תינוק בוכה (צילום: richardmclarke, Thinkstock)
כל אחת היום יכולה להיות מטפלת. הגיע הזמן לשינוי | צילום: richardmclarke, Thinkstock
מדי כמה חודשים מתפרסמת בעמודי החדשות ידיעה על התעללות או הזנחה של מטפלות בתינוק חסר אונים, הידיעות הללו תמיד מצליחות לזעזע אותנו. כך גם הידיעה אתמול (שני) על החשד שמטפלת הכתה תאומים בני 5 חודשים לאחר שטענה כי הם "שיגעו אותה". למזלם של ההורים, הם היו חשדניים מספיק והתקינו מצלמה שתיעדה את ההתעללות של אדם שהם בחרו מרצונם להכניס לביתם כחודש לפני המקרה.  

ההורים הם לא האשמים. שוק המטפלות הביתיות בישראל הוא שוק פרוץ לחלוטין, כל אחת יכולה להיות מטפלת אם רק תציג עצמה כזו. אין פיקוח של המדינה, אף אחד לא בודק אם לאדם המציג עצמו כבעל ניסיון יש עבר פלילי או פסיכיאטרי. הבחירה במטפלת שתגדל את הילדים שלנו במשך רוב שעות היום, מבוססת על המלצות מקרובים במקרה הטוב, ובעיקר על הרגשה אישית וכימיה שלצערנו יכולות להטעות.

מטפלות יצטרכו להציג תעודת יושר

מעבר לניסיון ולהמלצות, לרוב הגדול של המטפלות הביתיות אין כל הכשרה מסודרת לטיפול בתינוקות ובילדים. כיצד ייתכן שדווקא בשנות חייו הראשונות יטופל התינוק בידי גורם, שאינו מוסמך לכך? הרי בכל מסגרת מקצועית שמטפלת בילדים, בין אם לגננת, סייעת או מורה, יש צורך בהסמכה. במכון אדלר החליטו לנסות ולעשות סדר להורים. החודש ייפתח קורס הכשרה ראשון מסוגו בישראל למטפלות ביתיות. מטפלות שירצו להתקבל לקורס יצטרכו להציג תעודת יושר ומסמך המעיד על היעדר אשפוזים פסיכיאטריים. בנוסף, כל המועמדים יעברו ראיון אישי מעמיק לפני הקבלה לקורס, כך שאתם תדעו שהמטפלת של ילדכם, כבר עברה סדרה של בדיקות.

"הקורס עצמו מורכב מתכנים תיאורטיים ומעשיים ויעניק למטפלת ידע וארגז כלים מקצועי לגידול ילדים בגיל הרך. ארגז הכלים הזה נדרש לכל אדם שרואה כמקצוע טיפול בילדים", אומרת לנו שירלי קליין, מטפלת משפחתית ורכזת הקורס להכשרת מטפלות במכון אדלר. "נכון שלהורים בדרך כלל לא יהיה את כל הידע שנלמד בקורס, אבל הם גם לא מציגים עצמם כאנשי מקצוע". הנה כמה מהיבטים החשובים שילמדו בקורס:

התפתחות השפה והתקשורת של התינוק- תינוקות חסרי אונים בין היתר משום שאינם יכולים להביע במילים את הרגשתם וצרכיהם, אבל זה לא אומר שהם לא מתקשרים. תינוק יוצר קשר למשל בעזרת בכי, חיוך או נפנפוף בידיים. בפיתוח השפה והתקשורת של התינוק חשוב לדעת וללמוד כיצד להשתמש בשפה חיובית ומעודדת. שפה וטון ביקורתי ומתלהם, גם בגילאים רכים, עלולה לפגוע בביטחון העצמי ובדימוי של התינוק בעתיד.

התפתחות תנועתית - לכל תינוק יש את קצב ההתפתחות האישי משלו.  הסביבה הפיזית והחברתית בה גדל התינוק מהווה משקל גדול ביכולות וקצב ההתפתחות של התינוק. ניתן לעודד את ההתפתחות התנועתית באמצעות גירויים ועידוד נכון.

