תינוק מסרב לאכול 1 (צילום: billyfoto, Istock)
הילד עצבני, מיילל ומסרב לאכול? | צילום: billyfoto, Istock

הן אמנם קטנות ונסתרות, ולהורה טרי לא תמיד קל לזהות אותן, אבל האפטות גורמות לילדים שלנו הרבה סבל וכאב. מבט מעמיק בלוע הפעור של הקטנצ'יק עלול לחשוף את הסיבה לכך שהילד הפך לעצבני, יללן וסרבן אוכל עיקש. ד"ר דני בן אמתי - מנהל יחידת העור במרכז שניידר לרפואת ילדים, מסביר כי אפטות הן כיבים הנוצרים בחלל הפה, מופיעים בצורה של נגעים עגולים או אליפטיים, ונוטים להופיע באופן מחזורי.

האפטות בדרך כלל צצות בצד הפנימי (הרירי) של השפתיים, הלחיים ותחת הלשון. ברוב המקרים הן קטנות, בקוטר של 3-10 מילימטרים, וחולפות תוך שבוע עד שבועיים. לפעמים הפצעים מופיעים בגרסתם המורחבת, וקוטרם עולה על עשרה מילימטרים - פצעים אלו יחלפו תוך מספר שבועות עד חודשים ועלולים להשאיר צלקות.

ד"ר בן אמתי מסביר כי הסיבה העיקרית להופעה החוזרת של האפטות עדיין לא ברורה. עם זאת, ידוע על מספר  גורמים לתופעה, ביניהם מתח נפשי, עייפות, חבלה (כמו נשיכה עצמית), חסרים תזונתיים (כמו ויטמין B, ברזל וחומצה פולית), צריכה של מזונות מסוימים (כמו מיצים חמוצים וחריפים), שימוש במשחות שיניים מסוימות המכילות SLS (סודיום) וירידה פתאומית במשקל. לעיתים, האפטות מופיעות גם בהקשר של מחלות שונות כמו צליאק, מחלות מעי דלקתיות, AIDS ומחלת Behcet.

להקל, לא לרפא

איך מטפלים באפטות? למרות שקרוב ל-20 אחוז מהאוכלוסיה יסבלו מפעם לפעם מאפטות, וסביר להניח שהתופעה תתחיל כבר בגיל הילדות או ההתבגרות, ד"ר בן אמתי מסביר כי אין טיפול מרפא לתופעה. הטיפולים הקיימים נועדו להקל על הכאב ואי הנוחות, באמצעות שימוש בחומרים מאלחשים. עם זאת, ניתן להתנחם בעובדה שהתופעה נוטה לחלוף לבדה תוך זמן קצר יחסית.

מה כן ניתן לעשות?
- כטיפול מנע רצוי להימנע מהגורמים שמעוררים את התופעה, והוזכרו ברשימה למעלה.
- לבצע שטיפות פה בחומר לא אלכוהולי.
- להשתמש במשחת שיניים שאינה מכילה SLS.
- להתחיל טיפול תרופתי בתכשירים מאלחשים כמו Kank A, Medijel, חומרי חיטוי לשטיפת פה (כמו Aphtha-X) וטיפול על ידי סטרואידים מקומיים (כמו Oracort).

הכל מתחיל בתזונה

גם לרפואה המשלימה יש מה להציע בהקשר של התופעה המטרידה. ד"ר אדית דיטה דניאל, מומחית במדעי ההומאופתיה והנטורופתיה, אומרת שאבחון אפטות מתבצע בצורה פשוטה על ידי הרופא במקרים שהילד מתקשה לדבר, לבלוע או לאכול. כמו אצל מבוגרים, גם אצל ילדים התופעה עלולה להופיע ולהיעלם, ולעיתים היא חוזרת שוב ושוב בצורה עקשנית: "הופעתן של האפטות מושפעת ממצב החומציות והבסיסיות בגוף שלנו. כשיש חוסר איזון, והגוף שלנו נמצא במצב יותר חומצי מהרצוי, הוא חשוף יותר לדלקות ולמחלות".

לדבריה, מציאת האיזון מושגת על ידי תזונה נכונה: "ילדים עלולים להיות חשופים במיוחד לחוסר האיזון בגלל החיבה שלהם לג'אנק פוד ולמזונות עתירים בסוכר, מלח, חומרי טעם וריח וקמח לבן. הרבה פעמים הגוף שלהם כבר מלא ברעלים, וההורים חייבים להקפיד על תזונתם כדי להביא לצמצום הרעלים שנדבקים במעיים" .

