אמא מנסה להאכיל בירקות את ילד סרבן בכיסא (צילום: jupiter images)
אמא'לה, למה הוא לא חגור? | צילום: jupiter images
הסכנה הראשונה שתעלה במוחו של הורה ממוצע כשמדברים על תינוקות וכיסאות אוכל, היא סכנת חנק, ואולי גם הסכנה שכל סביבת הכיסא תאכל יחד עם הילד. נדיר לחשוב שזהו מקום בו נשקפת סכנת חיים אמיתית, אך מחקר אמריקני חדש פוקח את עיני ההורים, ומתריע כי הכסאות התמימים מהווים איום ממשי: בכל שעה בארה"ב נופל ילד מכיסא אוכל גבוה, נפצע ומגיע לחדר המיון.

"הורים לא חוגרים את ילדיהם"

מספר תאונות כסאות-האוכל עלה בין השנים 2003 ועד 2010 במעל 22 אחוזים, כך על פי סקר רחב שנערך ברחבי המדינה. תוצאות מחקר זה פורסמו בשבוע שעבר בכתב העת ״רפואת ילדים קלינית״, והשורה התחתונה מציגה מספר מאיים: בכל שנה יש כ-9,400 פציעות הקשורות בכסאות אלה המטופלות בבתי החולים השונים. נפילות הן הגורם הראשי לפציעות, ומכות בראש, כשהאבחנה השגורה היא זעזוע מח.

"איננו מבינים מדוע עולה מספר הפציעות", אומר ד"ר גארי סמית, רופא ילדים מאוהיו שעמד בראש צוות החוקרים. "אבל המציאות היא שכסאות אלה מסוכנים במספר דרכים שונות: הם גבוהים מכיסא רגיל, ולרוב ניצבים ליד שולחן אוכל קשה,  כך שכאשר הילד נופל, הוא חובט את ראשו בשולחן בכח רב. מכך נוצרות פציעות קשות מאוד. כמו כן, הורים רבים לא קושרים את הילדים בחגורות הבטיחות שיש בתוך הכיסא. מהבדיקה שלנו, לפני הנפילות, רוב הילדים מנסים לטפס או נעמדים בכיסא. זה מראה לנו שאו שלא היו קשורים כלל, או שההורה לא עשה זאת נכון. חייבים לקשור, כך ניתן להימנע מרוב הנפילות".

אחת הילדות בסטטיסטיקה האמריקנית החריפה היא הארפר וגנר מניו יורק, בת שלוש, שבשנה שעברה התהפכה בכסא האוכל שלה. הארפר הקטנה דחפה את עצמה בעזרת רגליה, שהגיעו אל שולחן האוכל, וכך נפלה. ״הלכתי לחתוך לה אפרסקים ושמעתי בום", נזכרת אמא של הארפר, קלי. ״היא פשוט נפלה על הראש עם הכיסא. הרמתי אותה והוצאתי אותה. היא היתה חגורה. הרגשתי שיש לה בליטה בראש, וידעתי שזה לא סימן טוב. מיד שמתי לב שהארפר גם מתנהגת מוזר, והסעתי אותה לבית החולים. בדרך היא איבדה הכרה. נשארתי רגועה עד בית החולים, ושם התפרקתי". הארפר יצאה מהעניין עם סדק קטן בגולגולת, והחלימה מאז לחלוטין, אך מאז אמה לא נותנת לה לצאת מטווח ראייה. ״לא היה לי מושג שהייתה כל סכנה בקרבה של הכיסא לשולחן".

"חשוב לאבטח את הילדים באמצעות הרצועות למניעת נפילה", אומרת יעל פרמינגר, מנהלת אגף שיווק ופיתוח משאבים בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. "ובנוסף, חשוב לשים לב כשמושיבים את הילדים על כיסא האוכל כי אין תחליף להשגחה פעילה של מבוגר על הילד".

הארגון מציע עוד מספר כללי בטיחות חשובים שיש לתת עליהם את הדעת:

  • יש להרחיק את הכיסא הגבוה מקירות, דלתות, חלונות, חבלים וחוטי וילונות ומכשירי חשמל.
  • בכל פעם שנעשה שימוש בכיסא גבוה יש להקפיד על אבטחת הילד ברתמות האבטחה.
  • יש לוודא כי רתמות האבטחה מתאימות לגיל ומידות גוף הילד. מגש הכיסא אינו מהווה תחליף לרצועות אבטחת הילד.
  • יש לבדוק כי רתמות האבטחה מחוברות כהלכה לכיסא הגבוה, וכי הן אינן בלויות.
  • במידה ויש ברשותך כיסא גבוה מתקפל, יש להקפיד כי הוא ננעל עם פתיחתו.
  • אין לאפשר לילד להיעמד בכיסא הגבוה.
  • יש להישאר קרוב לכיסא הגבוה, במיוחד אם הילד מספיק מפותח בשביל להתיר את רתמות האבטחה.
  • יש להקפיד להרחיק את הכיסא הגבוה מ'נתיבי תנועה', ממקרר או תנור, משולחן, מדלתות ומכל אובייקט שהילד יכול בעזרתו לדחוף את הכיסא או להגיע לאובייקטים חמים או חדים שעלולים לגרום להיפגעותו.
  • אין לאפשר לילד לטפס לתוך הכיסא ללא עזרת מבוגר.
  • בזמן השימוש בכיסא גבוה אין להשעין עליו חפצים, או לאפשר לילדים גדולים או מבוגרים להישען עליו.

כללי בטיחות נוספים ניתן למצוא כאן.

>> לעמוד הפייסבוק שלנו עשיתם לייק?

>> 6 סכנות בטיחותיות לילדים שלא חשבתם עליהן