סם אלטמן, OpenAI (צילום: Win McNamee, Getty Images)
כולם מחזרים אחריו. סם אלטמן | צילום: Win McNamee, Getty Images

פולחן האישיות של אלטמן

ספק אם יש יזם, משקיע או עיתונאית באקוסיסטם הישראלי שלא ניסו השבוע את מזלם ושיגרו לסם אלטמן בקשה לפגישה. טפסים, שמועות ורשימות הופצו לכל עבר בוואטסאפ על בסיס כל הקודם זוכה ולמרות שעדיין לא לגמרי ברור כמה זמן יבלה מייסד OpenAI בארץ המובטחת, אם יש לו שש וחצי דקות פנויות בזמן שהוא מחכה שהרמזור יתחלף, יש גם שלושה יזמים שינצלו את הפאוזה כדי לבקש ממנו השקעה.

מתבקש לגלות מידה בריאה של ציניות אל מול ההסתנוורות מהאיש ואפילו לזרוק כאן איזו אמירה על פרובנציאליות ישראלית במערומיה. אבל האמת היא שאלטמן והסובבים אותו מכוונים לפולחן האישיות הזה. החל מזה שהוא בכלל יצא לסיבוב ההופעות העולמי הזה, עבור בפוטו אופ שלו עם מנהיגי המדינות שהוא עוצר בהן וכלה בעובדה שהוא מינה את עצמו לפוסק בענייני רגולציה. בשבועיים האחרונים ראינו את אלטמן מקדם רגולציה בקונגרס, מוחה באיחוד האירופי ומזהיר מאסון AI סטייל "שליחות קטלנית" במסגרת העמותה שהקים. זיגזג לוגי שלא היה מבייש לוביסט של חברת טבק.

אלטמן והסובבים אותו מכוונים לפולחן האישיות הזה. החל מזה שהוא בכלל יצא לסיבוב ההופעות העולמי הזה, עבור בפוטו אופ שלו עם מנהיגי המדינות שהוא עוצר בהן וכלה בעובדה שהוא מינה את עצמו לפוסק בענייני רגולציה

אלטמן הוא לגמרי איש השעה וגם כותבת שורות אלה תשמח לראיון בלעדי או לפחות סלפי למען יראו ויראו. לכל הפחות זה יסייע לי להבין אם אלטמן, כמו אחרים לפניו, החל להאמין לפולחן האישיות שנבנה סביבו (הגר רבט).

"האידיאולוגיה" של מאסק

השבוע ביקר אילון מאסק במפעל טסלה הענק בסין. על הדרך, הוא נפגש עם בכירים בממשל הסיני, אבל לא שיחרר אף הצהרה לעיתונות. במקום, הוא נתן לסינים להגיד את המשפטים הדיפלומטיים הרגילים שבהם הם דיברו על התקווה ליצור קשרים כלכליים חדשים וכו׳. אפילו בטוויטר קולו של מאסק נדם, ומרגע שנחת על אדמת סין החשבון שלו נהיה שקט במיוחד. הרי מאסק מתהדר כל הזמן בכך שהוא ״אבסולוטיסט״ של חופש הדיבור. למה שלא יגיד איזה משהו?

אילון מאסק, טוויטר בלו  (צילום: Justin Sullivan/Getty Images, pnm-stock/Shutterstock)
מאסק. תגיד משהו | צילום: Justin Sullivan/Getty Images, pnm-stock/Shutterstock

על הדרך, פורסמה השבוע ידיעה על כך שבחודשים האחרונים, זמן שלטונו של מאסק בטוויטר, החברה אישרה 83% מבקשות הצנזורה שהיא קיבלה מגופים מדיניים, גם כאלה שמייצגים ממשלות כמו טורקיה והודו. כשנשאל על כך בטוויטר, הוא אמר: ״תראה לי איפה הייתה לי ברירה״. מאסק מציג את עצמו מדי פעם כאידיאולוג גדול, מישהו שיש לו תפיסת עולם כלשהי על חברה ופוליטיקה. אבל למאסק אין שום אידיאולוגיה מלבד כוח וכסף. הוא בדיוק כמו כל שאר המנהלים הבכירים בעמק הסיליקון עליהם הוא אוהב לרדת מדי פעם. בסופו של יום, אין לו שום בעיה ללחוץ את היד של האנשים שמייצגים את המשטר שהכי פוגע בחופש הביטוי של האזרחים שלו, כל עוד הוא יכול אחר כך לכתוב בטוויטר שהוא מאמין קיצוני בחופש הביטוי (שי רינגל).