כשהגוף נמצא בעודף חומציות, הוא עלול לפתח התעוררות של כיבים ודלקות. לדבריה של דניאל, מזונות מן החי כמו בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים הם חומציים, ולכן צריך לצרוך אותם במתינות ולהרבות באכילת ירקות ופירות שמהווים מזונות בסיסיים. להורים שחוששים שמעבר לתזונה צמחונית של הילדים יפגע בצריכת החלבון שלהם, ממליצה דניאל לשלב בין דגנים (חיטה, כוסמת, דוחן, קוסקוס וכו') לבין קטניות (עדשים, שעועית, חומוס וכו') - שילוב שמפיק חלבון מלא.

גורם נוסף שמהווה פקטור מכריע בהופעתן של אפטות הוא שמירה על היגיינה: "אם בבית יש בעלי חיים, כמו כלב וחתול, הילד הקטן לפעמים נוגע בהם ומכניס את היד לפה. בצורה כזו הוא עלול להיות חשוף לחיידקים ופרזיטים שנמצאים על הפרווה או ברוק של בעל החיים. האורגניזמים הקטנים הללו עלולים לגרום לזיהום בחלל הפה ולהופעתן של האפטות". לכן, דניאל ממליצה על שטיפה יסודית של הידיים (כולל מתחת לציפורניים) לאחר שהילד נגע בבעל החיים או הסתובב במדשאות ושטחים מלוכלכים.

לעיתים, האפטות מופיעות אצל ילדים כתוצאה ממצבי לחץ נפשיים - ילדים שחווים דחיה או כעסים. ילדים אלה יפתחו את הסימפטום כדי לעורר אמפטיה אצל ההורה. במקרים כאלה, חשוב לטפל בבעיות הרגשיות של הילד ובגורמים שלהן. דניאל מוסיפה שפניה לטיפול הומאופתי עשויה להביא לתוצאות מהירות, אך מבהירה כי אין פתרונות קסם - הטיפול חייב לבוא במקביל לשמירה על אורח חיים בריא.

וגם לסינים יש מה לתרום

ד"ר גלי שטופמן, M.D., רופאה מומחית ברפואה סינית לילדים ותינוקות, מסבירה כי על פי הרפואה הסינית, האפטות עלולות להתעורר בעקבות תזונה לקויה ושימוש בתרופות שהילד הגיב אליהן בצורה לא טובה.

עז (צילום: judwick, Istock)
תביאי שלוק | צילום: judwick, Istock

שטופמן ממליצה על דרכי הטיפול הבאות:
- ניתן להיעזר בתכשירים מיוחדים המיועדים לילדים ופעוטות ומבוססים על צמחי מרפא, כמו ספריי "פלנטספריי" של חברת "דוליסוס" או טיפות "סליציאה" של חברת "רפואות".
- מריחה של חלב עזים על הפצעים. 
- דיקור סיני יכול לסייע כטיפול נקודתי וגם כטיפול מונע במקרה שהתופעה חוזרת שוב ושוב.
- בזמן שהילד סובל מהאפטות, עליו להימנע מאוכל חריף או מתובל.

ולסיום, יש המאמינים שמריחת חלב עזים טרי, שנחלב ישירות מהעז, מקלה מאוד על התופעה. אולם, יש לקחת בחשבון שמדובר בחלב לא מפוסטר, ולכן הוא עלול להיות מסוכן לבריאות הילד. אשר יצהרי, מכפר יעבץ, מ"בשביל החלב" פתח מחלבה לפני כשלוש שנים, לאחר שקיבל פניות רבות מחברים ומכרים שחיפשו חלב עזים טרי לטיפול באפטות. 

לדבריו, הוא החליט לקחת שתי עזים ולפתוח מקום שיציע חלב בפיקוח וטרנרי קפדני. העזים שלו משמשות אך ורק למטרה זו וגדלות בתנאים מפנקים וסניטרים. את שתי העזים הוא בחר מתוך מאגר גדול לאחר בדיקות קפדניות. הטיפול מתבצע על ידי השפרצה של חלב טרי אל תוך חלל הפה של הילד על ידי מזרק. העיקרון שמנחה את הטיפול הוא כיסוי של חלל הפה בחלב לכמה שיותר זמן. כמו כן, המטופל מקבל מנה של חלב נוספת להתזה, בתדירות גבוהה, בבית. לדבריו של יצהרי, רוב המטופלים מדווחים על הקלה תוך יום. יצהרי אינו מבצע בשום פנים ואופן התזה ישירה מהעטין וממליץ לכל מי שמתעניין בטיפול בחלב עזים לבדוק היטב את העז ממנה מגיע החלב- האם היא חוסנה, האם הבדיקות שלה תקינות ובאיזו סביבת גידול היא חיה.

>> ואיך לטפל בכינים אצל ילדים?