פעוט מוצץ מוצץ-גמילה ממוצץ (צילום: istockphoto)
גבר, הגיע הזמן להגיד שלום | צילום: istockphoto

כל ההורים יודעים שמוצץ הוא לא הדבר הכי טוב לשיניים של הילד, אבל דוחים את הגמילה ממנו בגלל האפקט המרגיע שהוא מייצר, והחיבור הרגשי, המנחם והאינטימי שקיים בינו לבין הקטן. מחקר חדש, ראשון מסוגו, בחן את הקשר בין שימוש כבד במוצצים לבין התנהגות והתפתחות רגשית מתמשכת, ומצא שהמוצץ התמים הזה יכול ליצור, אצל בנים, בעיות רגשיות ממשיות ומתמשכות.

"בנות מתוחכמות יותר מבחינה רגשית"

המחקר גובש מסדרת ניסויים של אוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון שבארה"ב, ופורסם בכתב העת המקצועי לפסיכולוגיה חברתית ובשלל אתרי רפואה מקצועיים, ביניהם 'מדיקל ניוז טודיי' ו'מדיקל דיילי', לקח תוצאותיו ממבדקים ישירים ומדיווחים של מורים והורים לכ-500 משתתפים בגילאים שונים מארה"ב ומצרפת, מתינוקות ועד לגיל אוניברסיטה. כל הניסויים הובילו למסקנה חותכת אחת: שימוש כבד במוצץ במשך היום אצל ילדים ממין זכר מעכב את ההתפתחות הרגשית מאחר שהוא מגביל את אפשרותם להתחקות אחר הבעות פניהם של הסובבים אותם. לדברי החוקרים, מדובר בכלי התפתחותי חשוב שמסייע להם להבין רגשות של אחרים ולחוש אמפתיה לזולת. המוצץ מונע מכל הילדים לזעוף, לחייך או להביע פליאה, אך משום מה בנות ממשיכות להתפתח רגשית על אף ה'פקק' בפה, והמוצץ אינו מעכב אותן רגשית.

בניסוי אחד מצאו החוקרים שגם בני 6-7 וגם תלמידי אוניברסיטה שבילדותם המוקדמת הסתמכו רבות על מוצצים, הראו נטייה מופחתת להשתמש בהבעות פנים על מנת להפגין רגש ואמפתיה לזולת. החוקרים הראו לילדים סרט וידאו, ומשתמשי המוצץ הרציניים ממין זכר הזדהו עם המתרחש על המסך במימיקות ברמה פחותה משמעותית מהאחרים. בניסוי נוסף עברו תלמידי האוניברסיטה מבחן סטנדרטי הבוחן אינטליגנציה רגשית, ובודק את תהליך קבלת ההחלטות ועד כמה הם מסוגלים לעשות הערכת מצב של סיטואציה על פי רגשותיהם של אחרים, ומצבי הרוח שהם מפגינים. שוב, תוצאותיהם של הגברים שהשתמשו רבות במוצצים בילדותם היו נמוכות במיוחד.

"אנשים בכל הגילאים קוראים את סביבתם הרגשית על פי הבעות פנים וחיקוי שלהן, מה שמסייע לייצר מראה ולהתחבר אל רגשותיו של האחר", מסבירה ראש צוות החוקרים, פאולה נידנתל. "מה שמדהים פה היא העקביות בתוצאות. בכל הניסויים שערכנו, במדינות שונות ובגילאים שונים, על בנות לא היתה לעניין המוצץ כל השפעה שהיא, ועל בנים ההשפעה משמעותית, ולא משנה אם היחס שלהם למוצץ היה מלווה בחרדות מיוחדות או תנאים יוצאי דופן מבחינה רגשית.

"ההבדל המגדרי נובע כנראה מנטייה מוגברת של בנות להיות מתוחכמות רגשית, ואולי גם מנטייה בלתי מודעת של ההורים להגביל את השימוש במוצץ אצל בנות על מנת שיתקשרו יותר עם הסביבה. יש צורך בהמשך מחקר, אך אנו ממליצים להורים, בעיקר לבנים, להגביל את השימוש במוצץ בשעות היום, כבר בגילאים הקטנים יותר, ולשייך את המוצץ לשעות השינה והמנוחה. מדובר במחקר משמעותי מאחר שהנתונים הרשמיים האחרונים מצאו שכ-74 אחוזים מהתינוקות והפעוטות משתמשים במוצץ".

>> רוצים טיפים בנושא הורות? תעשו לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"

>> איך נגמלים ממוצץ? כמה דרכים מקוריות