ילד באדום מסתכל על מזרק שנוגע בזרועו (צילום: istockphoto)
החוקרים מכנים את החיסונים במחקר "הדבר המוצלח ביותר ברפואה במאה ה-20" (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto
אחד מהנושאים הנפיצים ביותר בעולם ההורות הוא החיסונים. לחסן או לא לחסן, באיזה תזמון, לפצל או לא לפצל ועוד. הנושא מפרנס ויכוחים בלתי נגמרים באופן קבוע בפורומים, בגינות המשחקים ובטיפות חלב ברחבי הארץ. כעת, מחקר נרחב במיוחד קורא להרגיע את הרוחות וקובע: תופעות הלוואי לחיסונים נדירות עד מאוד, ואין להשוותן לסכנה שבמחלות מהן הם מגנים.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

"החיסונים הם קרבן של עצמם"

המחקר, שאסף מידע ממעל עשרים אלף מקרים ממחקרים קודמים ו-67 מאמרים רפואיים על חיסונים, ופורסם בכתב העת Pediatrics, טוען שכל הראיות מצביעות על כך שאין שום קשר בין החיסונים לבין מספרם העולה של ילדים המאובחנים באוטיזם. כמו כן הופרך הקשר בין חיסונים לבין מחלת הלוקמיה. "חיסונים, כמו תרופות שונות, אינן נטולי סיכונים במאה אחוז", אומר דוקטור ארי בראון, מצוות החוקרים מאוסטין, טקסס. "לרוב נראה תסמינים כמו נפיחות ואדמומיות בזרוע. למזלנו התסמינים החמורים יותר נדירים למדי".

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

בראון מעיד כי השאלה על בטיחות החיסונים עולה כל יום מכיוון ההורים והאם כדאי לדחות את מתן הזריקות. "ככל שהילדים צעירים יותר, כך המחלות הללו יותר מסכנות אותם, והדחייה למעשה שמה את הילדים בסיכון. הדבר החיובי מאוד בחיסונים הוא שהטוב גובר על הרע ובגדול".

המחקר קורא לחיסונים "הדבר המוצלח ביותר ברפואה הציבורית במאה העשרים", מאחר שבזכותם נעלמו כמה מהמגפות שרדפו את אוכלוסיית הילדים במשך עשורים רבים. "יש סיבות מצויינות שדווקא חיסונים למחלות הללו פותחו, אלה מחלות מסכנות חיים", אומרת ד"ר קארי בינגטון, אחת החוקרות שהשתתפו במחקר, מאוניברסיטת יוטה, והעומדת בראש ועדת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים האחראית על מחלות מדבקות. "תוחלת החיים בארה"ב עלתה במעל 30 שנים בזכות החיסונים בין שנת 1900 ל-2000. אלו שיצרו שינוי מיוחד היו החיסון לאבעבועות שחורות ולדיפטריה, שהיו שתיים מסיבות התמותה השכיחות בילדים וכיום כמעט ואין דיווחים על קיומן.

המחקרים מראים שרופאים צעירים רבים אינם מאמינים בחיסונים וביעילותם. "זו עדות שמדאיגה אותי מאוד", אומרת ד"ר בינגטון. "פעמים רבות הרופאים הצעירים מייצגים את עמדת ההורים הצעירים, אלה שלא חיו בתקופות בהן חיסונים אלה היוו איום על חיי ילדים. הם לא מבינים את חומרת הנושא. המחקרים מצאו מספר אירועים במסגרתם קבוצות של ילדים לא חוסנו נדבקו במחלות מסוכנות שלא נראו במשך שנים".

"אני קוראת לזה הדור שלא ידע את פרעה", אומרת הרופאה הבכירה ומומחית לאימונולוגיה, ד"ר מונה כידון. "אם לא ראית בעיניך ילד שגוסס מחצבת ולא ניסית להציל את חייו, אתה לא משוכנע שחייבים לעשות חיסון. כשזה לא בוער לך בעצמות זה אחרת. אחת המשימות שלי היא להעביר את הבערה הזאת הלאה. החיסונים הם קורבן של ההצלחה של עצמם. אחרי שני דורות כבר לא זוכרים יותר מה היה קודם, וזאת למרות שההצלחה של החיסונים והיתרונות שלהם לגמרי חקוקים בסלע".

(מקור)