אין תמונה
משקפיים חדשים? איזו התרגשות

הנה עובדה ששום מחקר לא יצליח לסתור: כמו רוב המבוגרים, גם רוב הילדים לא אוהבים להרכיב משקפיים. וגם אם לרגע הבליח לעולם הארי פוטר, הקוסם הצעיר בעל המשקפיים העגולים שעשה כבוד לכל המשקפופרים באשר הם, הרי שרוב הילדים לקויי הראייה עדיין יעדיפו לוותר על האקססורי ואם אפשר, גם להתחמק מבדיקה אצל רופא העיניים. אבל בסופו של דבר, למען בריאותו של הפעוט או הילד, כדאי לא לחפף, לערוך בדיקות עיניים שגרתיות ולרכוש משקפיים במקרה הצורך. איך הופכים את החוויה לנעימה? 

צפייה בטלוויזיה? לא בעיה

לפני הכל, כמה עובדות שחשוב לדעת על בדיקות עיניים לילדים, באדיבות ד"ר חיים סטולוביץ', מומחה לרפואת עיניים בילדים מ"מכבי שירותי בריאות": 
* בדיקת העיניים הראשונה מתבצעת לפני שחרור התינוק מבית החולים. הבדיקה נועדה לאתר מצב של קטרקט מולד, כלומר של עדשה עכורה, שהטיפול בה חייב להיות מיידי ולהתבצע בחודשיים הראשונים לחיים, כדי למנוע סכנה של אובדן ראייה. במקרה כזה על התינוק לעבור ניתוח להוצאת העדשה העכורה, שלאחריו בדרך כלל יותאמו לו משקפיים.
* מי צריך משקפיים? ישנם ילדים שנולדים עם גלאוקומה, מקרה שבו הלחץ התוך עיני הוא גבוה מאוד, מה שעלול להוביל לעיוורון. הטיפול הוא בדרך כלל ניתוחי ולעתים משולב גם בטיפות, וגם לאחריו יש צורך במשקפיים. גם פגים עלולים לסבול מבעיה ברשתית העין; לרוב הפתרון הוא טיפול בלייזר שלאחריו ייתכן צורך במשקפיים. סיבה נוספת לליקוי ראייה היא כמובן תורשה. ולא, לצפייה בטלוויזיה או לקריאה בחושך אין שום השפעה על התפתחות ליקויי ראייה. מדובר במיתוס מוחלט.
* תקופת הינקות הנמשכת עד גיל חצי שנה, היא קריטית בהתפתחות מערכת הראייה; במהלכה מתרחשים שינויים משמעותיים בגודל העין, במבנה הרשתית ובמרכז חדות הראייה שברשתית.
* מתי להיבדק? כדאי לקחת את הילד לבדיקת עיניים אצל רופא מומחה, כבר בגיל שישה עד שמונה חודשים.במהלך הבדיקה מטפטף הרופא לעיניו של הילד טיפות להרחבת אישונים שמטשטשות את הראייה למשך 24 שעות ונחוצות לבדיקת המצב הפנימי של העין. הרחבת האישונים מאפשרת להעריך האם יש צורך במשקפיים.

חשוב לעקוב אחר בריאות העיניים של הפעוט משום שישנן בעיות שכדאי לטפל בהן בגיל צעיר. בעיית עין עצלה, למשל - ליקוי בחדות הראייה – ניתנת לטיפול בקלות בגילאי שנתיים עד שלוש, בעוד שמגיל תשע טיפול כזה אינו אפשרי. גם בעיות פזילה ניתנות לפתרון; מניתוח ועד טיפול בלייזר, שלאחריהם עלול להתעורר צורך בהרכבת משקפיים.
ד"ר סטולוביץ' ממליץ על בדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים עד גיל עשר, לרבות בדיקות סקר שנערכות בטיפת חלב על ידי רופאות אורטופטיסטיות, המתמחות בבדיקת תנועת העיניים, כושר המיקוד ופזילה.

אז איך בוחרים משקפיים לפעוט? 

