הודעת הריקול של חברת אבוט, יצרנית סימילאק, ביום ראשון בערב לשניים ממוצריה בעקבות חשש שגרמו למותו של תינוק ולאשפוזם במצב קשה של שלושה תינוקות נוספים, ערערו את בטחונם של הורים רבים.

לטענת אבוט, אין קשר בין שני המוצרים האבקתיים: אלימנטום  ו–HMF (מעשיר חלב אם), לבין תחליפי המזון שיש בארץ. ובכל זאת, גם בישראל נאספו 700 יחידות מבתי המרקחת בתיאום עם משרד הבריאות.

למרות המסרים מהיצרנית, הורים רבים, שזוכרים טוב מדי את מקרה רמדיה בשנת 2003, מרגישים חסרי אונים. "כבר יומיים שאני ובעלי לא ישנים בלילה מהלחץ והפחד וכמובן כל החששות שאם תהיה פגיעה לתווך הרחוק", אומרת שירה טויטו, ממודיעין,  אמא לשלושה. "הבן שלי, בן שנה וחודש, התחיל לקחת את הפורמולה של סימילאק אלימנטום מגיל חודשיים. הוא סבל מהקאות, דלקות באוזניים שחוזרות כל שבועיים וחצי , עיכוב בהתפתחות, עיכוב גובה ועוד. למרות שכבר יכלנו להתחיל טעימות ממזמן, התחלתי איתו רק בגיל שנה כי הוא כל הזמן היה רוצה להקיא".

"מוכנה לתת לילד אפילו תחליפים של במבה"

בזמן שהחששות של טויטו, שהשתמשה בפורמולה שנמצאת לכאורה בקבוצת סיכון, מובנים בהחלט נראה שהבעיה של אבוט הופכת גם לבעיה שיווקית, לא רק בריאותית. גם אימהות שנוהגות לקנות סוגים אחרים של תחליפי חלב של סימילאק מעלות חששות, אף שאין רמזים לכך שהן גם מזוהמות.

"הבן שלי בן שנה והוא לוקח רק שלושה בקבוקים ביום אבל זה נורא מפחיד אותי", אומרת שירן מירושלים, על בנה בן השמונה חודשים. "הוא לא אוהב מוצקים אבל בגלל כל הפחד אני אפילו מוכנה לתת לו תחליפים של במבה, אפילו עם סוכר רק כדי לא לתת לא סימילאק. אני לא רוצה לסכן את הילד שלי".

"גם ככה כאימהות יש לנו תמיד רגשות אשם על כל טעות קטנה, וכאן? כאן אפילו לא הייתה היכולת לדעת מראש שזאת טעות, ושהיא עד כדי כך מסוכנת", אומרת מור, מגבעתיים. "קיבלתי קופסאות של סימילאק בערכות-לידה שרכשתי. למרות הפרסום שמדובר במוצר צמחי ספציפי עם הבריאות של הקטנה שלי לא משחקים, ואני בטוח לא מוכנה לקחת סיכון. הפיקוח פה אמור להיות מושלם, כפול ומשולש. אם זה קרה בסימילאק, זה יכול לקרות בכל מקום".

תינוק שותה פורמולה מבקבוק (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
חשש מוצדק או היסטריה מיותרת? | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

תגובות: "מבצעים בדיקות איכות מקיפות"

מאבוט ישראל נמסר בתגובה: "אבוט ישראל מבצעת איסוף וולונטרי של שני מוצרים אבקתיים, אלימנטום ו- HMF (מעשיר חלב אם), שיוצרו באתר Sturgis, מישיגן, ארה"ב. זאת בעקבות ארבע תלונות בודדות שהתקבלו מצרכנים בארה"ב, הקשורות לקרונובקטר סקאזקי ( Chronobacter sakazakii ) או סלמונלה ניופורט (Salmonella Newport), שצרכו פורמולה אבקתית המיוצרת במפעל זה.  חשוב לציין כי אין כל קשר לשאר מוצרי אבוט המופצים בישראל ובכללם מוצרי סימילאק, והם אינם מושפעים כלל ממהלך זה.   אף אחד מהמוצרים שהופצו לא נמצאו חיוביים לנוכחות של קרונובקטר סקאזקי Chronobacter sakazakii או סלמונלה ניופורט Salmonella Newport בבדיקות היצרן טרם שחרורם.  המוצרים נבדקו ואושרו גם על ידי משרד הבריאות לאחר הגעתם לישראל.  אבוט מבצעת בדיקות איכות מקיפות לכל אצווה של תרכובות מזון לתינוקות, כולל ניתוח מיקרוביולוגי לפני השחרור לשיווק. כל מוצרי תרכובות המזון לתינוקות נבדקו לסלמונלה Salmonella ולקרונובקטר סקזאקי Cronobacter sakazakii, ולפתוגנים אחרים והם חייבים היו להימצא שליליים לפני השחרור לשיווק.  אף אחד ממוצרי התזונה האחרים של Abbott או מוצרי סימילאק המופצים בארץ לא מושפעים ממהלך זה והם בטוחים לצריכה. שיווק המוצרים הרלוונטים הופסק. אבוט תפנה לבתי המרקחת ולבתי החולים כדי לאסוף את המוצרים".

ממשרד הבריאות נמסר: "בעקבות פרסום ממצאי תחקיר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ביום חמישי, חברת אבוט העולמית החליטה ביום שישי לבצע איסוף יזום וולנטרי של כלל מוצרי החברה המשווקים בארה״ב ובשאר מדינות העולם. היבואן הישראלי עדכן את משרדנו במוצ״ש  ובמקביל את בתי החולים ובתי המרקחת. מדובר במוצרים שניתנים בבתי החולים ובתי המרקחת בלבד. לאחרונה  יצאה הודעה לבתי המרקחת ובתי החולים שלא להשתמש במוצרים. היבואן החל באיסוף מיידי של המוצרים ופורסמה הודעה לציבור בתיאום עם משרדנו.  מדובר על החזרה יזומה כמשנה זהירות של 5 סדרות ייצור (אצוות) בישראל, עד כ-1,000 מוצרים. בבדיקות מדגמיות שגרתיות שנעשו ע"י משרד הבריאות בקבלת המוצרים בארץ  לכלל סדרות הייצור (אצוות) הן נמצאו תקינות. לאחר היוודע הזיהום ע"י הFDA בוצעו בארה"ב בדיקות נוספות לסדרות אלה שנשלחו לישראל ואלו נמצאות תקינות גם כן. 

לא דווח למשרד הבריאות עד כה על כל מקרה של פגיעה מהמוצרים".