משחק בארגז החול היה קיים מאז ומתמיד והיווה חלק משמעותי בעולמם של הילדים בכל התרבויות. ילדים מוצאים באופן טבעי בחול, ובאובייקטים אשר נמצאים בסביבתו כלים להבניית דמיונם, לפיתוח היצירתיות שלהם וגם לפיתוח אינטראקציות חברתיות. משחק בחול תורם לפיתוח המוטוריקה הגסה והמוטוריקה העדינה, תיאום עין ויד, וגם לכישורים קוגניטיביים וחברתיים.

מן הצד השני, בשנים האחרונות יותר ויותר הורים לילדים בגנים פרטיים וגני עירייה מתלוננים על התחלואות והזיהומים שנפגעים מהם הילדים בעקבות חיידקים שנמצאים בארגז החול. על מנת למזער את התחלואות ולהימנע מהתחזוקה התובענית שמגיעה איתו, חלק מהגנים החליטו להוציא את ארגזי החול המיתולוגיים מהחצרות שלהם. האם תם עידן ארגז החול?

בינואר השנה נידון בשנית הנושא של ארגזי החול בגנים בוועדה לזכויות הילד בכנסת, בראשות חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון. רותם זהבי, מנהל אגף בטיחות ארצי במשרד החינוך, הציג הנחיות חדשות שעל פיהן בסיום היום בגני הילדים וכן בימים בהם ארגזי החול לא יהיו בשימוש, יכוסו ארגזי החול ביריעה אטומה כולל בדפנות. כמו כן, בתחילת כל יום אחד מעובדי הגן יגרוף וינקה את החול מחפצים זרים וחדים, ויסלק את הלכלוך. על פי ההנחיות שניתנו, החול יוחלף אחת לשנה במסגרת ההכנות וההיערכות לקראת פתיחת השנה החדשה. עד כמה ההנחיות הללו אכן מיושמות בפועל קשה לומר, אך העובדה כי 12 פקחים בלבד אמונים מטעם משרד החינוך על 22,000 גנים בישראל אולי אומרת הכול.

ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור, מסבירה שארגז החול מביא איתו לא מעט נזקים עוריים והוא מהווה מקבץ מדאיג לחיידקים, טפילים ומזהמים שונים. מחלות ופגיעות מארגז החול יכולות להתבטא בעצירות, עקצוצים, גרד ונפיחויות ועד לזיהומי מעיים, דלקות עיניים וזיהומי עור לא קלים.

"פעמים רבות חתולים וכלבים נכנסים בחופשיות לארגזי החול ומטילים שם את הפרשותיהם, מה שגורם כמובן להימצאות של חיידקים צואתיים וקולפורמים בחול והתוצאה היא בעיות מעיים - כאבי בטן, שלשולים והקאות. בנוסף, בחול יש גם חיידקים כמו סטפילוקוק - זהו חיידק אשר חודר לעור בקלות דרך כל פתח או פצע בעור, ויכול לגרום לזיהום עורי אשר מתפשט במהירות ומדבק מאד. חיידק זה דורש טיפול אנטיביוטי והחלמה ביתית", אומרת ד"ר אקרמן.

לדברי ד"ר אקרמן פטריות שונות וגם חיידק הטוקסופלסמה אשר עלול לגרום לדלקות עיניים מגיעים מהימצאות בעלי חיים בחול. כמו כן החול הוא קרקע פורייה להתפתחות חרקים שונים כמו פרעושים, פשפשים והתוצאה כאן היא עקיצות, נפיחות, גרד ופריחה.

במה שונה ארגז החול בגן הילדים לעומת החול שעל שפת הים?
"על סמך בדיקות שבוצעו, חול הים תיאורטית עלול גם להכיל מזהמים דומים, אך מכיוון שהוא נמצא בשטח פתוח, פחות צפוף ועם שחלוף חול טבעי סביבתי בגלל תנאי השטח, הוא מכיל פחות מזהמים באופן משמעותי".

