עידו בן השלושה חודשים שוחרר רק לפני מספר ימים לביתו, אחרי יותר משלושה שבועות בהם הוא אושפז במרכז הרפואי "מאיר" בעקבות מחלת השעלת. מדובר במקרה השני החודש שבו תינוק מתאשפז במרכז הרפואי בעקבות המחלה. "זה לא רק התקף שיעול", מבקשת להבהיר אימו יפעת אורן. "שעלת היא מחלה ארורה, מסוג המחלות ששייכות לתקופת ימי הביניים ומזמן היו צריכות לחלוף מהעולם. אני לא מאחלת לאף אמא לראות את הבן שלה מכחיל ולא מצליח לנשום ללא שום יכולת לעזור לו".

הסיפור המטריד החל כשאורן גילתה שילדיה הגדולים חלו בשעלת. בתה בת התשע סבלה משיעול חריף במיוחד וטופלה באנטיביוטיקה, אך למרבה המזל, שאר בני הבית לא נזקקו לטיפול והמחלה חלפה. לאחר כשבוע, עידו, שהיה בן חודשיים בלבד, החל גם הוא להשתעל. "כאימא לארבעה אני בדרך כלל לא מתרגשת מכל שיעול, אבל במקרה הזה, בשל השיעול החריף של בתי, הפגנתי ערנות רבה יותר. הייתי משוכנעת שהשיעול הזה הוא בעצם סימפטום של קורונה, אף שהבדיקות שכולנו ביצענו חזרו שליליות. לא ידעתי שמדובר בשעלת. כלל לא הייתי מודעת לקיומה של המחלה".

אורן החליטה שאין מקום לשאננות ומיד קבעה תור טלפוני לרופא ילדים. "בפנייה הטלפונית הראשונה, הרופא אמר לי שאין לי מה להתרגש ושהמצב לא נראה לו חריג. לאחר לילה נוסף שבו השיעול החמיר פניתי שוב באמצעות הטלפון לרופא ילדים אחר, שהפעם התייחס בכובד ראש לתלונה וביקש שנגיע מיד לבדיקה. הוא בדק את עידו מכף רגל עד ראש, אך לא מצא דבר והעדיף לא להפנות לטיפול אנטיביוטי שלא לצורך.

"לאחר שהשיעול המשיך להחמיר, פניתי אליו שוב, והוא זימן אותנו לבדיקת שעלת. מספר שעות לאחר ביצוע הבדיקה, ועוד לפני שחזרו התוצאות, הרופא התקשר אלינו והמליץ שניתן לעידו אנטיביוטיקה ללא דיחוי ושלח אותנו למיון ילדים במאיר. ההחלטה התקבלה ליתר בטחון, לאחר שהתברר כי היה מקרה שעלת נוסף באזורנו. בבית החולים ביצעו בדיקה חוזרת שאישרה שעידו אכן נדבק".

כעת, לאחר כחודש אשפוז, אימו של עידו יוצאת במסר להורים: "אני לא מטיפה לאף אחד להתחסן", מבקשת אורן להבהיר. אבל בימים אלה כשאנו שומעים על הודעות שווא הקוראות לציבור ההורים להימנע מחיסון ילדיהם, חשוב שכל הורה יבין מהם הסיכונים שעלולים במקרה החמור לעלות בחיי הילדים. אמנם אנחנו בבית אבל הדרך להחלמה של עידו עדיין לא נגמרה. חשוב לי שהורים או כל מי שמתכנן להביא ילדים לעולם יבין את המשמעות, וידע שיש חיסון", היא מבהירה.

"אנחנו משתחררים היום מטיפול נמרץ ילדים לאחר ששהינו במחלקה במשך שבועיים בהשגחה צמודה. הצוות המדהים שם ליווה אותי ברגעים בהם עידו עבר התקפים קשים, לרבות הפסקות נשימה, בלילות בהם לא יכולתי להרשות לעצמי לעצום עין ולו לרגע. מדובר במחלה ממושכת וקשה. אני בספק אם אוכל לחזור לישון בבית, מחשש להתקפים נוספים".

"המחלה עלולה להוביל לדלקת מוח ואף למוות"

המקרה של עידו מצטרף למקרה נוסף של תינוק שאושפז אף הוא במאיר בחודש האחרון, על רקע סיבוכים קשים של מחלת השעלת שהובילו למצב מסכן חיים. "בית החולים מטפל לפחות בשני תינוקות בכל שנה המגיעים למצבים מסכני חיים, מכיוון שהאימהות שלהם לא חוסנו בטרימסטר האחרון של הריונן", אומרת ד"ר דגנית אדם כהן, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ ילדים במאיר.

שעלת היא מחלה שנגרמת על ידי חיידק בשם בורדטלה פרטוסיס שעלול לגרום להפרשות מרבות מהאף ומהעיניים, לשיעול טורדני בלתי פוסק המלווה בחנק, לדימומים בעיניים ואף לדימומים מוחיים ולדלקת ריאות. "חשוב להבין כי מדובר במחלה שעלולה להיות כרוכה בסיבוכים קשים ולהוביל לדלקת מוח ואף למוות. ימי המחלה כרוכים בסבל פיזי רב, מדובר באשפוז ארוך המלווה בניטור רציף ביחידת טיפול נמרץ בעקבות הפסקות נשימה המסכנות את חיי התינוקות, לרבות טיפול תומך של חמצן וטיפול תרופתי. לא פעם התינוקות נזקקים להנשמה. זו דרך ייסורים שניתן למנוע על ידי חיסון בזמן", היא מסבירה.

לדבריה, המנה הראשונה של החיסון ניתנת לתינוקות בגיל חודשיים במסגרת חיסוני השגרה, אך מומלץ גם לחסן את האם במהלך ההיריון. "על מנת להגן על התינוק עד אז ומשום שמדובר במחלה מסוכנת במיוחד, ההמלצה כיום היא לחסן את האם בסוף ההיריון, עדיף בין שבוע 27 לשבוע 36, כדי שתפתח נוגדנים ותעביר אותם לעובר דרך השלייה. כך למעשה מקבל התינוק הגנה זמנית יעילה מפני שעלת, עד להתחסנותו במסגרת שגרת חיסוני הילדות בטיפת חלב".  

לפי ד"ר אדם כהן, בשני המקרים האימהות טענו שלא ניתנה להן ההמלצה להתחסן במהלך ההיריון. "חשוב מאוד לבצע את החיסון בזמן, וכן קיימת חשיבות רבה לאבחון מחלת השעלת בזמן, בעיקר בשל העובדה שמדובר במחלה מידבקת מאוד. קל מאוד לפספס אותה והיא יכולה להיראות בהתחלה כמו צינון קל. כאשר המחלה מאובחנת, חשוב להתחיל טיפול אנטיביוטי באופן מידי".

עם התפשטותה המחודשת של הקורונה, ד"ר אדם מדגישה שהחיסון חשוב עוד יותר. "לפעמים הסימנים הראשונים של המחלה יכולים להיות זהים לכל מחלה נשימתית זיהומית, שבין היתר יכולה להיות כזו הנגרמת על ידי נגיף הקורונה. לעיתים נדרש להורים זמן כדי להבין שמדובר בשעלת, ולכן חשוב לזכור כי כל שיעול המלווה באירועי הכחלה/חנק/שינויי צבע בגוף, קשיי אכילה או נשימה מחייב הגעה מיידית לרופא לבדיקה".