רוב התינוקות מבלים כ-40 שבועות במקום שקט, חמים וחשוך לחלוטין, ואז, בתוך שניות בודדות, יוצאים לעולם הגדול, הבוהק והמאוד רועש. בין אם אלה האורות הבוהקים של חדר הלידה, הפלאשים של הצלם, הצעקות של ההורים והמיילדות - מדובר בחתיכת טריפ מלחיץ. מרגעיו הראשונים אחרי היציאה לאוויר העולם, הניובורן משתמש מיד בכל החושים שפיתח ברחם. ולכן המציאות שהוא נתקל בה היא כל כך מבהילה ומאיימת, מה הפלא שהדבר הראשון שהוא עושה זה לבכות?

מחקרים מראים שאם נלמד לרתום את החושים של התינוק בצורה אפקטיבית בחודשים הראשונים לחייו, אפשר להביא אותו חזרה למקום המנחם הזה, הסטייט אוף מיינד הרגוע והנעים שבו הוא בילה בתוך הקוקון שבבטן – ונוכל גם להרגיע את הבכי והבהלה. "זה ללא ספק לוקח זמן, ההסתגלות של התינוק לחיות מחוץ לרחם", אומר למגזין ״הורים״ ליס אליוט, ד"ר לחקר המוח באוניברסיטת שיקגו ומחבר ספר על התפתחות המוח והמיינד בחמשת השנים הראשונות לחיים. "תינוקות מסתגלים מהר, בייחוד כשהם חווים תחושות מוכרות, כאלה שכבר נחשפו אליהן בבטן של אמא".

View this post on Instagram

A post shared by Nicole Eckmann (@nicole.eckmann) on

הנה כמה תחושות מוכרות שיעזרו לתינוק שלכם להירגע:

הרגעה באמצעות מגע

1. לטפי את הבטן:
כשהתינוק עוד ברחם, אפשר לעשות מסז' לבטן. התחושה הזו יכולה לסייע לתינוק להתרגל למגע של האם, וזה מניח את היסודות לטקטיקה של מגע גם אחרי הלידה, אומרת ד"ר מישל בנט, רופאת ילדים מקנטאקי. בטרימסטר הראשון תינוקות מזהים תחושות על השפתיים והאף, ומאוחר יותר, כשיהיו בחוץ, הם ייזכרו בזה. בטרימסטר השלישי התינוק יידע לזהות את המגע של האם רק מליטוף הבטן. בנט ממליצה להתחיל לעסות את הבטן בטרימסטר השני, תנועות רכות וסיבוביות על הבטן.

2. ערסלי וכרבלי את התינוק במגע עור לעור:
כשהתינוק לא רגוע, משכו אותו קרוב. "כל מה שאנחנו יודעים זה שניובורנז רוצים מרחב קטן, אבל גם מגע אנושי", אומר אליוט. ואחיזת התינוק במגע סקין טו סקין, היא טובה יותר מסתם כרבול. על פי מחקרים, המגע בעור החם של האם והסאונד של פעימות לבה, מזכירים לתינוק את התחושה הנעימה מהרחם. ניובורנז שזוכים לנוח על חזה העירום של אמם נושמים יותר טוב ובוכים פחות. מתברר שהם גם אוהבים את המגע של העור אבא, גם אם יש לו שערות בחזה.

View this post on Instagram

A post shared by Audrey (@mamadrey88) on

3. פנקי אותו בעיסוי:
אפילו אם זה משהו קצר – עסי אותו קלות בכל פעם שאת מניחה אותו לנוח. היי עדינה וקשובה למה שהתינוק רוצה – אם הוא נהנה מזה או לא. הניחי את התינוק על הבטן, לטפי בעדינות את הגב, הכתפיים, הזרועות והרגליים במשך דקה כל אזור. הפכי אותו על הגב ובמשך דקה בצעי תרגילי מתיחות עדינים לידיים ולרגליים. "זה משפר את טונוס השרירים של התינוק, וגם מסייע להרגיע אותו", אומר אליוט.

