שביתת המעונות נכנסה הבוקר (ד') ליומה הרביעי, וכ-70 אלף פעוטות נשארו שוב בבית. מדובר בחלק ממעונות הסמל כמו ויצו, נעמת, אמונה ונשי חירות ששובתים במחאה על שכר המטפלות ותנאי העסקתן. דרישות הארגונים מסתכמים בלמעלה ממילארד שקל.

נכון לעכשיו אין למטפלות ולהורים הרבה תקווה. על פי גורם בכיר בארגונים השובתים אין ניסיון אמיתי להתקדמות במשא ומתן. האצבע המאשימה מופנית אל משרד האוצר, שעל פי הטענות מסרב לכל מתווה לדיונים.

"משרד האוצר מסרב לכל מתווה למשא ומתן, כמו דובי לא לא.  אין ישיבות משא ומתן, יש ישיבות תשלחו לנו אקסלים, סל המחירים, אינפורמציות, זו לא ישיבה לסגירת הדיונים. הייתה ישיבה משא ומתן אחת ביום ראשון לפני שלושה ימים. שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי  תופסת את תפקידה בעולם כמתווכחת ללא אחריות. היא אירחה פגישה בלשכתה,  אבל משרד האוצר רק אומר לא, הארגונים רוצים פתרון".

לדברי הגורם, כתוצאה מכך הארגונים יכולים להיגרר לשביתה ממושכת – שבועיים, שלושה שבועות ואולי אפילו מספר חודשים.

ארגונים רבים הצטרפו לשביתה וביניהם: ויצו, נעמת, אמונה, נשי חירות, ינבוע ומעונות החברה הערבית. עמותת אליעד, שמפעילה 45 מעונות יום בפריסה ארצית (לוד, ירושלים, מטה בנימין תל אביב), תצטרף ממחר לשביתה ולמאבק.

דוגמה לניסיון של האוצר למסמס את השביתה ניתנה אתמול בוועדה לקידום מעמד האישה. יו"ר הוועדה, עאידה תומא סלימאן, שאלה את נציג האוצר מדוע לא נערכו דיונים מול נציגי הארגונים על אף בקשתם. בתגובה טען נציג האוצר, אביעד שוורץ, שהייתה ישיבה איתם במהלך החגים. אלא שתוך כדי הדיון התברר שמדובר בכלל בישיבה שעסקה בנושא בידודים. סלימאן זעמה על נציג האוצר שניסה לטעון כי נושא הבידודים קשור לשכר. אלא שמן הסתם, לא זה הנושא העומד במוקד השביתה.

גורם בכיר המעורב בדיונים ובישיבות מטיל את האשמה על אביגדור ליברמן, שר האוצר. "המטפלות לא יושבות בבית ונהנות מחופש, כל יום יש הפגנה, מלחמות. הן נלחמות ומקריבות, והן לא יודעות מה יהיה ואם יהיה החזר. הן נלחמות על המשכורת שלהם.  לצד המחאה יש אטימות בלתי נסבלת של הדרג הפוליטי והמקצועי באוצר. הייתה אמירה בחדר משא ומתן 'יש ויכוח על הנתונים'. אנחנו מסבירים שהשכר למטפלות הוא פחות מ-6,000 אבל הם אומרים ש-7,400 ברוטו זה שכר יפה, אחרי עשר שנים במערכת. אפשר לקיים עם זה משפחה? במשרד האוצר אומרים שהם לא יתנו לנו לנצח, מול מי הם נאבקים? בעולם נורמלי שתי ישיבות משא ומתן ומגיעים למתווה".

נכון לעכשיו אין תאריך לפגישה. בארגונים אומרים שהם מוכנים להגיע בכל רגע ובכל שעה. "יש פגישות בין דרג מקצועי אבל זה לא משא ומתן, אי אפשר לקרוא לזה ישיבות משא ומתן. כששר האוצר יקרא לפקידים שלו יגיד 'הבנתי', יציע הצעה, יגיד לאורנה ברביבאי בואי נכין מתווה ונשב עשן לבן. למה זה לא קורה כבר? לא תהיה פה שביתה של 10 עשר שנים. כולם יודעים שבסוף זה יסתיים, לא ברור למה האוצר עושה זאת להורים".

