קיילי ג'נר (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של קיילי ג'נר)
הפתיעה את עוקביה עם הריון ראשון בגיל 21. ג'נר | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של קיילי ג'נר

בצהרי יום שישי של חודש אוגוסט האחרון, בגן אירועים בשרון, התחתנו נטלי ויואב (שמות בדויים). הם בני 25, חילונים ממרכז הארץ וחברים של החתומה מעלה. "איזה מזל שהם שמרו על הזוגיות מהתיכון", אמר בחור שישב מולי בשולחן החברים ונאנח. "אחרת הם היו יכולים למצוא את עצמם רווקים בגיל 26, כמוני. את לא מבינה איזה חרא זה".

מה כל כך רע בלהיות רווק בגיל 26, שאלתי.

"עד שאני אמצא את מי שמתאימה לי, עד שנחליט להתחתן - את יודעת, זה ים זמן וזה מלחיץ. אני לא רוצה למצוא את עצמי בגיל 30 עוד מחפש את האחת".

מדגדג להוסיף למשפט האחרון את הסיומת "אמר אף אחד מדור ה-Y אף פעם", והאמת היא שזה חלק מהעניין. בעוד שבני ה-Y נודעים (יש שיאמרו לשמצה) בנטייה שלהם לקחת את הזמן עם כל סוג של התמסדות, מקצועית או אישית, הרי שמספיק מבט מהיר בחשבונות אינסטגרם של צעירים בני דור ה-Z כדי להבין שלחוץ-החתונה מהחתונה לא לבד: הפיד שלי מוצף זוגות בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם שהתארסו והתחתנו בקצב מסחרר. אחרים הספיקו כבר לעשות את הצעד הבא ולהפוך להורים. "ילדים עם ילדים", אמר לי מישהו השבוע.

נועה לביא (צילום: כפיר סיוון)
צילום: כפיר סיוון
  

ד"ר נועה לביא (בתמונה): "דור ה-הלך לאיבוד, לא ידע מה לעשות עם השפע הקפיטליסטי שהוא צמח לתוכו. דור ה-Z מבין באיזה עולם הוא חי, מודע לסכנות שלו ומחפש להתמסד  מוקדם כדי לקבל גבולות וביטחון"

בשלהי שנת 2021, נישואים מוקדמים והורות מוקדמת עדיין נתפסים בישראל כקטע של דתיים, ערבים או חילונים מהפריפריה. אבל גם אם זוגות כמו נטלי ויואב הם בבחינת יוצאים מן הכלל שמעידים על הכלל, הם בפירוש חלק מטרנד – וכזה שהתחיל, איך לא, באמריקה.

קיילי ג'נר, האחות הצעירה והמפורסמת מבית קרדשיאן, הפתיעה בשנת 2018 את 280 מיליון עוקביה כששיתפה שהיא בהריון ראשון. זה היה לפני שמלאו לה 22. בימים אלה, בגיל 24, היא כבר בעיצומו של הריון שני. ג'נר, צריך לזכור, היא אחת הצעירות המצליחות והעשירות בהוליווד; היא יזמית, מעצבת אופנה, אושיית רשת ודוגמנית. כשנכנסה להריון בגיל 21, זה לא היה מתוך לחץ חברתי, משפחתי, כלכלי או דתי; זאת הייתה הבחירה שלה כאישה מצליחה שהחליטה לשלב קריירה והורות, פשוט מוקדם יותר ממה שנתפס כיום כמקובל.

"ההחלטה להינשא ולהקים משפחה בגיל צעיר היא חלק ממהפכה עולמית של שינויים תרבותיים שיצר דור ה-Z, הצעירים שנולדו אחרי שנת 1995", אומרת ד"ר נועה לביא, סוציולוגית וראשת המסלול לתקשורת ומדיה במכללה האקדמית תל אביב יפו. "בעולם המערבי הליברלי והקפיטליסטי, התופעה הזו מוסברת בין היתר על ידי ריאקציה של דור ה-Z לעולם הכאוטי שבו אנחנו חיים היום. הם רואים את דור ה-Y, ילידי שנות ה-80 וה-90 שגדלו לתוך עולם שהשתנה להם תוך כדי גיל ההתבגרות. זה דור שהלך לאיבוד, שהתבלבל ולא ידע מה לעשות עם השפע הקפיטליסטי שהוא צמח לתוכו. דור ה-Z כבר מבין באיזה עולם הוא חי, מודע לסכנות שלו, ולכן בני הדור מחפשים בין היתר להתמסד מוקדם כדי להשיג יציבות בעולם שהם יודעים שהוא כאוטי".

