יום כיף: ילד מציץ מבעד לברזלים של מתקנים בגן שעשוע (צילום: Steve Debenport, Istock)
הילד שלכם זקוק לחופשות התאווררות | צילום: Steve Debenport, Istock
רק התחילה השנה, וכבר החגים בפתח. כלומר החופשות, וכפי שנהוג בישראל אם כבר חופשה- אז הולכים על כל הקופה. המשמעות היא שספטמבר הוא חודש קצר בהחלט: חופשת ראש השנה גובה חמישה ימים (כולל סופ"ש),  יום כיפור הוא יומיים ואל נשכח את 8-9 הימים בהם נשב בסוכה ונשמח בשמחת תורה ומה ושביניהם. כל אלה קורים לצד הקושי בהסתגלות לשגרת הגן. איך זה עובד ביחד?

הורים רבים מוחים על כך שהחופשות גורמות לילדים לשיבוש ההסתגלות, ובכל פעם שמגיעים שוב לגן לאחר חופשה - הילד חווה רגרסיה, וההסתגלות הופכת ארוכה וקשה יותר. האמנם? חשוב לי להציג בפניכם, שוב, פרספקטיבה קצת אחרת.

גם אני, בהיותי גננת, נהניתי מחופשות החגים. אין ספק שזה נחוץ ומרענן, במיוחד אחרי ימים שלמים שמתחילים כבר בשבע וחצי בבוקר ועד חמש והם רצופים בבכי קורע לב של ילדים. הגוף קורס מעומס, מכיוון שהילדים כל היום על הידיים זה אחר זה, ולעתים גם שלושה ילדים יחד. הלב יוצא אליהם, והראש מבין שזה לא יסתיים בקרוב. במקביל להתמודדות עם הילדים, חשוב גם למצוא את הזמן וכוחות הנפש לתת מענה להורים המודאגים. בקיצור- תקופה מאוד לא פשוטה עבור אף אחד מהצדדים.

זו הסיבה שחופשות החג מגיעות בזמן משום שהן מסייעות לגוף של כולנו: הצוות והילדים שלא לקרוס.  הדעה הרווחת שגורסת שהחופשות מקשות על הילדים את ההסתגלות - מוטעית מהיסוד. שיהיה ברור, גם אני לא חושבת שחג סוכות צריך להימשך 8 ימי חופשה. מספיק היה לקחת חופש בערב החג ובחג עצמו, אך אם נרד לעומק העניין - הרי שהחופשות לא רק שלא מקשות את ההסתגלות - אלא שהן רק תורמות להקלה אצל הילדים.

ילדים שוחים בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ההפסקה היא נחוצה כדי לקחת אוויר ולהשלים את השחייה. כך גם בחיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
קצת כמו שחייה – כשאדם לומד לשחות - הוא מתאמץ פיזית ומנטלית, ואם הוא לא יעצור מדי פעם לנוח- השרירים שלו עשויים שלא לשאת את המאמץ, והוא עוד עלול לטבוע. מנגד, אם הוא יאפשר לעצמו מדי כמה דקות מנוחה קלה - הוא יוכל לצבור כוחות מחודשים ולהמשיך ללמוד לשחות בבטחה.

כך גם בגן הילדים. הילדים עובדים קשה מאוד מבחינה רגשית כדי להסתגל לגן, וכל חופשה נותנת להם את האפשרות להיות במקום הבטוח שלהם עם המשפחה. הם לוקחים אוויר וחוזרים עם כוחות מחודשים להסתגלות.

זה לא סותר את העובדה שעם חזרתם לגן, הם ככל הנראה יבכו יותר והפרידה תהיה קשה יותר, אך אם תחשבו על זה רגע - לא סתם המציאו החיילים את המושג "שביזות יום א'". כולנו סובלים ממנה עם ובלי קשר להסתגלות. זה נורמלי.

בעת ההסתגלות, הבכי יהיה קיים לא רק כשחוזרים מחופשה, אלא בכל בוקר כשנפרדים מהילדים. ככל שיחלוף הזמן וילדכם יסתגל למקום החדש, יקשר דמויות המטפלות, וירגיש שם בנח  - הוא יפסיק לבכות בבוקר, וביום ראשון יהיה לו מעט קשה יותר לחזור. אך אל דאגה. לאחר מספר דקות הוא כבר ישכח שהיה לו קשה, ויצלול לתוך שגרת הגן, בדיוק כפי שאתם מנתקים את עצמכם לאחר מספר דקות וצוללים לעבודה.

ילד עומד ליד גדר (צילום: istockphoto)
שביזות יום א' רלוונטית לכולנו. זה טבעי ומובן | צילום: istockphoto
לעתים, אנו, ההורים, רואים את המצב בצורה חלקית ולא פנויים לראות את התמונה המלאה והמדויקת, או כפי שאני אומרת להורים בהדרכת הורים-  אנחנו פועלים פעמים רבות על אוטומט, רק כי ככה היינו רגילים לחשוב ולפעול, ולא תמיד עוצרים לחשוב מהי באמת טובת הילד, מה הוא חווה או למה הוא באמת זקוק מאיתנו.

במקרה זה הילד שלכם זקוק לחופשות התאווררות. חופשות החגים יעשו לו רק טוב, והן זמן מצוין לילדים שלכם להתאושש מקשיי הפרידה. גם עבורכם הן יכולות להיות זמן נפלא לבלות עם הילדים שלכם זמן איכות. אז תפסיקו לדאוג וחג שמח.

אור ייני, היא יועצת משפחתית, מדריכת הורים ושינה. מסייעת להורים לראות את העולם דרך עיני הילד, להבין אותו, לשפר את היחסים והתקשורת, ולהחזיר את השקט והרוגע לבית. מתמחה במתן כלים להתמודדות עם התפרצויות זעם ותסכול,שימשה גננת ובעלת גן במשך 15 שנים.

 >> לכל הטורים של אור ייני - הגננת