איך להתמודד עם קשיי התנהגות - המטפלת הביתית צריכה מידע על הדרכים שבהן ניתן להתמודד עם קשיי התנהגות, של תינוק, כמו: התנגדות לאכול או להחלפת טיטול, טיפול לא נכון יוביל למאבקי כוח, ולהקצנת התנהגויות שליליות. במהלך הקורס יבחנו מקרים שכיחים ואופן ההתנהגות הרצוי במקרים אלו.

סדר יום - מטפלת מקצועית חייבת להקפיד על סדר היום סביב צרכי התינוק בהתאם לשעות השינה, האכלה ופעילויות נלוות. את סדר היום קובעים יחד עם ההורים, שכן גם הם משתלבים בו בשעות הבוקר והערב. למשל הקפדה של המטפלת על טיול או פעלולון, וכך להקנות לו הרגלי חינוך טובים. סדר יום ברור וחיובי יוצר ביטחון ומוגנות, כלומר, תינוק שכל יום קם לסדר יום מבולבל ולא עקבי, יפתח חוסר ביטחון, חוסר שקט ועצבנות, ויתקשה להסתגל למצבים חדשים

קורס עזרה ראשונה והחייאה- הרבה הורים לומדים על החייאה בקורס מקוצרים מיוחדים לאחר הלידה. זה קריטי שגם שהמטפלת שתהיה עם התינוק במרבית היום תרכוש את הידע הזה. מלבד החייאה ומתן עזרה ראשונה, חובה שהמטפלת תלמד להיות מודעת לכללי הביטחון הבסיסיים. לא יעלה על הדעת, שמטפלת לא תדע כיצד להתמודד לדוגמה עם בליעת גוף זר. חוסר ידיעה של הצלחת חיים בסיסית עלולה לגרום לאסון. מידע זה הינו מציל חיים.

תינוק ישן (צילום: יניב כצנלסון)
זו טעות לחשוב שמטפלת נועדה רק להאכיל ולהרדים את התינוק | צילום: יניב כצנלסון
התנהגויות לא רצויות -  הרבה מהמטפלות פוגעות שללא בכוונת זדון בתינוק על ידי התנהגויות שלכאורה לא מזיקות. למשל דיבור בטלפון במשך שעות עם חברותיה או שתיקח את התינוק לסידורים פרטים שלה "על הדרך" מהגינה או שתשכיב את התינוק "לצפות בטלוויזיה", כדי שהיא תוכל לארגן את הבית. על כל אלו יתנו דגש והסבר מפורט בקורס. אמנם אלו לא פעולות המזיקות לתינוק באופן ישיר, אך בתפיסת התינוק את העולם כמקום בטוח ומוגן, שנותן מענה מלא לצרכיו, בהחלט יכולה להיות פגיעה משמעותית.

חשוב להבין כי בשנתיים הראשונות לחייו עובר התינוק התפתחות משמעותית. מתינוק חסר אונים, שתלוי בגורם המטפל באופן מלא, לפעוט פעיל ועצמאי, שיודע לתפעל את עצמו לבד. הוא לומד לאכול, למלמל כמה מילים, לחלוץ נעלים, לסדר קוביות ועוד. שנים אלו מהוות נפח חשוב ומשמעותי בסגנון החיים של הילד, סגנון עמו יחיה ויתפקד כאדם בוגר. הורים רבים טועים בתפיסתם שתינוק זקוק "רק" לטיפול  בסיסי המורכב מאוכל, משינה ומחיבוק אוהב.

כמו כל גורם מקצועי העוסק בחינוך ילדים גם המטפלת הביתית בתינוקות ובילדים צריכה להיות אשת מקצוע מוסמכת בעלת "ארגז כלים" יעיל ומגוון. לא יעלה על הדעת לתת את היקר לנו מכל לטיפול בידי אדם לא מקצועי לכך. לכן כהורים אנו צריכים לדרוש ולעמוד על כך, שהמטפלת הביתית בתינוקות תהיה מוסמכת ומקצועית בתחום.

>> להעניש ילד זה קל ויעיל, אבל ממש לא מומלץ