המועדון של זומר וזרמון

לטרנד המתהווה אפשר אולי לקרוא "מודל קיילי ג'נר", אבל האמת היא שג'נר אינה חריגה בנוף של תעשיית הבידור העולמית. דוגמנית העל ג'יג'י חדיד ילדה בגיל 24; השחקנית ההוליוודית סופיה טרנר (23) ילדה בשנה שעברה, כשמאחוריה כבר שלוש שנות נישואים לזמר ג'ו ג'ונאס. עדיין בעולם המוזיקה, ג'סטין ביבר היה בן 24 כשהתארס לדוגמנית העל היילי בולדווין (שמצדה הייתה בת 22); הדוגמן הבינלאומי ברוקלין בקהאם, בנם של ויקטוריה ודיוויד בקהאם, התארס בגיל 21.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid)

 

"המפורסמים לא יצרו את התופעה של נישואים בגיל מוקדם בשנים האחרונות, הם פשוט משקפים תופעה קיימת. אבל עצם זה שהם מפורסמים בסדר גודל כזה גורם להם בעצם לשכפל, לשעתק ולהעצים את התופעה", אומרת ד"ר לביא. "זו שאלת ביצה ותרנגולת: התופעה התרבותית התחילה לפני הסלבס, אבל משתתפים בה גם מפורסמים עולמיים וישראלים מדור ה-Z. ברגע שהם מחצינים את החתונות שלהם ואת חיי ההורות המוקדמת שלהם ברשתות החברתיות, התופעה מועצמת בהיזון חוזר".

גם בישראל אפשר כבר לדבר על ביצים ותרנגולות, כשיותר ויותר סלבס מקומיים מאמצים את המודל. הזמרת עדן בן זקן למשל התחתנה עם שוקי ביטון כשהייתה בת 24 וילדה את בנה הבכור בגיל 25; גם בר זומר, דנה זרמון ונטע אלחמיסטר היו בנות 24 כשצעדו לעבר החופה ("אני לא חושבת שיש משמעות לגיל", אמרה אלחמיסטר כשנישאה בשנת 2018 לכדורגלן רמי גרשון). דניאל גרינברג, בת 27, היא כבר אמא לשניים; אדל בספלוב ילדה בת בכורה כשהייתה בת 25; ורק בחודש האחרון התבשרנו על חתונתם של זוג כוכבי הרשת דניאלה קריסטיה (24) וקווין רובין (זקן השבט, בן 28). גם השחקן שלומי יפרח ("השוטרים") התחתן השנה בגיל 25, ואילו הזמרת יסמין מועלם, בעיצומה של פריצה מטאורית למיינסטרים הישראלי, הודיעה בחודש האחרון על הריון ראשון בגיל 26. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by יסמין מועלם Jasmin Moallem (@jasminmoallem)

האם אנחנו עדים לשינוי חברתי טקטוני? כן ולא. מצד אחד, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים באופן ברור כי מאז שנת 2015 - שבה גיל הנישואים הממוצע של הגברים והנשים בישראל הגיע לשיא של 27.7 שנים לחתנים ו-25.1 לכלות - חלה ירידה יציבה בגיל הנישואים, שעומד כיום על 27.3 לגברים ו-24.9 לנשים. מצד שני, הנתונים מתייחסים לכלל האוכלוסייה ומומחים ששוחחנו איתם מבהירים שהמספרים עשויים להעיד לא על ירידה בגיל הנישואים הממוצע, אלא על עלייה של אחוז החרדים בכלל האוכלוסייה.

