זוג חולה במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ומי יטפל בנו? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הורים רבים מגלים שהם משלמים על השנה הראשונה בגן לחינם, כי ברגע שמגיע החורף מתברר שהילד שלהם חולה לא מעט ונאלץ לבלות הרבה ימים בבית. הוא נמצא בחלל סגור ולא תמיד מאוורר ולכן נדבק מילדים אחרים בווירוסים שונים,  כמו כן, בזמן הזה המערכת החיסונית שלו מתפתחת. אבל להורים טריים רבים ישנה הרגשה שלא רק ילדיהם נוטים לחלות יותר אלא גם הם, וכנראה שיש לכך סיבה: גם הם פתאום חשופים יותר לווירוסים ומחלות להם לא נחשפו שנים רבות אותם מביאים ילדיהם מהגן.

הזמן מרפא

"למיטב ידיעתי, אמנם עדיין לא נעשה מחקר שבדק האם הורים לילדים קטנים באמת חולים יותר, עם זאת יש כמה דברים שאנחנו רואים בצורה בולטת: מי שעובד עם ילדים ומתחיל רק לטפל בילדים, רופא ילדים בשנה הראשונה או סייעות חדשה בגן לדוגמא, חולים בערך פי חמישה או שישה מכל אחד אחר", אומר ד"ר דני הדס, רופא ילדים בכיר. "בדרך כלל, הם סובלים מהווירוסים הרגילים שאנחנו רואים בחורף, שפעת או מחלות דמויי שפעת. לאחר זמן מה רואים שהם כבר חולים הרבה פחות, כי המערכת החיסונית שלהם כבר מכירה את הווירוסים. יכול להיות גם שהשיפור במצב נובע מכך שהם למדו להקפיד על היגיינה, אבל זה כנראה שילוב של שניהם".

"ההורים נדבקים מהווירוסים שהילדים מביאים מהגן", מסביר ד"ר דן קליימן, רופא משפחה. "זה יכול להתבטא בשפעת, דלקות גרון או קלקולי קיבה. הקפדה על היגיינה של כל בני המשפחה בזמן הזה תעזור למנוע העברה לבני משפחה אחרים, פתרון פשוט וקל. כמו כן, אם יש אפשרות, כדאי שבזמן המחלה הילד ישתמש בשירותים נפרדים ויאכל בסכום חד פעמי".

לעומת זאת, ההתמודדות עם זיהומים של מערכת הנשימה קשה יותר משום שההורים, באופן טבעי, מחבקים וקרובים יותר לילד כשהוא חולה. "חשוב לאוורר את הבית", אומר ד"ר קליימן. "אני ממליץ גם לא ללכת לבקר מבוגרים חולים עם אותו ילד חולה. באותה מידה, אם יש בבית ילדים מתחת לגיל חודשיים, ויותר חשוב מתחת לגיל חודש, חשוב לשמור עליהם במרחק של שני מטרים מהילד החולה בגלל שהמערכת החיסונית שלהם רגישה יותר".

"צהבת ואבעבועות רוח הן דוגמאות קלאסיות של מחלות שהן בדרך כלל קלות יותר לילדים והרבה יותר רציניות למבוגרים, ולכן חשוב לשים לב במיוחד אליהן", מוסיף ד"ר הדס.

איך נמנעים?

הנחמה בכל העניין היא שככל שעובר הזמן ההורים הופכים להיות מחוסנים יותר ומחקר שנערך בארה"ב מצא שככל שיש יותר ילדים כך ההורים חולים פחות. המחקר, שנערך ב-2012 באוניברסיטת קרנגי-מלון שבקליפורניה, בו השתתפו 795 איש, מגלה כי הורים לשלושה ילדים ומעלה מחוסנים ב-61 אחוזים יותר מאשר עמיתיהם ללא הילדים, שיעור משמעותי לכל הדעות. למרבה הפלא, המדענים במחקר לא מאמינים שהעמידות הזו מגיעה מחוסן שהתפתח מהתקפות חוזרות ונשנות על המערכת, אלא מחוסן נפשי, פסיכולוגי, שנוצר בעקבות הילדים. גם כשבדקו החוקרים מקרים של הורים לילדים שאינם מתגוררים בבית, נותרה המערכת החיסונית איתנה.

אמא מודדת חום לבת שלה שישנה במיטה (צילום: jupiter images)
כשילד חולה ההורים מחבקים וקרובים אליו אפילו יותר מבדרך כלל | צילום: jupiter images
"אין ספק שההורות משמשת כחיסון מפני מחלות ו-וירוסים רבים", אמר ראש החוקרים, פרופ' שלדון כהן. "אנו עוד לא משוכנעים בהסבר המדויק לכך, אך התוצאה ברורה כשמש. אנו יודעים בבירור שהסיבה לכך אינה חשיפה מוגברת של אותם הורים לווירוסים דרך ילדיהם, מאחר שבדקנו סיטואציות רבות. אנו נוטים להאמין כי מדובר בהבדל פסיכולוגי, בין אם מדובר בלקיחת אחריות מוגברת, פרופורציות שונות לחיים או האושר והתפקוד המוגבר ההולכים יד ביד עם הורות. אלה דברים שמסובך למדוד אותם מדעית, וזקוקים למחקר נוסף".

אז כיצד ניתן למנוע הידבקות?

חיסון – רוב הרופאים ממליצים להתחסן מפני שפעת. ניתן לקבל את החיסון כזריקה וילדים יכולים לקבל אותו בטיפות לאף.

אוורור החדרים – אחת הסיבות העיקריות לאחוזי ההידבקות הגבוהים בחורף היא משום שאנו לא פותחים חלונות ודואגים להכניס אוויר נקי בשל הקור ששורר בחוץ. לכן, בין אם זה בבית, בעבודה או בבית הספר, חשוב שהחלל שאנו נמצאים בו רוב הזמן וככל האפשר יהיה מאוורר.

לא לשלוח לגן ילד חולה - הגוף צריך לנוח כדי להתאושש ואם הוא חשוף למזהמים נוספים יהיה לו קשה יותר לעשות זאת כי הוא פגיע יותר. כמו כן, כך הם גם לא יחלקו עם חבריהם את כל המזהמים שתקפו אותם.

תזונה בריאה - תזונה נכונה היא הגורם העיקרי למערכת חיסון בריאה, לכן יש לייחס חשיבות רבה למזון שאנו אוכלים. מרקים חמים, למשל, מיץ תפוזים, ג'ינגי'ר, ברוקולי ועוד יכולים לחזק את הגוף ואת המערכת החיסונית שלו. כמו כן, חשוב לצרוך ויטמינים, במיוחדC  ו-E.

היגיינה – שטפו ידיים בתדירות גבוהה, זרקו טישו משומש והחליפו מצעים כל שבוע. דגירת החיידקים היא אחת הסיבות העיקריות לכך שאנשים ממשיכים להידבק ולהדביק אחד את השני בווירוסים ויראליים.

פעילות גופנית - גוף בריא הינו גוף בעל מערכת חיסונית תקינה, ופעילות גופנית עוזרת בכך שהיא ממריצה את מחזור הדם, שומרת על הבריאות, משפרת כושר גופני, מונעת מחלות והכי חשוב משפרת את ההרגשה העצמית ומצב הרוח.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> חליתם? תרופות סבתא שירפאו אתכם