"אני מרגישה אשמה": אנסטסיה גנקרלי מאונטריו, קנדה, חשפה בפוסט בפייסבוק את השעות הטראומטיות שחוותה עם בתה לאחר שלקתה באנמיה כתוצאה מצריכת יתר של חלב פרה.

אנסטסיה, אם לשניים, חשפה שנהגה לתת לבתה בין ארבעה לשישה בקבוקי חלב כל יום - עד שהבחינה שהיא נהייתה "ישנונית וחסרת תאבון". בעקבות הסימנים המדאיגים החליטה האם לקחת אותה לרופא, שאבחן זיהום בדרכי האוזניים ובחזה. אלא שהאנטיביוטיקה לא השפיעה, ואחרי שבוע – וביקור נוסף במרפאה – האינסטינקט האימהי נכנס לפעולה.

"התכרבלתי איתה על הספה ולא הצלחתי להירגע. אמרתי לבעלי שנוסעים לחדר מיון. לא עברו חמש דקות מאז שהגענו עד שאחות מדהימה הבחינה בבעלי ובילדה ואמרה: 'לא אכפת לי כמה זמן כולכם חיכיתם פה, הילדה הזו באה איתי עכשיו'".

"האחות הוציאה אנשים מהחדר בלי שנרשמנו ובלי לעשות טריאז'. אחרינו הגיעו שש אחיות ושני רופאים. תוך רגעים ספורים הם חיברו אותה למכשירים, מדדו לחץ דם ועשו כל דבר אפשרי. לקח להם שבע פעמים עד שהצליחו לקחת דם, ואת האינפוזיה הם נאלצו לתת דרך הרגל".

הרופאים בישרו לאנסטסיה שבתה איבדה שלושה רבעים מהדם שלה – למרות שלא היה דימום חיצוני. "בשלב הזה כבר בכינו. לא הבנו מה קורה, עד שהבדיקות חזרו והבנו שמדובר באנמיה כתוצאה מצריכת יתר של חלב פרה".

הילדה מיה קיבלה עירוי דם ועברה בדיקות מקיפות כמו אולטרה סאונד ורנטגן - והיא ממשיכה לקבל ברזל עד היום. "היא עדיין לא החלימה. היא צריכה לקבל ברזל באופן קבוע בזמן הקרוב, ואמרו לנו לא לתת לה יותר משני בקבוקי חלב ביום. היא כמעט איבדה את חייה. אומרים לא לתת יותר מדי מים לתינוק – אז חשוב שתדעו שאסור לתת גם יותר מדי חלב. חלב פרה סופח את כל הברזל מהגוף, ובלי ברזל אין דם".

"תמיד תסמכו על האינסטינקט האימהי שלכם. אם הייתי מחכה עוד יום, או אפילו עוד כמה שעות, היינו במקום אחר לגמרי. אני מרגישה אשמה. כמעט איבדנו אותה".

חלב פרה – לא לפני גיל שנה

לפי בית החולים לילדים "דנה", תינוקות משלשים את משקלם ואת נפח הדם במהלך השנה הראשונה לחייהם – מה שמצריך כמויות רבות של המוגלובין. לכן, יש להוסיף ברזל לכלכלת התזונה של כל ילד בשנה הראשונה לחייו – אך תוספת זו אסור לתת יחד עם חלב פרה, שכן הוא מעכב את ספיגת הברזל. אנמיה בגיל הילדות לעתים נגרמת מבעיות ספיגה במערכת העיכול, כמו אי סבילות ללקטוז או צליאק.

באתר של קופת החולים "כללית" מומלץ שלא לתת לתינוקות חלב פרה לפני גיל שנה. כמו כן, צוין כי אנמיה מתפתחת בקרב ילדים עד גיל שנתיים כתוצאה מפורמולות ללא תוספי ברזל, או כמויות גדולות מדי של חלב פרה.