מימין: מייסדי פיירבלוקס פבל ברנגולץ, מיכה שאולוב ו (צילום: יוליה נר)
מימין: מייסדי פיירבלוקס ברנגולץ, שאולוב ועפרת. "מספר הלקוחות זינק ב-800% ב-2021" | צילום: יוליה נר

כשפרייבלוקס (Fireblocks) הישראלית הוקמה ב-2018 תחום הקריפטו היה עדיין קצת בשוליים. כבר לא מערב פרוע של הנפקות מטבע, אבל עדיין לא תשתית פיננסית לגיטימית. היום, עם גיוס של 550 מיליון דולר והערכת שווי של 8 מיליארד דולר, פיירבלוקס היא כבר בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם מבין מפעילות התשתיות המוסדיות לעולם הנכסים הדיגיטליים, ומסמנת שהתחום כולו כבר לגמרי במיינסטרים. לדברי מיכה שאולוב, מייסד משותף ומנכ"ל פיירבלוקס, הסבב כלל רכיב סקנדרי שהוא לא מוכן לפרט את היקפו, אך כזה שנעשה באופן רוחבי בחברה לכל העובדים שהאופציות שלהם הבשילו וכלל גם את המייסדים.

פיירבלוקס פיתחה פלטפורמה שמספקת תשתית מאובטחת לעולם הנכסים הדיגיטליים. לפי החברה, למעלה מ-800 מוסדות גדולים משתמשים בתשתית שלה לתפעול שירותים בתחום הנכסים הדיגיטליים ומוצרי קריפטו. לקוחותיה כוללים ספקי שירות בולטים בתחומי הפינטק, בורסות קריפטו, גופי הלוואות, אפליקציות ארנק, קרנות גידור ומסחר וחברות ניהול נכסים.

"קמנו ב-2018 וגייסנו סבבים ב-2019 וב-2020 שהיו קשים מאוד" סיפר ל-tech12 מיכה שאולוב, מייסד משותף ומנכ"ל פיירבלוקס. "אמנם גייסו מקרנות מאוד מוצלחות כמו Cyberstarts וקרנות גדולות נוספות, אבל סבב B היה קשה מאוד לגיוס ואז, בסוף 2020 תחילת 2021, משהו השתנה: כל הקרנות הגדולות הבינו שפספסו את השוק וכולן נכנסו למרוץ להשקיע בו".

התוצאה, מספר שאולוב, הייתה סבב תחרותי ששחקנים גדולים מאוד רצו לקחת בו חלק: "בשיחת הדיו דיליג'נס שעשיתי קלטתי שאני על הקו עם משהו כמו 40 עו"ד שייצגו את כל הקרנות בסבב. פתאום כל השחקנים הרציניים כבר לא משקיעים מקרן קריפטו ייעודית אלא מהקרן הראשית".

"הקריפטו תמיד וולטילי, אנחנו לא בנקודה שמפחידה את השחקנים הרציניים, להפך"

הסבב הנוכחי נחשף כבר בחודש שעבר באתר The Information, אבל הסכום שננקב בדיווח ההוא היה נמוך יותר. 550 מיליון הדולר שגייסה פיירבלוקס הם סבב E שהובל בידי D1 Capital Partners ו-Spark. בסבב השתתפו גם המשקיעים החדשים General Atlantic, Index Ventures, Mammoth, Altimeter, Iconiq Strategic Partners, Canapi Ventures, Parafi Growth Fund וקרן הצמיחה העצמאית של אלפאבית CapitalG. בנוסף תמכו בסבב המשקיעים הקיימים ובהם Sequoia Capital, Coatue, Ribbit, Bank of New York Mellon, Paradigm, DRW Venture Capital, Tenaya Capital-SCB10x וקרן Cyberstarts הישראלית של גילי רענן.

"כשהקמנו את פיירבלוקס הביטקוין בדיוק צנח ל-3,500 דולר, אז זה שהיום הוא ירד ל-37 אלף לא מפחיד אותנו. לא רואים האטה בעסקאות ובפעילות או שינוי באסטרטגיה של לקוחות מוסדיים"

זה לא הרודיאו הראשון של שאולוב ושותפיו לייסוד פיירבלוקס. הוא עצמו הקים את חברת Lacoon Mobile Security שנמכרה לצ'קפוינט לפני חמש שנים ב-100 מיליון דולר. מייסד שני הוא פבל ברנגולץ, שמכהן כ-VP מו"פ, והיה בעבר סמנכ"ל ב-Safend שנרכשה בידי Wave Systems ושימש גם כסמנכ״ל מחקר ב-Lacoon Mobile Security ובהמשך בצ׳קפוינט. מייסד שלישי הוא עידן עפרת (CTO), ממייסדי C4 Security שנרכשה על ידי אלביט מערכות.