"אין ספק שגיל הנישואים בקרב יהודים ירד מאז 2015, אבל לדעתי יש לזה הסבר מורכב", אומר פרופ' סרג'ו דלה-פרגולה, סטטיסטיקאי ודמוגרף המשמש פרופסור אמריטוס במכון ליהדות זמננו. "חלק מההסבר שלי הוא שעצם הנטייה להתחתן ירדה במשך הזמן, ואכן יש נתונים שמראים שאחוז הרווקים נמצא בעלייה. מעבר לזה, המגזר החרדי גדל בכל שנתון בגלל שיעור פריון גדול יותר. חרדים עדיין מתחתנים בשנות ה-20 המוקדמות שלהם, וזה משפיע על הממוצע בכלל האוכלוסייה".

לצד ההסתייגות מצביע פרופ' דלה-פרגולה על תופעה מעניינת: "ככלל, גברים מתחתנים מאוחר יותר. אם אני לוקח נשים רווקות בגיל 25-39 וגברים רווקים בני 30-44 – ופער של חמש שנים אכן משקף פחות או יותר את הזוגות שנישאים הישראל – אני מגלה שיש עודף של יותר מ-30 אלף רווקות יהודיות בהשוואה למספר הרווקים. זו בעיה מעניינת שיוצרת לחץ בשוק הנישואים, ויכול להיות שזה מסביר את הנתון שלפיו נשים מתחתנות מוקדם יותר".

אור ברק וטל שוורץ (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

בפברואר יתחתנו אור ברק וטל שוורץ (בתמונה). שניהם בני 25, חילונים מפתח תקווה. היא סטודנטית לקרימינולוגיה והוא קצין משוחרר. "מרגע שהתחלנו לצאת ידענו שאם הקשר לא הולך לכיוון הזה, אז חבל לבזבז את הזמן", מספרת טל

"ישראל היא חברה שמורכבת מכמה חברות, חלקן שמרניות יותר וחלקן פחות", אומרת ד"ר לביא,  "אבל את התופעה של חזרה למשפחתיות בגיל מוקדם אנחנו רואים כיום גם אצל דתיים וגם אצל חילונים. בהקשר של החילונים בני המעמד הסוציו-אקונומי הבינוני-גבוה, אחת הסיבות היא הרצון ליציבות, לגבולות ולמסגרת, בדיוק הסיבה שמאפיינת את בני דורם ומעמדם באירופה ובארצות הברית. אבל בישראל קיימת סיבה נוספת: הדתה".

מחקר שערכה ד"ר לביא עם ד"ר עמית קפלן בדק תפיסות לגבי מגדר ומשפחה בדור ה-Z ובדור ה-Y.  "על פי תוצאות המחקר ניתן לראות באופן מובהק שחילונים מגדירים את עצמם בשנים האחרונות יותר ויותר כמסורתיים", אומרת לביא. "כלומר, גיל הנישואים מתאחר בגלל שמרנות בענייני משפחה וזוגיות אצל דתיים וחרדים, אבל גם בגלל המגמה הזו בקרב חילונים".

קשה עכשיו, הקלה אחר כך

בחודש פברואר הקרוב יעמדו אור ברק וטל שוורץ מתחת לחופה. שניהם בני 25, חילונים מפתח תקווה. היא סטודנטית לקרימינולוגיה והוא קצין משוחרר, מ"פ במילואים. הם בזוגיות מאוהבת חצי שנה ומאורסים חודש. "מרגע שהתחלנו לצאת ידענו שאם הקשר לא הולך לכיוון הזה, אז חבל לבזבז את הזמן", מספרת טל. "אז נכון, לא חשבתי שהוא יציע לי אחרי חצי שנה, אבל מבחינת שנינו הזוגיות הזו היא לכל החיים. אני לא רואה סיבה לחכות ולבזבז את הזמן, שנים אני חולמת להיות אמא צעירה".

שיר אזאצ׳י (צילום: שי בוזגלו)
צילום: שי בוזגלו

סרן שיר אזאצ'י (בתמונה) משרתת באגף התקשוב וההגנה בסייבר. כשחברותיה לשכבה עדיין מחפשות דייטים באפליקציות, היא מאורסת כבר שנתיים. "ישר ידעתי שזה זה, אז למה לחכות?"

