים שלה מחליף בעלים. מצגת למשקיעים שהגיעה לידי אתר הקריפטו Block מעלה כי ב-2021 העמלות האלו אפשרו ליוגה לאבס לרשום הכנסות של 127 מיליון דולר. החברה חוזה הכנסות של 455 מיליון דולר ב-2022 שיגיעו מתהליכים של רישום ומכירת קרקעות וירטואליות. כן, זה החזון העסקי הבא של יוגה לאבס: עולם מטאוורס ומשחקים שמבוסס על הקופים שלה שילווה בחנות אפליקציות פנימית שתאפשר למשתמשים ליצור דמויות NFT, להלביש אותן בבגדי NFT ולשחק במשחקי NFT על קרקעות NFT.

לפי החברה, הצ'ק השמן שקיבלה השבוע אמור לשמש אותה להגדלת מספר המפתחים שיוציאו לפועל את חזון המטאוורס שלה. למעשה, יוגה לאבס מקימה עכשיו מאפס גרסת web3 של חברת גיימינג (כנראה בסיוע מסוים של המשקיעה Animoca Brand), אף שעד כה סיפקה רק משחק אחד שהיה זמין לזמן מוגבל. דה-סנטרליזציה, ייצוג, דמוקרטיזציה? אל תטרידו אותם בזוטות, הם בונים עכשיו אימפריה.