להתעורר מההזיה

השבוע דיווחנו על הסתבכות משפטית-מסחרית-נד"לנית של חברת Apiiro, רגע אחרי אקזיט מאות המיליונים שבוטל. על פניו נראה שהחברה מסרבת לקיים את חוזה השכירות שלה ולא נכנסת למשרדים הנוצצים אותם שכרה. המיילים של מייסד החברה, שנחשפו כחלק מכתב התביעה, שידרו נואשות ומצוקה, אם מסיבות אותנטיות או לצורכי מו"מ מול המשכירה. עוד נכתב כי החברה מחפשת בנרות שוכרי משנה, ללא הצלחה.

במידה רבה שוק הנדל"ן והמשרדים מהווה בבואה של הבועה: ההסכם של אפיירו נחתם באוגוסט 2021 לפי סכום לא נמוך של 140 שקל למ"ר, בהתחייבות לשש שנים, ולפי מפתח של 20 מ"ר לעובד, יותר מפי שניים מהמפתח הנהוג בתעשייה. כנראה שהחברה הייתה משוכנעת לגמרי בגידול הצפוי לה בשנים הבאות.

"כל המנכ"לים נהיו עכשיו סוכני נדל"ן", מסר מנכ"ל בהייטק, שגם היה בחיפושים לשוכרי משנה. "כמות החברות שלקחו משרדים גדולים היא הזיה". מהזיות צריכים להתעורר. (אמיתי זיו)

בין רוטמן לאלטמן

חברת צ'ק פוינט מוכרת היטב כאחת מגאוות ההייטק הישראלי. פחות מכירים את דרך צ'ק פוינט באוניברסיטת תל-אביב שמובילה אל בניין צ'ק פוינט, שאליו נקלע יו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת שמחה רוטמן ביום ראשון השבוע. רוטמן הוזמן לשם על ידי תאי הסטודנטים של הליכוד וכחול לבן, אבל ספק אם חברת צ'ק פוינט הייתה נותנת את חסותה לאירוע. לא ברור כמה השפעה יש לרוטמן, למשל כשהתבטא לאחרונה שאחרי כישלון ההידברות יעברו לקידום החקיקה ללא הסכמה.

גיל שוויד, מנכ"ל צ'ק פוינט (צילום: צ'ק פוינט, שאטרסטוק)
גיל שויד, צ'ק פוינט. ספק אם הייתה נותנת חסות | צילום: צ'ק פוינט, שאטרסטוק

כנראה שמלבד כמה סטודנטים-פוליטיקאים בכחול לבן ובליכוד, אין הרבה סטודנטים שהגיעו לשם כדי להאזין לדברי רוטמן, אבי המהפכה המשטרית המתוכננת. מאות סטודנטים ואנשי סגל הקיפו את רוטמן בדרכו פנימה והחוצה, קראו לעברו "בושה" ו"שקרן" והדביקו מדבקות מחאה על מכוניתו, ולבסוף הוא חולץ מהמקום ברכב ביטחון של האוניברסיטה. כמו עדת מעריצים, המוחים מלווים את רוטמן באשר הוא הולך, למשל בסוף השבוע הזה בביקורו בניו יורק.

אדולפו סמולרש היה איש עסקים ארגנטינאי יהודי, אבל בישראל הוא מוכר בעיקר כתורם נלהב לאוניברסיטת תל-אביב. שמו מתנוסס על רבים מהבניינים בקמפוס, למשל האודיטוריום ע"ש מרים ואדולפו סמולרש, שנמצא באורח פלא בסמוך לבניין צ'ק פוינט. השבוע יתארח באולם סמולרש רחב הידיים סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI ואחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם הטכנולוגיה כיום. אין ספק שסמולרש עליו השלום היה שמח לתת את חסותו לאירוע.