View this post on Instagram

A post shared by Nicole Eckmann (@nicole.eckmann) on

הרגעה באמצעות טעם

4. נשנשי בחוכמה:
בטרימסטר השני התינוק שלך יתחיל להרגיש את הטעם של נוזל מי השפיר שמקיף אותו. מתברר שמה שהוא טועם, קשור באופן חלקי גם לאמא. "אנחנו יודעים שמה שהאם אוכלת – ירקות, פירות, תבלינים כמו שום, בצל, וניל – משפיע על הטעמים של מי השפיר ושל חלב האם", אומרת ג'וליה מנלה, ד"ר לפסיכולוגיה ביולוגית מאוניברסיטת שיקגו. יש לזה גם שם – טעם פרינטלי. וזה גם אומר שהתינוק ייהנה מטעמים דומים בחלב האם גם אחרי שייוולד.

View this post on Instagram

A post shared by Joyce Tekst & Fotografie (@joycetekstenfotografie) on

5. אכלי את אותם המאכלים שאכלת בהריון:
חלב אם הוא לחלוטין המנחם הגדול של התינוק, בעודו מסתגל לחיים מחוץ לרחם. "תינוקות שיונקים הם בעלי יתרון, כי הם ממשיכים לקבל את אותם טעמים שהם זוכרים מהרחם דרך החלב", אומרת מנלה. ולכן מומלץ לאכול פחות או יותר את מה שאכלת בהריון.

6. ולמי שלא מניקה:
אפשר לנסות לתת לתינוק מוצץ בניחוח ונילי (כמו זה של אוונט למשל), הוא בהחלט יכול להזכיר לתינוק את הטעם מהרחם. בדיוק כמו אצלנו, התינוק נמשך לטעמים מתוקים – אפילו עוד מהרחם. "כשהתינוק מקבל טעמים מתוקים דרך הדיאטה של אמו, הוא נוטה לשתות יותר נוזל מי שפיר", אומר אליוט, לכן גם מוצץ בניחוח מתוק יכול לסייע במשיכה הטבעית שלו למתוק, שיעזור לו למצוא נחמה ברגע קשה. אחרי שהוא יירגע, אפשר לחזור למחית הקישואים.

View this post on Instagram

A post shared by @lette Holman Fotografie (@aletteholman) on

הרגעה באמצעות צלילים

7. השמיעו שירי ערש ברחם:
כבר בשבוע ה-18 להריון, התינוק יכול לשמוע. בשבוע 36, הוא כבר מאזין באופן פעיל. מה הוא שומע? בעיקר אותך, וגם את רעשי הרקע של פעימות הלב של ושל מערכת העיכול. "התינוק כנראה שומע צליל מעומעם של הקול של אמו, אפילו יותר מאשר את פעימות הלב", אומר אליוט. התינוק גם שומע מה שאת שומעת – את הפרטנר מדבר או מוזיקה שאת מאזינה לה. בטרימסטר השלישי אפשר לחוש אותו זז בתגובה לרעשים חיצוניים – תינוקות התנועענו יותר כששמעו שיר ערש, כך מגלה מחקר במדע התפתחותי.

8. דברו, שירו והקריאו לתינוק:
הקול המוכר שלך, כמו הריח והמגע, הם מקור ניחומים עצום עבור התינוק. ייתכן שבגלל הקולות שהם שומעים מהגוף שלך, הם נמשכים לרעש לבן כמו מאווררים, שואבי אבק, או הקלטות של גשם. אפשר להוריד שלל רעשים לבנים באפליקציות ייעודיות, כולל קולות כמו דפיקות לב ולנסות לבדוק מה מרגיע את הבייבי.

9. שמרי על ווליום נמוך:
כשהתינוק לא רגוע, מומלץ להוריד ווליום איפה שאפשר. "למרות שהיכולות האודיטוריות של התינוק נמוכות משלך, האוזן הפנימית שלו עדיין רגישה לקולות גבוהים", אומר אליוט. ותרו על מקומות עם קולות עזים (סרט, קניון) במהלך החודשים הראשונים לחיים והימנעו מצעקות או הימצאות ליד פטפטנים שמרימים את הקול".

