הפעוט שננשך בגן בראשון לציון (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
הפעוט לאחר המקרה | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
"כמו בכל בוקר הכנסתי את הילד בשבע בבוקר לגן והתכוונתי לקחת אותו בחמש, אבל אז, באמצע היום קיבלנו טלפון מהגן ובו ביקשו שנגיע דחוף". כך מספר ל-mako א' אבל לפעוט שננשך בגן פרטי בראשון לציון על ידי פעוט אחר בברוטליות.

נשיכות בגן הילדים אינן דבר חריג, במיוחד בגילאי שנתיים-שלוש. בדרך כלל מדובר בילדים הנושכים קלות את חבריהם לגן ללא נזק ממשי, מקרים המסתיימים בנזיפה בילד הנשכן ונקיטת שיטות חינוכיות שונות. במקרה הזה, הילד ננשך במספר מקומות בגופו תוך זמן קצר ואף נזקק לטיפול רפואי וההורים, שהחליטו לא לשבת בשקט אל מול הפגיעה בבנם, החליטו באופן חריג להגיש תביעה שהפכה גם לכתב אישום נגד גן הילדים בעיר.

כתב האישום הוגש לפני כחצי שנה בבית משפט השלום בראשון לציון נגד שתי הגננות שהשגיחו על הפעוטות, במקרה שהתרחש לפני כשנה וחצי ובימים אלו צפוייה להתקבל הכרעת הדין בתביעה. "הגענו וראינו שכל הגב שלו מלא בנשיכות, זה היה פשוט מזעזע. כולם שם היו בהיסטריה, הילד היה מפוחד ובכה ללא הפסקה, הוא לא הבין מה קורה", מספר האב היום, "כששאלנו את הגננת מה קרה, היא אמרה שיצאה מהחדר לדקה וכשחזרה הבחינה בסימנים. אבל אין סיכוי שילד היה יכול לגרום לסימנים האלה בדקות ספורות. לוקח לפחות עשר דקות עד רבע שעה כדי לגרום לדבר כזה".

לטענת ההורים, הפעוט שנשך את בנם כבר נהג באלימות בעבר ועל כן היו צריכות הגננות לנהוג ביתר תשומת לב לגביו. "אי קיומה של השגחה ובפרט, השגחה על פעוט שנקט באלימות בגן בעבר, מעידה על רשלנות חמורה והפרת חובתם הבסיסית של הגננות ומפעילי המעון כלפי הפעוטות והוריהם", טוען עורך הדין גיל קראוס, המייצג את ההורים הזועמים. עם זאת, עורך דינן של הגננות, שמשון וייס, הכחיש את הטענה כי הילדים נותרו ללא השגחה וטען כי הילד לא צעק או בכה ולכן לא הבחינו בנעשה לפני כן.

"נשך את הפעוט בחוזקה בגבו ובפניו עד זוב דם"

אין תמונה
"לא ייתכן שזה נעשה תוך דקות בודדות"
בכתב האישום נגד שתי הגננות נטען כי כל אחת מהגננות ליוותה קבוצה נפרדת של ילדי הגן: קבוצת הקטנים 0-2 וקבוצת הילדים הגדולים יותר – 2-3. המקרה המדובר התרחש בעת שהקבוצות החליפו חדרים ביניהן. "בעת שהפעוט שהה לבדו, נכנס הילד לחדר, בלא השגחתן של מי מן הנאשמות, וזאת חרף ידיעתן שהילד נשך בעבר ילדים בגן לפחות שלוש פעמים. בעת שהפעוט והילד שהו לבדם בחדר, התיישב הילד על גבו של הפעוט ונשך אותו בחוזקה בגבו ובפניו פעמים רבות, עד זוב דם, וזאת בלא שמי מן הנאשמות הבחינה במתרחש", נכתב ונטען, כי השתיים "השאירו ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה, באופן המסכן את חייו או עלול לפעול לפגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, מתוך שוויון נפש או תוך נטילת סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת התוצאות האמורות".

יומיים לאחר המקרה נבדק הפעוט הננשך בבית החולים אסף הרופא, שם אישרו הרופאים כי מדובר בנשיכות ושריטות בפנים, בקרקפת ובבטן שנגרמו על ידי ילד ונקבע כי הנשיכות, שמוקמו בגב ובכתף, אינן עמוקות וללא סימני זיהום. עם זאת, לדברי ההורים, בנם, כיום בן שלוש, סובל מבעיות התפתחויות כתוצאה מאותו מקרה ויכולת הדיבור שלו נפגעה. "בעקבות אותו אירוע תקיפה, החל הפעוט הננשך לסבול מהתקפי זעם ומבכי מוגבר, מחוסר תיאבון ומעצבנות, המעידים על המצוקה הרבה שבה היה מצוי", מוסיף וטוען עו"ד קראוס.

מעורך דינן של הגננות, שמשון וייס, נמסר בתגובה: "מדובר במקרה פשוט שאירע לפני כשנתיים, שבו ילד בן שנתיים נשך ילד בגיל שנה וחצי, תחת השגחתן של הגננות, ובמעבר בין שתי קבוצות חוג שהתקיים בגן, זהו מקרה היכול להתרחש בכל גן ילדים המורכב מילדים בגילאים אלו. לבד מסימני נשיכה לא נגרם כל נזק לילד הננשך והדברים עוד יתבהרו בבית המשפט. עם היוודע האירוע הגננות פעלו בשקיפות מלאה מול הורי הילד הננשך, חבל שיש מי המנסה להוציא את הדברים מפרופורציות, על מנת לעשות עושר ופרסום על גבן של הגננות ומשפחת הילד הננשך".

משרד הכלכלה: "עדיין מנסים לקדם הצעת חוק" 

בחודש שעבר פירסמנו ב-mako מקרים דומים בהם הורים לפעוטות התלוננו על גננות, בשל חשד לרשלנות מצדן ופגיעה בילדים. בתוך כך, קראו האמהות לילדים שנפגעו לחתום על עצומה שקוראת לפיקוח גם על גני הילדים הפרטיים, ולא רק על אלה העירוניים. בתגובה לדברים, נאמר במשרד הכלכלה האמון על פיקוח על גני העירייה כי במשרד פועלים לקידום הצעת חוק "הקובעת כי המדינה תיקח אחריות על המעונות המפוקחים כיום וגם על המענות הפרטיים" וכי תקציב של מאות מיליוני שקלים כבר הוקצה לנושא. החודש, כאשר פנינו לברר כיצד הצעת החוק התקדמה נמסר ל-mako ממשרד הכלכלה כי "בימים אלו אנו נמצאים בשלבים אחרונים של גיבוש ההצעה. לאחר מכן היא תחל בהליך החקיקה".

>> כך תתמודדו עם ילדים שנושכים