לעמדותיו של אלטמן בעניין השינוי המתוכנן במשטר בישראל תהיה השפעה עצומה. אם הוא יחשוב שישראל היא מקום לא יציב לצורך השקעות ופיתוח בינה מלאכותית, ענף ה-AI הישראלי עלול להישאר מאחור

השבוע הועלתה סברה, שלא הוכחשה, שאלטמן ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. אם זה יקרה, נתניהו כבר יידע למנף את זה לניצחון היסטורי של מדיניותו. אפשר להניח שהמחאה לא תקל על אלטמן בעניין הזה, ובמיוחד מחאת ההייטקיסטים, למרות שכל אחד מהם היה מוכן להמיר את כל האופציות שלו בפגישה עם אלטמן. אז כן, צריך לחבק את אלטמן, אבל לצפות ממנו להביע עמדה ערכית בנושא (טל שחף).

הרגולציה לא עומדת בקצב

מאז שכלי בינה מלאכותית מתקדמים הפכו זמינים לציבור הרחב לפני מספר חודשים, השיח בנושא התפוצץ ובדרך התבהרה התמונה עד כמה הרגולציה לא עומדת בקצב הטכנולוגיה. גל ההתלהבות וההשוואות הראשוני מהיצירות הגרפיות או הטקסטים שסיפקה ה-AI התחלף בשיח דיכוטומי יותר שנע בין "מה AI יכולה לעשות עבורנו" ל-"מה AI יכולה לעשות לנו". 

יותר מ-300 בכירים ודמויות מובילות בתחום ה-AI, בהם מנכ"לי חברות כמו OpenAI ו-DeepMind, חתמו על אזהרה מפני הסיכונים לאנושות שמציבים פיתוחי AI והשוו את חומרתם למלחמה גרעינית ומגיפה עולמית. אזהרה זו הצטרפה לעצומה מלפני מספר שבועות ממובילים בתחום שקראו לבחון בדחיפות את השפעות פיתוחי ה-AI ואף לעצור את ההתקדמות שלהם לחצי שנה, כדי לוודא שהכיוון הוא חיובי. 

גל ההתלהבות וההשוואות הראשוני מהיצירות הגרפיות או הטקסטים שסיפקה ה-AI התחלף בשיח דיכוטומי יותר שנע בין "מה AI יכולה לעשות עבורנו" ל-"מה AI יכולה לעשות לנו"

בעוד אזהרות מהשלכות ומהירות פיתוחי הבינה המלאכותית נשמעות מכל עבר אפילו מצד המפתחים, גם הרגולטורים מבינים ומודים שהחקיקה לא עומדת כרגע בקצב, ולמעשה העולם נסמך על זהירות וולונטרית מצד המפתחים. 

אפילו באירופה, שכבר פועלת לקדם מסגרת חקיקה בתחום, מודעים לאילוץ הזמן. יידרשו לפחות שנתיים-שלוש עד לאישור חקיקה בתחום AI שמקדם האיחוד, ציינה הממונה על תחום הטכנולוגיה ונציבת האיחוד האירופי מרגרטה וסטגר. עד אז, וסטגר אמרה שעל ארה"ב ואירופה לדחוף את תעשיית ה-AI לאמץ קוד התנהגות וולונטרי בשבועות הקרובים כדי לספק מרחב פעולה בטוח עד לגיבוש החקיקה. (דינה אנטין)

חשמל לפני מטאוורס

בזמן שכולנו מפנטזים על מחשב על חזק ועוצמתי שישגר אוואטרים שלנו להתדיין במטאוורס עם ישויות וירטואליות תבוניות, באה הפסקת חשמל והזכירה לנו את הבעיות האמיתיות שלנו, שנוגעות להתחממות גלובלית ומשבר אנרגיה. יש לקוות שיש לא פחות יזמים שיפנו את תשומת ליבם ומרצם לאתגרים האלו של העולם. (אמיתי זיו)