לדברי ד"ר אקרמן, כדי להגן על הילדים מנזקים אלו יש ליישם את ההנחיות של משרד הבריאות בנוגע לדרך שבה חול צריך להיות שמור ומתוחזק, בין היתר סינון של החול מספר פעמים בשנה, כיסוי של ארגז החול, ריסוס מדי פעם והחלפת חול לעיתים קרובות. בנוסף חשוב להקפיד על שטיפת ידיים לאחר שהייה ממושכת בארגז החול,  לנקות היטב ציפורניים, מאחר וגרגירי החול ושאריותיו עלול להצטבר גם מתחת לציפורניים. המזהמים חודרים לעור לרוב במגע ישיר או מחדירה דרך פתח (פצע ) בעור ולעיתים נדירות יותר - הדבקה מהידיים לפה ומשם למערכת העיכול.

יש גם יתרונות פיזיולוגיים או רגשיים במשחק בחול עבור ילדים?
"אין שום יתרון חיסוני להתפלש בארגזי חול עמוסי מזהמים - ילדי הארץ גם כך נמצאים בתנאי לחות, חום וצפיפות בגנים - מה שחושף אותם ממילא למזהמים שונים, ואין שום צורך בריאותי-חיסוני של חשיפה מיותרת זו".

כיתה, ארגז חול (צילום: רועי מזרחי)
"מחלות בקרב ילדים תמיד יש. לעולם לא נדע האם זה התחיל בארגז החול" | צילום: רועי מזרחי

מה נמצא בחול? פטריות ותולעים מצואת בעלי חיים

לדברי ד"ר הובר סבינה, רופאה וטרינרית ומנהלת מרכז רפואי לחיות מחמד, הטפילים שמסתתרים בארגז החול של גני ילדים יכולים להגיע מצואה של בעלי חיים כמו חתולים, כלבים, ציפורים ועטלפים. עם הטפילים נמנים בעיקר טפילי מעיים כמו תולעים עגולות או תולעי הסרט כמו שרשורים.

כיצד תוכלו לדעת האם ילדיכם נדבק בתולעים? התסמינים יהיו כאבי בטן, גזים, ריח רע במיוחד לצואה, דלקת מעיים אקוטית או כרונית , נפיחות של הבטן, הרזיה או העלאה במשקל, שלשולים והקאות חמורים, גירודים או אי נעימות בפי הטבעת.

בנוסף קיימים עוד טפילים בחול בגן הילדים כגון היסטופלאזמה - סוג של פיטריה הנוצרת מצואת עטלפים וציפורים. הפטרייה גורמת לזיהום במערכת הנשימה העליונות  ותסמיניה יהיו: חום,שיעול, בדומה לשפעת, גם כאן מומלץ לגשת לטיפול רפואי.

מקור נוסף לתחלואה שנמצא בחול שבגן הילדים הוא פרעושים, יתושים, זבובי חול, וטפילים אחרים שיכולים לגרום לעקיצות וזיהומים. "כמו כל מחלה שנכנסת לגוף שלנו על ידי זיהום כזה או אחר, המחלה מותנית בכמות הטפילים החודרים לגוף , ותלויה במערכת החיסונית של הגוף המארח", אומרת ד"ר הובר.

יש אלטרנטיבות

אור מדר שמואל היא מאבחנת התפתחות תינוקות ובחצי שנה האחרונה בעלת משפחתון. במהלך שנות עבודתה, עבדה עם תינוקות ופעוטות בגני ילדים ובמרכזי הורות. "כיועצת התפתחותית אני מאמינה שלחשיפת התינוק לחול בינקות באופן עקבי יש חשיבות רבה לפיתוח מערכת החישה והדבר מסייע לו בפיתוח מיומנויות למידה. החול חשוב הן בגלל המרקם המיוחד שלו, והן בגלל שהוא מהווה 'משטח זז' ובכך מסייע לפתח את מערכת שיווי המשקל. תינוק שלומד ללכת על חול לדוגמא עובד יותר קשה ובאופן יותר איכותי מתינוק שלומד להתייצב וללכת על אספלט".