View this post on Instagram

A post shared by Nicole Torrence (@sleepbabyowl) on

הרגעה באמצעות ריח

10. בחרו ריח ספציפי שהתינוק ילמד להכיר:
האף של התינוק מתפתח בשבוע 15 להריון, ועד הטרימסטר השלישי הוא כבר יסניף ניחוחות שהוא יוכל לזכור אחר כך. על פי מחקר של המרכז האירופאי למדע הטעם, תינוקות לאמהות שאכלו עוגיות מעוטרות באניס ליקריצי, אהבו את הריח הזה מרגע שנולדו. אחרי הלידה התינוק מחפש ניחוחות דומים כדי למצוא נחמה, וכן, הריח שהוא אמא הוא אחד מהם. הם יכולים לזהות את הריח שלך כמה שעות אחרי הלידה, והריח הזה מאוד מרגיע אותם.

11. בחרו בריחות דומים גם לאחר הלידה:
כשתינוק נולד הוא מכוסה בחומר לבן דמוי קוטג' בשם וורניקס. החומר מריח דומה לריח שיש ברחם, ואפשר לנצל את זה לטובת התינוק – "אל תמהרו לשטוף אותו או לנגב או יותר מדי אחרי הלידה", אומרת ד"ר מישל בנט, "הריח מוכר והוא ירגיע את התינוק בשעות הראשונות שאחרי הלידה".

View this post on Instagram

A post shared by Moment of Mine Photography (@momentofminephotography) on

12. אל תמסכי את הריח שלך:
"בשבועות שאחרי הלידה הישארי עם הניחוחות שהתינוק רגיל אליהם", אומר אליוט, אותו בושם, אותו דאודורנט. אם את יוצאת ומשאירה את התינוק, השאירי גם פריט לבוש עם הריח שלך בשביל נחמה. "מחקרים הראו שזה מסייע לתינוק לנשום יותר טוב ולהירגע", הוא אומר.

View this post on Instagram

A post shared by Miller Studios (@millerstudioswa) on

הרגעה באמצעות ראייה

13. התכונני לבהות בו:
עיניו של התינוק סגורות עד שבוע 26 בערך. כמובן שחשוך ברחם, אבל כשהוא פוקח את העיניים, יש אור טבעי שמתחמק פנימה במהלך החודשיים האחרונים לשהותו ברחם. מספיק כדי לראות את ידיו ואת תנועת הרגליים, כך על פי מחקר. בשלב זה התינוק יסתובב לכיוון מקור אור שייראה על הבטן שלך. כשהוא נולד, הוא לא יצליח לראות הרבה, אבל הוא כן יכול להתמקד על משהו חשוב מאוד: עלייך. לתינוקות יש תכונה מוטמעת להתסכל על הפנים שלך.

View this post on Instagram

A post shared by Kim and the twins �� (@kimberleyhannahx) on

14. האירי את חדר הילדים:
תינוק רגזן יכול להיות פשוט זקוק לגירוי. זה השלב להכניס לחייו דפוסים נועזים וצבעים. "תינוקות רואים רק צבעים עזים", אומר אליוט, לכן גוונים פסטליים וניטרליים לא ממש יאתגרו אותו. שמיכהף צעצוע או מובייל עם דוגמאות מעניינות וצבעים חזקים בהחלט יתפסו את תשומת הלב שלו.

15. צרי קשר עין:
במקום להפוך למכונת בידור ניידת של אדם אחד כדי להרגיע אותו, נסי לעצור הכל ולהסתכל ישר לתוך העיניים הגדולות והיפות שלו. מאחר שיש לו את היכולת להתמקד בפנים שלך, גם בעודו אוכל, זה יתרון גדול. הוא לא רגוע? נסי לוותר על המולטיטאסקינג ופשוט תהיי איתו ברגע. החיבור הזה מרגיע אותו מאוד.

View this post on Instagram

A post shared by D R E A M S N A P S (@dreamsnapsdani) on