אם התגלה שילדכם זקוק למשקפיים, קודם כל תירגעו; הילד שלכם הוא עדיין הכי חכם, יפה ומוצלח בעולם. משקפיים הם לא סוף העולם, גם לא בגיל שלוש. למעשה, משקפיים ראשונים ניתן להתאים לתינוק כבר בגיל חמישה או שישה חודשים, במידה ומתעורר צורך בכך.

איך תבחרו לילד את המשקפיים המוצלחים ביותר עבורו? דניאל כהן, בעל רשת אופטיקיד העוסקת בהתאמת משקפיים לילדים, מנדב כמה עצות זהב:
1. גם אם בתחילה הילד מתנגד למשקפיים ולא מעוניין להרכיב אותם, אל תוותרו לו; אם תתעקשו על כך, תתפלאו להיווכח בהמשך שהוא לא יכול בלעדיהם. אם הם יסייעו לו לראות טוב יותר, הוא ירצה להרכיב אותם בלי שום בעיה.
2. בעת בחירת המשקפיים צריך לדבר אל הילד בגובה העיניים, לשתף אותו בבחירה ולהציג בפניו את מגוון המסגרות והצבעים בדיוק כמו בעת בחירת צעצוע חדש. כדאי לזרום איתו גם אם הוא בוחר במשקפיים שאינם לטעמכם.

אין תמונה
הילד הממושקף המפורסם בעולם. הארי פוטר

3. זה המקום להיזכר בדמויות אהובות מהטלוויזיה ולרתום אותן לעניין; משקפיים ממותגים כמו בוב הבנאי, בוב ספוג, דורה, פו הדוב וחבריהם, בהחלט עוזרים לחבב על הילד את האביזר החדש, ואם יש גם מטלית מיוחדת עם ציור הדמות האהובה, זו בכלל חגיגה.
4. מה שהכי חשוב בבחירת המשקפיים הם הבטיחות והנוחות. קשירת המשקפיים עם גומי או שרוך שנועדו למנוע מהם ללכת לאיבוד היא מסוכנת, כי מישהו עלול למשוך אותו מאחור, מה שעשוי לגרום נזק לעיניים. אם אתם בכל זאת חוששים לגורל המשקפיים, כדאי להדק אותם לחולצה בעזרת קליפס.
5. כדי למנוע את שבירת המשקפיים, הקפידו שהעדשות יהיו עשויות מפלסטיק או מפוליקרבונט ולא מזכוכית. גם על הנוחות לא כדאי להתפשר: ברגע שהמשקפיים לא יהיו נוחים לילד, הוא לא ירכיב אותם.
6. המסגרת צריכה להיות קלה ולהגיע לגובה הגבות, כי מבטו של הילד מופנה בדרך כלל כלפי מעלה ולא רצוי שיסתכל מעל או מתחת למשקפיים אלא דרכם. מכיוון שגשר האף לא מפותח מספיק אצל ילדים, חשוב לבחור במסגרת בעלת גשר אף אורטופדי או כזה שעשוי מסיליקון.
מוטות המסגרת המומלצים ביותר הם אלה בעלי הקפיץ מאחורי האוזן. הקפיצים מקבעים את המשקפיים וגורמים לכך שהם יישארו יציבים על הפנים. זה גם בטיחותי וגם חשוב שהילד יסתכל מבעד לעדשות בנוחות.
7. רצוי להתאים את המשקפיים עד כמה שאפשר לגודל הפנים של הילד. אל תתפתו לרכוש מסגרת גדולה יותר "כי הילד גדל ובקרוב מאוד הם יתאימו לו בדיוק".
8. סוף סוף בחרתם משקפיים, אבל הילד מתבייש ללכת איתם לגן? הכירו את "מסיבת המשקפיים", רעיון שהולך ותופס תאוצה בקרב גננות פעלתניות והורים לזאטוטים משקפופרים; נפחו בלונים, אפו עוגה בצורת משקפיים, ואפילו הכינו לכל הילדים משקפיים מקרטון. הגננת תשאל את ילדי הגן מה תפקיד המשקפיים וכיצד הם עוזרים לנו, וכך הילדים גם ייהנו מהחגיגה, גם יחכימו וגם יתייחסו למשקפיים בצורה חיובית יותר".