_OBJ

לדברי מדר שמואל, מרקמים גסים כמו חול ודשא הם מרקמים שלא כל התינוקות מצליחים להתמודד איתם וגם חלק מהמבוגרים סובלים כשבאים במגע איתם. "למעשה, אותם מבוגרים שלא אוהבים חול היו בעבר תינוקות שלא נחשפו בינקותם לחול או שיש להם בעיה בוויסות חושי", היא טוענת.

ובכל זאת, על אף כל היתרונות האלה, מדר שמואל החליטה לא להכניס לגן הפרטי שלה ארגז חול, המהווה לדבריה "מפגע תברואתי". במקום ארגז החול יש משטח מצופה בכיסוי, שתחזוקתו קלה ופשוטה "והלכלוך היחידה שנמצא עליו הוא של התינוקות". בנוסף בגן יש פופים בגדלים שונים שכדורי הקלקר הקטנים בתוכם נעים בהתאמה לתנועת התינוק, בדומה לחול, ומאפשרים לו בין היתר לפתח את מערכת שיווי המשקל. "במידה וארצה לחשוף אותם לחול אוכל לשים אותם על "שולחן חול" או לקיים פעילות בחוף הים. לשולחן חול יש כיסוי תואם, כמות החול היא לא רבה וניתן לטפל בה וכן משום שהמשטח גבוה הוא לא נגיש ולא אטרקטיבי לבעלי חיים".

אור מספרת שבתקופה בה עבדה בגנים בהם היו ארגזי חול, הייתה עדה להמלטות, להימצאות צואת בעלי חיים בקביעות, ושאריות מזון כמו עצמות של דג (שחתולים הביאו עימם) גם כאשר המשטח היה מכוסה יריעה. בתקופה זו אור נתקלה במספר מקרים של ילדים שחטפו אלרגיות וגרד, ומסיפורים של קולגות היו אף ילדים שלקו בזיהום מוגלתי ודיזנטריה.

עם זאת, ארגז החול עדיין קיים בלא מעט גנים פרטיים ברחבי הארץ, וכמובן בגני עירייה. מיכל שבתאי גננת והבעלים של רשת הגנים "הבית שלי" ברמת השרון מאמינה ביתרונות הרבים שיש במשחק בארגז החול ועדיין לא מוכנה לוותר עליו. "דמיון, יצירתיות, מחשבה, אתגר, עניין ומפגש חברתי באים לידי ביטוי בארגז החול. ארגז החול גם נותן סיפוק לצרכים החושיים. ילדים עם קשיים בויסות החושי משני קצוות הקשת מצליחים לעבור תהליך מדהים בארגז החול, ומצליחים עם הזמן לווסת את הקושי וליהנות מהמגע, והדבר משפיע על ההתנהלות היומיומית שלהם", אומרת מיכל ומוסיפה שהחול משמש ככלי טיפולי עוד מתקופת יונג ונותן מקום ליצור ולתת ביטוי לעולם הדמיוני של הילד על ידי שימוש במשהו קונקרטי.

"מחלות בקרב ילדים תמיד יש. לעולם לא נדע האם זה התחיל בארגז החול, בבריכה או סתם באוויר, בגן או בגינת השעשועים", היא אומרת. "לדעתי, הדרך לשמור על ילדים בריאים היא לא על ידי מניעה אלא על ידי חשיפה נכונה ושימוש נכון. הרעיון שעומד מאחורי הוצאת ארגז החול מגני הילדים נובע מתוך הרצון להגן על הילדים ככל האפשר מפני מגע עם חיידקים ומזהמים, אך מחקרים מראים שחשיפה לסביבה שאינה סטרילית מגדלת ומפתחת ילדים מחוסנים ועמידים יותר בפני מחלות".