כהורים, אנחנו יודעים כמה מיוחד ויוצא דופן הילד שלנו. אנחנו יודעים שהוא יחיד במינו ונגן עליו בגופנו מכל רע. למדנו להכיר את כל הטריקים לגרום לילד לסיים את הירקות מהצלחת, מה עוזר לו או לה להירדם, למדנו לזהות את "בכי העייפות" "בכי הרעב" ואת "בכי הלא נוח לי".

לכן, המחשבה להשאיר את הילד שלנו עם מישהו שכנראה לא אוהב ומגן עליהם כמונו ולא מכיר את הילד כמו שאנחנו מכירים, יכול בקלות לגרום לנו לא לרצות להשאיר את הילד לבד לעולם במיוחד אם מדובר בילד הראשון. ביקשנו מד"ר גלית זנו, פסיכולוגית התפתחותית לגיל הרך לתת כללי אצבע, כדי שנוכל לחזור לעבוד בידיעה ובביטחון ששומרים, אוהבים ודואגים לנו לילד.

מה צריך לבדוק לפני ששולחים ילד למעון?

מי מפקח על הילדים. הצוות צריך להיות מוכשר לתפקיד, ועל מובילת המעון להיות דמות סמכותית, אחראית ועם ניסיון. רצוי שעל המסגרת תפקח  מנהלת מסגרות המעונות, כך במעון יש עמידה בסטנדרטים פדגוגים ובטיחותיים.

לא כל המעונות נמצאים תחת פיקוח ממשלתי, כך שצריך וכדאי לבדוק עמידה בסטנדרטים ראויים של הזנה, ביטחון ובטיחות,  הכשרות והדרכות שוטפות לצוות, ניסיון בטיפול בילדים ובטיחות המבנה והמתקנים.

מסגרת נמדדת גם באופן בו מתייחסים ובודקים מקרים הדורשים שיפור. כך שאומנם עלולות להתרחש טעויות, אך השאלה שכדאי לשאול היא האם המעון מפוקח כך שלטעויות ניתנות תשומת לב מספקת והאם מופקים לקחים.

בגובה העיניים. כשמבקרים במסגרת ילדים אופציונלית, חשוב לשים לב איך הצוות האחראי מתקשר עם הילדים. הצוות צריך להתנהל בצורה מותאמת לגיל הילד, כך שנרצה לראות את הצוות על הרצפה משחק עם הילדים או מחזיק ילד בידיים. בשנים הראשונות, הילד צריך קרבה פיזית, מגע וקשר ישיר עם מבוגרים על מנת לפרוח, גם אם האינטראקציה מתקיימת בקבוצה של ילדים.

תחלופת צוות .ילדים ובמיוחד תינוקות זקוקים לטיפול עקבי - זה עוזר להם ליצור אמון וקשר יציב עם המטפלים. אם אתם שוקלים לרשום את הילד למשפחתון, מעון או גן פרטי, בדקו את ותק הצוות ואת קצב תחלופתם. בקשו לדבר עם ההורים של השנתון הקודם כדי לברר על הצוות.

התאמת ציפיות. מעון הוא מסגרת חינוכית בגיל קריטי ממאוד להתפתחות. נסו להבין אם לכם ולצוות המטפלים יש את אותם עקרונות כשזה מגיע לחינוך הילדים. אופן ההתמודדות עם התנהגויות שונות של הילדים, תזונה, הסדרי שינה, מה ההנחיות במקרה של מחלת ילד ומה תוכנית גיבוי כשאיש צוות חולה. ככל שתשאלו יותר שאלות בשלב מוקדם ככל האפשר, תמנעו הפתעות לא נעימות במהלך השנה.

"ביקור בהפתעה" . נכון שהמלצות של הורים אמינים או מחקרים עמוקים מהימנים הם חשובים. עדיין, אין כמו ,"מדיניות הדלת הפתוחה" ושקיפות להפיג חששות. כך מתאפשר להורים להופיע במקום בכל שעה ולהיווכח במענה הניתן לצרכיי הילד.



עוד טרם ההרשמה, הגיעו ללא התראה, ובמהלך השנה קיפצו לביקור כל פעם בשעה שונה במהלך היום ובחנו את הרוטינה ואת האינטראקציה של הצוות עם הילדים. נסו גם לבדוק האם הסביבה נקייה והגיינית, שהדלתות והשערים בטיחותיים, שיש הפרדה בין קבוצות גיל ושהילדים נראים מאושרים.

"אינסטינקט הורי" . הורים מפתחים מן חוש שישי כשזה נוגע לתינוקות שלהם. אנחנו יכולים להרגיש סכנה בלי יכולת להסביר אותה. גם אם מדובר במעון עם רשימת המלצות שלא הייתה מביישת את "מרי פופינס", כשזה לא זה – זה לא זה. חשוב שתהיו רגועים ותרגישו בנוח בנוגע למקום והמטפלים שתבחרו לילדכם.

אין "שגר ושכח" .אחרי שבחרנו את המעון המושלם לילד שלנו, ועד שהתינוק שלנו יתחיל לדבר, נשאר לנו לסמוך על מה שהצוות המטפל מספר לנו בכל הנוגע לילד שלנו ועל עצמנו. הקפידו לשמור על ערוץ תקשורת פתוח ביניכם לבין צוות המטפלים והישארו מעורבים. המשיכו להגיע מדי פעם למעון על מנת לוודא שהילד מרוצה ומטופל כראוי, שמרו על קשר שוטף עם צוות המעון ובקשו פגישות קבועות עם המטפלים ואל תפחדו לשאול שאלות. 

ד"ר גלית זנו היא פסיכולוגית התפתחותית לגיל הרך ברשת מעונות היום "התחלה חכמה" של החברה למתנ"סים הארצית