את במהלך התואר, אתה רק השתחררת. אין מחשבה שהנישואים ובהמשך ההורות יפגעו בקריירות שלכם?
טל: "אני מצליחה לפצל בין הדברים. לתכנן את הלימודים, אבל גם להתרכז בחתונה. אותו דבר אני אעשה בהמשך עם האימהות".
אור: "כבר בצבא ידעתי שאני צריך כבר למצוא את האישה המתאימה, אישה שהיא בדיוק בראש שלי ורוצה להתקדם איתי בחיים. אני חושב שהדבר הכי נכון הוא באמת לשלב את הנישואים והמשפחה, לא לעצור את החיים בשביל דבר אחד".

חששתם להיות רווקים מבוגרים?
אור: "בשבילי זה היה פחד מאוד גדול. ההורים שלי התחתנו מאוחר, אבא בגיל 37 ואמא בגיל 30, ואני חושב שהרצון להיות הורה צעיר הוביל אותי לרצות להתחתן מוקדם. יש לי חלום לשחק כדורסל עם הילד שלי, זה משהו שלא חוויתי עם ההורים שלי".
טל: "בהחלט היה בי קמצוץ של חשש. קיוויתי להיות אמא צעירה ולא למצוא חתן רק בגיל 30".

סרן שיר אזאצ'י מרמת השרון (26) משרתת כאשת מדור מוצר בענף סיגמא ביחידת מצפן שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר. כשחברותיה לשכבה עדיין מחפשות דייטים באפליקציות, היא מאורסת כבר שנתיים. "כשהייתי צעירה יותר הייתי בטוחה שבגיל 25 כבר יהיה לי ילד ראשון", היא מספרת. "דמיינתי שאהיה כבר עם קריירה מצליחה, ידעתי שאני רוצה להיות משהו גדול ובמקביל גם להתחתן ולהיות כבר אמא. כשהכרתי את בן הזוג שלי הייתי בת 20, ואחרי ארבע שנים התארסנו. ישר ידעתי שזה זה, אז למה לחכות עוד?".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

את נמצאת כרגע בחלק העולה של החיים, של הקריירה. איך את רואה את האימהות משתלבת בזה?
"פחות. נכון שהיה לי חלום להיות אמא בגיל 25, אבל כשהגעתי לגיל 24 הבנתי שזה לא ריאלי. רציתי להמשיך להשקיע בעצמי, בעבודה ובהנאות החיים לפני שאני מתחייבת לילד משלי".

הגיוני.
"אני יודעת שהרבה נשים חוששות להתחתן ולהיכנס להריון כשהן חושבות איך יראו אותן בעבודה. גם אני חששתי, אבל כחלק מהשירות הצבאי שלי עברתי קורס על נשים מצליחות שהקימו משפחה והראו שהכל אפשרי. באו נשים וסיפרו על הכלים שעזרו להן לשלב את הקריירה והמשפחה, וגם אני יכולה לעשות את זה. בסופו של דבר זה עניין של ניהול זמן וסדר עדיפויות, אם רוצים אפשר להכיל את הכל".

מאמר שפורסם במרץ האחרון ב"The Balance", אתר אמריקאי המתמחה בפיננסים, מצייר תמונה מעניינת של השילוב שעליו מדברת אזאצ'י. בשורה התחתונה, המאמר מראה שהורות מוקדמת מועילה כלכלית להורים. טיעון ראשון: הורים מבוגרים רבים נאלצים לתעדף בין הטיפול והתמיכה בילדיהם לבין האחריות להוריהם המזדקנים. טיעון שני: הורים צעירים מקבלים בדרך כלל יותר סיוע מסבים וסבתות בניהול משק הבית ובגידול הילדים, מה שמפנה אותם לענייניהם המקצועיים. טיעון שלישי: ילדים להורים צעירים מגיעים לבגרות כשגם הוריהם עדיין צעירים, ויכולים להתקדם בקריירות שלהם בלי ההפרעות המוכרות שבאות בילט-אין עם ילדים קטנים.

