מכירים את הרגע הזה שהילדים חוזרים מהגן או מבית הספר ומספרים על המכבים, ועל הפילים הענקיים, ועל נס פך השמן ואתם מהנהנים נבוכים, וחושבים לעצמכם שיכול להיות שכשהייתם בגובה שלהם גם אתם ידעתם מה קרה בחנוכה? ולמה מדליקים נרות? ולמה שמונה ימים? ומי זה אנטיוכוס? ומה נסגר עם המכבים?
אז כדי שיהיו לכם תשובות, הנה סיפור חנוכה, קצר, פשוט, מעניין ועם סוף אופטימי. (חשוב לציין שסיפור החג מובא כאן בדרך אחת, אבל יש עוד הרבה דרכים לספר אותו והרבה הדגשים שונים ומגוונים):

לפני שנים רבות היוונים כבשו את ארץ ישראל, וכשהגיעו לבית המקדש הם הרסו אותו והציבו בו פסלים של אלילים. המלך אנטיוכוס הטיל על היהודים גזירות קשות שמנעו מהם חופש פולחן והכריחו אותם להמיר את דתם ולאמץ את התרבות היוונית.

בינתיים במודיעין מתתיהו החשמונאי הרים את נס המרד והוביל את בניו ואת אנשי מודיעין להסתתר במערות ולהתכונן למלחמה. כשמתתיהו, האיש והחזון הזדקן, הוא העביר את ההנהגה לבנו הצעיר יהודה המכבי, ואז כשאנטיוכוס שלח חיילים להילחם בהם, המכבים נלחמו ביוונים, מעטים מול רבים, וברור שניצחו אותם וכל זה. בשיא המרד כבשו המכבים את ירושלים טיהרו את בית המקדש, ואז חגגו את חנוכתו ואת חירותם ) אם תהיתם למה קוראים לחנוכה חנוכה)

ועכשיו הנס: כשבאו המכבים להדליק את המנורה בבית המקדש, הם מצאו רק כד אחד מלא בשמן, שהיה בו שמן רק ליום אחד ואז קרה הנס – השמן במנורה המשיך לבעור במשך שמונה ימים! וזו הסיבה שמדליקים שמונה נרות בחנוכה.

 מה בעצם אנחנו חוגגים בחנוכה? 

יש מי שחוגגים את הסיפור הדתי של החג ששם דגש על טיהור בית המקדש מעבודת האלילים והחזרת הפולחן היהודי, חנוכתו מחדש של בית המקדש, והנס האלוהי של פך השמן.

חנוכה  (צילום: Shutterstock)
יש מי שחוגג את הסיפור הדתי ויש שפשוט נהנים מהטקס | צילום: Shutterstock
יש מי שחוגגים את סיפור הגבורה האנושי של עם הנלחם על ריבונותו ואת ניצחון המעטים על הרבים והיכולת לחולל שינוי. את האתוס הזה הובילה הציונות ולא פלא שכתבה את המילים של השיר "אנו נושאים לפידים" כך: "נס לא קרה לנו, פך שמן לא מצאנו" ומי הביא את האור? האדם. 

ורובנו בעיקר נהנים מהטקס בלי שאנחנו יודעים בדיוק להגיד למה, ובלי שאנחנו קשורים לאתוס כזה או אחר.

הנה עוד כמה שאלות מעניינות ותשובות קצרות ומפתיעות, שיעשו לכם סדר בבלגן של החג וגם יתנו לכם כמה כיוונים חדשים למחשבה

⭐מה הקשר בין חנוכה לאור? 

הידעתם? חנוכה, חג האור, נחגג בתקופה הכי חשוכה בשנה! ה-21.12 (שזה בערך בתקופה של חנוכה) הוא היום הכי קצר בשנה, בו הלילה בשיא אורכו, וממנו והלאה הולך ומתגבר האור. מסתבר שהמקור לחג החנוכה הוא בחג חורפי קדום. בני האדם שחששו שהאור ייעלם, יצרו טקסים של אור ושמש במאבק נגד האפלה והקרה של ימות חורף, ומכאן החיבור החזק של החג לאור נרות, לפידים, אש וכולי.

למה כל כך הרבה שמן?

לחנוכה, כמו לחגים אחרים, יש שורשים שמחוברים לעונות השנה ולמה שקורה בטבע, הפעם מדובר בסוף תקופת מסיק הזיתים ויצירת השמן. לכן חג החנוכה נקרא גם חג הזיתים או חג השמן, ועכשיו ברור למה מדליקים נרות בשמן ועוד יותר ברור למה אוכלים מאכלים שטבולים בשמן. 

 למה מחלקים דמי חנוכה?

 המקור הראשון הוא שהכסף שימש להימורים במשחק הסביבון! המקור השני הוא הרצון ליהנות לפחות כמו הנוצרים עם כל המתנות של חג המולד. והמקור החינוכי - לחנך את הילדים לתרום לנזקקים.

מה העניין עם הסביבון? 

הסביבון הוא כמו קוביית מזל (שהגיעה אלינו מהודו ואח"כ מגרמניה), ועל כל אחת מפאותיו סומנה אות: זכייה (G) דילוג על התור (N) הפסד (S) או מחצית מסכום ההימור (H).
המשחק בסביבון אומץ ע"י היהודים,  ונתנו לאותיות פירוש עברי: נס גדול היה שם. כשהציונים עלו לארץ, הם החליפו את ה-ש' באות פ', המייצגת את המילה "פה", בארץ.

ושלא תגידו שאנחנו לא דואגים לכם:  4 הצעות לפעילויות חנוכה שתוכלו לעשות בקלות בבית:

חנוכה  (צילום: Shutterstock)
סביבון - על מה ולמה? | צילום: Shutterstock
(טקס) הדלקת נרות עם מסר - נשמע מפחיד? זוכרים שדיברנו על חיבור? זו דרך נהדרת ונעימה להתחבר.
מה עושים? כשמדליקים נר בבית מקדישים אותו בכל יום לנושא אחר מחיי היומיום. למשל: מדליקים נר לחברות ולחברים שלנו, ומדברים על כמה זה נעים וכיף להיות חברים טובים.
אפשר גם להדליק נר לכבוד כל אחד מהילדים ובהדלקה לספר דברים נחמדים על כל ילד. אפשר גם לקחת את זה למרחבים יותר אוניברסליים או לאן שרוצים. הרעיון הוא לתת תוכן להדלקה מעבר לברוך אתה.

(משחק) משחק הסביבון - עכשיו שגילינו את הסוד המשחקי של הסביבון, אפשר להתארגן על משחק סביבון משפחתי.
כל מה שצריך זה סביבון, מטבעות שוקולד לכל שחקן, ולזכור מה כל אות אומרת: זכייה (ג), דילוג על התור (נ), הפסד (פ) או מחצית מסכום ההימור (ה). 

(קלאסיקה) טפטופים - זאת פעילות נפלאה לילדים גדולים. כמובן שחייבים לשמור על כללי בטיחות ולהיות כל הזמן עם הילדים, ולבנות מומלץ לאסוף שיער.
איך עושים? לוקחים נרות חנוכה ומטפטפים לתוך כוס עם מים או על נייר.

(יצירה) חרבות, מגינים למכבים - יוצרים חרבות, מגינים, קסדות וכל אביזר אחר שיעזור למכבים וליוונים להיות מוגנים.
מה צריך? קרטון, מספרים, צלוטייפ. מתקדמים יכולים גם לצבוע בצבעי כסף וזהב, שהם גם קלאסיקה של החג. בהצלחה!

לי זהר היא בעלת הבלוג "היום ב-4, הורים בעיר הגדולה"