בוכה על התלוש

מרים דקו, מטפלת במעון אמונה, ברעננה עובדת בתחום כבר 20 שנה, מתוכם 16 במעונות אמונה. "אני אוהבת את העבודה שלי, אוהבת את הילדים, וכל חודש יורדות לי דמעות כשאני רואה רת השכר הזה. אני עובדת כל כך קשה, באהבה גדולה, ולא מצליחה להתפרנס בכבוד, על אף הוותק שלי. השביתה הזו היא לא רק בשבילי, היא גם בשביל הילדים. אני רוצה לראות כל ילד בפני עצמו ולא מסוגלת כשהתקן הוא מטפלת על 6 תינוקות, 9 על פעוטות ו-11 על פעוטות גמולים. זה מטורף".

לצד ההורים שמבקשים פשוט לחזור לשגרה, לא מעט הורים התגייסו למאבק של המטפלות. היום, מחר ומחרתיים נערכת "מחאת עגלות" בשדרות רוטשילד בתל אביב. "היום זה אנחנו, מחר זה ילדים של הורים אחרים. הבן שלי גדל במעון כזה ולא הייתי מחליפה את המעון בשום גן פרטי אחר, גם אם הייתה לי אפשרות כזאת. השביתה הזאת נוגעת לי ונוגעת לכולנו", אומרת ענת גוטמן, אמא מתל אביב.

יו"ר אמונה ליאורה מינקה אומרת כי: "משרדי האוצר, החינוך והכלכלה מנותקים מהמציאות. אל מול עינהם ענף מעונות היום המפוקחים מתמוטט והם עדיין אטומים למחנכות-מטפלות ורואים בהן נשים שקופות. מטפלות מסורות עוזבות בצער, אלה שנשארות קורסות תחת הנטל, ומי שסובל אלה הילדים. כל המאבק הזה בסופו של דבר הוא למען רווחת ילדי המעונות והמטפלות ואנו נמשיך עד לשינוי המיוחל."

״השביתה נמשכת,  משרד האוצר נחוש להשאיר את המטפלות בתחתית שרשרת המזון ומסרב לפתוח במו״מ" אומרת יור נעמת, חגית פאר ומוסיפה קריאה לראש הממשלה שיתערב, "אני קוראת לראש הממשלה להתערב באופן מידי במשבר ולהעמיד במקומם את בכירי האוצר שחכמים על נשים שמרוויחות שכר מינימום״.

גן ילדים (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
מי דואג לילדים? | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

האוצר: הארגונים מבקשים להכתיב את התנאים מראש

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "דרישת המטפלות מוצדקת ומדובר בנושא שהוזנח במשך שנים. כידוע, האחריות והסמכות על מעונות היום עדיין לא תחת משרד החינוך. בימים אלה שוקדים במשרד החינוך יחד עם משרד הכלכלה והאוצר על העברת מעונות היום לאחריות משרד החינוך. שרת החינוך פעלה לטובת ההעברה, כפי שרצו גם מסגרות אלה במשך שנים רבות. העברת מעונות היום צפויה להתקיים בחודש ינואר 2022."

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מוכן לשבת ולדון עם מנהלי ארגוני מעונות היום בכל מועד, יחד עם משרד הכלכלה, משרד החינוך וכלל ארגוני מעונות היום. על הדיון להיות מקצועי ומעמיק, כך שיינתן מענה אמיתי למטפלות ולכלל המערכת על כלל צרכיה, ותחת הבנת כלל המשמעויות. מנהלי ויצו ונעמת מבקשים לנהל מו"מ ולהכתיב את התנאים מראש ולא לטפל בבעיית השורש של המערכת. משרד האוצר ימשיך להיות מחויב לכלל מערך מעונות היום ומבהיר ששביתה הינה צעד ציני שמנצל את ההורים ולא מקדם את פתרון הבעיה."

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה : " שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי (יש עתיד) קיימה פגישה עם ארגוני מעונות היום ומשרד האוצר. השרה תומכת בצורך לתת מענה למטפלות וסבורה שנכון לסיים את השביתה לאלתר במקביל לקיום משא ומתן עם משרדי הממשלה. בפגישה הציעה השרה כי יחל מיד דיאלוג מעמיק בין משרדי האוצר, החינוך, הכלכלה והתעשייה. נכון כי במהלך שלושת החודשים הקרובים יעוצב פתרון מערכתי אשר ייתן מענה לפערים שנוצרו לאורך השנים. שרת הכלכלה והתעשייה מחויבת באופן מלא לתהליך מתוך הבנת חשיבותו של החינוך לגיל הרך כחלק אינטגרטיבי מהרצף החינוכי.

"הארגונים החליטו להמשיך בשביתה הפוגעת באלפי ילדים דווקא בשעת משבר בריאותי ומונעת מהורים רבים לצאת לעבוד כבשגרה".