לדברי פיירבלוקס, מאז השקת הפלטפורמה השלה לקוחותיה העבירו 2 טריליון דולר בנכסים דיגיטליים. כעת היא תומכת כעת בכ-20 תשתיות בלוקצ''יין ובכ-1,000 מטבעות קריפטוגרפיים.

מדובר בסכום גדול מאוד, מה התוכניות שלכם?

"השוק שלנו די דינמי. אנחנו מרחיבים אקטיבית את המוצר לתחומים נוספים. ובגלל שבשנה שעברה מספר הלקוחות שלנו זינק ב-800% נגדיל גם את כוח האדם בחברה. במקביל נתרחב גם לטריטוריות חדשות ואנחנו בוחנים הזדמנויות לרכישת חברות".

הירידות הנוכחיות בשוק הקריפטו לא מעוררת אצלך חשש?

"שוק הקריפטו תמיד היה וולטילי. כשהקמנו את פיירבלוקס הביטקוין בדיוק צנח ל-3,500 דולר, אז זה שהיום הוא ירד ל-37 אלף לא מפחיד אותנו. אנחנו עוקבים אחרי השוק אבל אני לא חושב שאנחנו בנקודה שבאמת מפחידה את השחקנים הרציניים. לא רואים האטה בעסקאות ובפעילות או שינוי באסטרטגיה של לקוחות מוסדיים. להפך, חלק מהאנשים רואים את זה כהזדמנות".

אבל במקביל רואים גם יוזמות גדולות בתחום שלא הצליחו. למשל, בימים האחרונים דווח שפייסבוק סוגרת בקול ענות חלושה את מיזם הקריפטו שלה.

"אצל פייסבוק הכתובת הייתה על הקיר כבר שנתיים וחצי. בהתחלה היינו אקטיביים בפיתוח יכולות לפרויקט שלהם אבל הם ניהלו את זה בצורה לא נכונה והם יודעים את זה. היה אפשר לעשות את הפרויקט בחצי מהכסף והאנשים, והוא הסתבך בכל הבעיות הרגולטריות האחרות שלהם, אבל זה משהו שמעיד יותר על הפרויקט הספציפי הזה מאשר על דברים אחרים. אנחנו רואים התבגרות של הרגולטורים הגלובליים וייצור של 'סאנד בוקס' ליוזמות בתחום בצורה אחראית, וכל עוד זה ימשיך השוק יילך למקומות טובים".

הקריפטו נחלש (צילום: שאטרסטוק)
"גם כשהקורונה התחילה הביטקוין צלל עם השוק ואז הוא עלה" | צילום: שאטרסטוק

מה התחזיות שלך לגבי התחום וכמה הירידות היום קשורות לירידות בשווקים הציבוריים?

"אני לא כלכלן אז אין לי דעה נקודתית, אבל מן הסתם זה קשור לעובדה שהולכים לעלות את הריבית בארה"ב. יצא לי לדבר עם כמה אנשים שמבינים בזה, ואני חושב שזה קורה כמעט כל פעם שיש קראש כזה: היום רוב הקריפטו הוא השקעה בתשתית שהיא טכנולוגית, אז לאנשים נראה שהתחום יתנהג בדומה למניות הטכנולוגיה. אבל גם כשהקורונה התחילה הביטקוין צלל עם השוק ואז הוא עלה.

"בפרויקט הקריפטו של פייסבוק הכתובת היתה על הקיר כבר שנתיים וחצי. בהתחלה היינו אקטיביים שם, אבל הם ניהלו את זה בצורה לא נכונה והם יודעים את זה"

"קרנות גידור שמשקיעות all across the board מושכות את הכסף החוצה יחסית מהר מכל הנכסים שבסיכון כי הן חושבות שתיווצר להן עוד מעט הזדמנות השקעה (במחיר נמוך יותר - ה"ר), אבל זה לא עוצר פרויקטים. בסופו של דבר, עברנו נקודת אל חזור משמעותית בכל מה שקשור לקריפטו ולטכנולוגיה ורוב הערך עוד לפנינו".