תל-אביב: ילדי שכונת נווה שרת חזרו רק לאחרונה לשגרת הלימודים בתום תקופת הקורונה, אבל פרוייקט פינוי-בינוי ענק שיצא לדרך בתחילת השבוע שוב מאיים על שגרת חייהם.

הפרוייקט כולל הריסה של שמונה בניינים ישנים ברחובות בית אל והצנחנים, ובנייה של שישה מגדלים חדשים במקומם. ממש בצמוד לאתר הבנייה שוכן אשכול הגנים העירוני "פרדסים", בו לומדים 170 ילדים בני 3-5 – שממשיך לפעול כרגיל לצד עבודת הדחפורים ותחת ענני אבק.

 למרות שלפני שבועיים התקבל אישור עקרוני להעברת תלמידי הגנים לכיתות חלופיות בשכונות סמוכות, העירייה החליטה לחזור בה מהתכנית רגע לפני תחילת העבודות, כיוון שהגנים החלופיים שאותרו "לא מאווררים ולא משופצים", כפי שנכתב במייל ששלחה מנהלת האזור, טלי חן. ואולם, במקום גנים לא מאווררים גילו ההורים שהפעילות באשכול נמשכת תחת ענני אבק סמיכים, המסכנים את בריאות הילדים. ההורים זועמים על כך שהקבלן, שהתחייב שלא לבצע את ההריסות הצמודות לגנים בשעות הפעילות כבר חרג מהבטחה זו, ובנוסף טוענים שזרנוק המים בו משתמשים הפועלים (כדי למנוע מהאבק לעלות לאוויר), אינו אפקטיבי דיו, ושאמצעי בטיחות כגון גדרות גבוהות ורשתות בטחון לא הותקנו – גם כאן, בניגוד להבטחות.

 

אשכול הגנים מימין (צילום: באדיבות הורי הילדים)
אשכול הגנים מימין | צילום: באדיבות הורי הילדים

במייל ששלחה חן להורים שהתלוננו נכתב כי ההריסות יימשכו רק יומיים, אך גם היום, כמעט שבוע לאחר שהחלו העבודות, לא הסתיימה אפילו הריסתו של בניין אחד. "העירייה אמרה בהתחלה שהעבודות ייקחו יומיים-שלושה, אבל עכשיו ברור שמדובר בהריסות שילוו אותנו עוד הרבה זמן. זרנוקי המים התגלו כצינורות השקיה של גינה, הבניינים בכלל לא רטובים ויש כמויות מסוכנות של אבק ופסולת באוויר", אמרה למאקו דניאל, שבתה לומדת באשכול. "למה העירייה לא חושבת בגדול? איך לא נמצאו חלופות ראויות עבור הילדים? מדוע לא משתמשים בתקציבי הענק של תל-אביב להשמיש כיתות לא מאווררות, או לפחות להוציא את הילדים מהאשכול לטיולים ופעילויות בחוץ בימים אלה?".

גם כשיסתיימו ההריסות, צפויות לילדי האשכול עוד כשלוש וחצי שנים של עבודות בנייה. ולמרות שבאזור צפויים להימצא מדי יום עשרות פועלים, ולמרות שהכיתות חשופות לחלוטין לעובדים, האשכול עדיין לא קיבל אישור עירייה לקבלת מאבטח, ולוועד האשכול נמסר כי הנושא "תקוע" באישורי תקציב. יש לציין כי בתום סיור מקדים שהתקיים באזור הועברה המלצה חד-משמעית של קב"ט מוסדות חינוך לפיה נדרשת הצבת שומר בשטח. "איך אני יכול לשלוח את הילד לגן כל יום כשאני יודע שהוא והחברים שלו פשוט לא מוגנים, ברמה הכי בסיסית?" תוהה דוד, שבנו לומד באשכול. "לא הגיוני שעיריית תל-אביב תחכה שיקרה אסון ורק אז תגיב".

מעיריית תל אביב-יפו נמסר: אנו מודעים לקושי של ילדי אשכול הגנים מהעבודות ומצרים על אי הנוחות. לגבי עניין האבטחה, אבטחת מוסדות החינוך בעיר נעשית בהתאם לשיקוליה המבצעיים של משטרת ישראל והעירייה פועלת בהתאם. לפיכך, על פי ההנחיות לא מוצבת אבטחה צמודה בגני ילדים, אלא אבטחה היקפית בתיאום עם ועד ההורים. האבטחה ההיקפית כוללת עשרות עובדים, סיירים, קב"טים ומפקחים המקיימים סיורים רכובים תוך מתן מענה מהיר, זאת בנוסף לסיורים שמקיימת המשטרה. נוסף על כך, החליטה העירייה במקרה זה להציב עובדת/עובד שירות של הבטחון העירוני בשער הכניסה בכל בוקר. 

לגבי מטרדי האבק, אגף הפיקוח על הבניה עורך באופן קבוע ביקורות באתר וימשיך לעשות זאת. מביקורת שנערכה היום עלה כי הקבלן הציב 4 צינורות עם זרנוקי מים לטובת הרטבה באזור עבודות ההריסה. עם זאת, דרשה העירייה מהקבלן לעצור מיד את העבודות ולהשקות במים את אזור ההריסה ואת שלד הבניין. רק לאחר שכל האזור יהיה רטוב היטב במים יוכל להמשיך בעבודות וזאת כדי למנוע כמה שיותר מטרד אבק.
בנוגע לבקשות ההורים להעביר את הילדים למבנה חלופי, נמצאו כיתות שלתפיסת מנהלת האשכול וגם לתפישת רוב ההורים הן פחות מתאימות ולכן הם העדיפו להישאר באשכול. בכל מקרה אנו עומדים בקשר עם ההורים בנושא ונשלח אליהם מכתב מפורט.