ספריות חדר הילדים במרבית הבתים עמוסות עד להתפקע בחיות צבעוניות ומתוקות ושאר דמויות משמחות שממלאות את העמודים שבין הכריכות בכיף שמדי פעם מהול במסר כזה או אחר. מסרי ספרות הילדים מגוונים, ועוסקים גם באובדן ובחוויות פחות נעימות, אך מסרים אלה נוטים להגיע במרומז ובאופן קל לעיכול, כמו למשל בספרים ׳מעשה בחמישה בלונים׳ או ׳הצב של אורן׳. ספר חדש בשם ׳סקיי השמיעי קול׳ שמבקש עזרה במימון קהל בימים אלה ממש, מבקש להישיר מבט לאחד הנושאים הכי מבהילים וקשים: פגיעה מינית בילדים.

הספר הוא פרי עטן של המחברת מאיה בולצמן והמאיירת טלי נאמן סבו, ושתיהן מכירות את הנושא מקרוב מאוד. מדובר בפרויקט אישי ובלתי מתפשר, המבקש להציל נפשות רכות. ״מטרתנו ביצירת הספר היא לעזור ולהציל ולו ילד אחד או ילדה מהסבל והכאב היומיומי שהם נמצאים בו״, כותבות השתיים בעמוד הבית של הפרויקט, שקיבל כבר מעל 32 אלף שקל מתומכים, ועליו להגיע למטרה של 50 אלף שקלים על מנת לצאת לפועל. 

״נסו לדמיין ילד שגדל בבית בו אחד מבני המשפחה, לפעמים הורה, או חבר משפחה קרוב מתעלל בו מינית וכל היתר, לא רואים, או ספק רואים ספק לא, עומדים מן הצד ולא אומרים דבר״, כותבות השתיים. ״לילד הזה אין פינה בטוחה בעולם, אין לו למי לפנות, הוא לבד בעולם, ואלה שהיו אמורים לספק לו הגנה ולטפח אותו הם אלו הפוגעים בו. רוב הפגיעות בילדות מתרחשות בבית או בבית אנשים מוכרים וקרובים. ילדים שנמצאים במעגל השדים הזה אינם יכולים לדבר כי אין להם מילים וקשה להם למצוא מבוגרים שרוצים באמת להקשיב״.

אין תמונה
מתוך הספר
לתוך אותו מחול שדים אמור להיכנס הספר הזה, המלווה בחוברת עזר שפותחה על ידי אנשי מקצוע, שאמורים לסייע למבוגרים האחראים, גננות, מורות, מטפלים או הורים, כלי להתמודדות והגשת עזרה. על פי נתוני המחברות, אותן קיבלו מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, אחת מכל חמש בנות ואחד מכל שבעה בנים נפגעים יום יום מהקרובים להם ביותר. אלו מספרים בלתי נתפסים, ובעזרת הספר, כך הן מקוות, הנושא, שעד היום סובל מגישה מחביאה ומסתירנית, יעלה למודעות.

גיבורת הספר היא סקיי, ילדה שדודה מייקל פוגע בה מינית, רק שהיא לא לגמרי מבינה זאת. החלום לכתוב את הספר נולד בבולצמן לפני כארבע שנים, כשהציגה הצגת יחיד בשם "הסוד הגדול" על חייה כשורדת גילוי עריות. ״במהלך ההצגה שהוצגה כארבעים פעמים בכל רחבי הארץ, הבנתי שאני רוצה לעשות משהו לא רק למבוגרים אלא גם לילדים,״ היא מספרת. ״רוב הפגיעות מתרחשות בין גילאי 11-4 וההשתקה וההכחשה גם קורות בגלל היותם ילדים״. את המאיירת פגשה בסדנה שהעבירה למנחים בנושא פגיעה מינית, ושם נזכרה נאמן סבו, שגם היא עברה פגיעה מינית בילדותה. ״לאחר תהליך של היכרות וליווי שלה, הצעתי לטלי לאייר את הספר. טלי הייתה מתנה גדולה כי הרגשתי שרק מישהי שעברה פגיעה, כמו סקיי, יכולה לאייר ספר כל כך מורכב. במשך התהליך של האיור נעשינו שותפות לספר ולכל הכאב והשמחה של יצירה".

״אצלי זה לא היה דוד כמו אצל סקי, גיבורת הסיפור״. אומרת בולצמן, פסיכודרמטיסטית, מנחת קבוצות ויועצת ארגונית. ״אצלי זה היה אבא. ועכשיו אחרי חמישים שנה אני יכולה להתחיל לחגוג את החיים שלי״. נאמן סבו איירה אף היא את התמונות מתוך כאב עבר אישי גדול, ושואלת את השאלה מעוררת המחשבה: ״איך אני יכולה לדעת מה היה קורה אם היו קוראים לי את הספר כשהייתי בת חמש? גם אם ילדה אחת תקבל בזכות הספר את החיים השפויים שמגיעים לה, כולנו עשינו את שלנו״.

סקיי השמיעי קול (איור: טלי נאמן סבו,  יחסי ציבור )
"נסו לדמיין ילד שגדל בבית בו אחד מבני המשפחה, לפעמים הורה, או חבר משפחה קרוב מתעלל בו מינית וכל היתר | איור: טלי נאמן סבו, יחסי ציבור
הפסיכולוגית לילי לב וייסברגר ששימשה יועצת מקצועית לפרוייקט אומרת שזהו ספר ראשון מסוגו בעברית. ״זה נושא קשה ומורכב גם עבור מבוגרים״, היא מאשרת, ״ועבורם יצרנו חוברת הדרכה שמלווה את הספר ובעצם מאפשרת לפתוח את הנושא הזה ולא לפחד ממנו. אנו יודעים שככל שהסוד מתגלה יותר מוקדם, נזקי הטראומה ממנו פוחתים".

הספר מיועד לגילאי 4 עד 10, ומוכרח להיות מתווך על ידי מבוגר אחראי, עבורו נוצרה חוברת ההדרכה.״מטרות הספר הן לאתר ילדים וילדות שהם במעגל הפגיעה, לדבר עם ילדים וילדות שלא עברו פגיעה על סודות וחשיבות הגילוי שלהם בקונטקסט, ולפתח מודעות אצל מבוגרים לגבי מהי פגיעה מינית ואיך מדברים עליה עם ילד״.