גם במאמר שפורסם במגזין האמריקאי "The Children" דובר על יתרונות ההורות המוקדמת - החל באנרגיה לרוץ אחרי ילדים, עבור באפקט ממריץ-הקריירה של הצורך לפרנס ולהאכיל אותם, וכלה בתובנה שאימהות מוקדמת עשויה להיות בריאה יותר לקריירה מאימהות מאוחרת. "אם אהיה אמא בגיל 20, אז בגיל 45 אהיה חופשייה לגמרי", אמרה אחת המרואיינות.

ד"ר נועה לביא מצביעה על היבט אחר בממשק שבין קריירה להורות מוקדמת: "מחקרים מראים שבני דור ה-Z יחליפו בין 10 ל-37 מקומות עבודה במהלך חייהם. הם רוצים עבודה יציבה, אבל יודעים שכנראה לא תהיה להם כזו בגלל שינויים טכנולוגיים, מקצועות שנעלמים ומתחלפים. המשפחתיות והנישואים הם המקום שבו הם יכולים לסדר לעצמם גבולות וביטחון, וזה מה שבני אדם זקוקים לו".

כשסבתא לא מבינה מה בוער  

דור (שם בדוי), עובד בהייטק וחילוני מאזור המרכז, התחתן בשנה שעברה. הוא ואשתו היו בני 25 כשהכוס נשברה. "אנחנו ביחד כבר שמונה שנים ומעולם לא היה לי ספק שהיא תהיה אשתי", הוא אומר. "ההורים תומכים בהחלטה, הם כבר התחייבו לעשות בייביסיטר".

היה לך חשוב להתחתן מוקדם?
"האמת שלא. כשהייתי צעיר יותר חשבתי שזה יקרה בסביבות גיל 30, אבל היא כבר רצה טבעת, שיגעה אותי עד שבסוף הצעתי והחלטנו להתחתן. אני היחיד בחבר'ה שלנו שנשוי, רוב החברים שלי עוד יוצאים לדייטים והכל, אבל אני הסתדרתי בחיים, לא צריך יותר מזה. אנחנו מרגישים בשלים להיות הורים, זה יקרה בכל מקרה במוקדם או במאוחר, אז מה זה משנה מתי? מה ההבדל בין עכשיו לעוד חמש שנים?".

הדר ממן, חילונית ילידת באר שבע, היא סטודנטית לעיצוב גרפי ב"שנקר". ממן בת ה-22 חלמה תמיד להיות אמא צעירה, ובדרך להגשמת החלום לבשה בחודש שעבר שמלת כלה. את חליפת החתן לבש בחיר לבה, בן 24. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eden Ben Zaken (@edenben_zaken)

איך החברים מגיבים לזה שאת נשואה בגיל 22?
"החברים מהלימודים לא רגילים לראות בחורה בת 22 מתחתנת. חברות שלי מהכיתה אפילו לא רגילות לראות נשים בגיל הזה במערכת יחסים רצינית. ברור שיש כאלה שמרימים גבה וחושבים שאני צעירה מדי, אבל המצב שונה כשאני חוזרת הביתה לבאר שבע".

כי בבאר שבע זה דבר רגיל שמתחתנים בגיל כזה?
"יותר, ולאחרונה בכלל. גם המשפחה שלי וגם המשפחה של בעלי מאוד שמחו בחתונה, הם ממש רצו שנתחתן כבר. לעומת זאת, סבתא שלי שהתחתנה בגיל 18 נרתעה מההצעה. היא רצתה שאחווה יותר בחיים כרווקה, אבל למזלי היא אוהבת את בן הזוג שלי ובסופו של דבר הייתה מרוצה מהחתונה".

יש איזושהי קנאה כשהחברות שלך משנקר יוצאות וחוגגות את הרווקות?
"קודם כל, אני הרבה פעמים יוצאת איתן. זה שאני בזוגיות לא אומר שאני לא אצא לבלות. דבר שני, יש לי את השותף הכי טוב בעולם ואני לא מחפשת יותר מזה. יש לי את כל מה שאני צריכה בחיים".