גן ילדים בעוטף עזה (צילום: אליהו הרשקוביץ, TheMarker)
"לא ייתכן שהמדינה מפקירה את הילדים בגילי 0–3 שוב ושוב". גן ילדים בעוטף עזה | צילום: אליהו הרשקוביץ, TheMarker
מרבית גני הילדים הפרטיים והמעונות הציבוריים המיועדים לילדים בגילי 0–5 אינם ממוגנים כראוי, ואין בהם מקלט או מרחב מוגן שיכולים לקלוט מספר רב של ילדים - כך מעריכים מקורות במשרד החינוך, ברשויות המקומיות ובארגונים המפעילים את מעונות היום. למרות זאת התיר אתמול פיקוד העורף לקיים לימודים בכל מוסדות החינוך המרוחקים 40 קילומטר או יותר מרצועת עזה.

אתמול קיבלו הורים רבים הודעות מגננות שלא להביא את ילדיהם למעונות ולגני הילדים. חלק מההורים שכבר הביאו את הילדים התבקשו לחזור ולאסוף אותם, ובחלק מהמעונות התבקשו ההורים לאסוף את הילדים לפני שנת הצהריים, וזאת בשל היעדר מיגון מתאים למצב החירום.

לפיקוד העורף, משרד החינוך (שאחראי על החינוך מגיל שלוש) ומשרד הכלכלה (שאחראי על החינוך בגילי 0–3 במעונות מפוקחים כמו ויצו ונעמת) אין נתונים מדויקים לגבי רמת המיגון במוסדות החינוך. גני הילדים הפרטיים אינם נתונים תחת פיקוח של אף אחד המגורמים הללו, אך ידוע כי מרביתם כלל אינם ממוגנים, בעיקר בערים ובשכונות ותיקות. זאת בין השאר משום שהגנים פועלים בתוך דירות מגורים, ולא במבנים המותאמים לגנים.

גם היום לא יתקיימו לימודים או פעילות במוסדות חינוך - קייטנות, גנים ומעונות ובתי ספר — במרחק של עד 40 קילומטר מגבול רצועת עזה. לפי הוראות פיקוד העורף נכון לשעת סגירת העיתון, הלימודים בשאר מוסדות החינוך ברחבי הארץ יתקיימו כסדרם גם אם אין במוסד מקלט או חדר ביטחון, ובתנאי שיש בו מרחב מוגן כלשהו, כגון מקלט ציבורי קרוב או חדר מדרגות. במשרד החינוך הודיעו כי מועד ב' בבחינת הבגרות במתמטיקה יתקיים גם ביישובים בטווח של עד 40 קילומטר מגבול הרצועה, אם כי ייתכן שההנחיה תתעדכן במשך הלילה. במשרד הכלכלה החליטו לבטל את בחינות הגמר בבתי הספר להנדסאים בבאר שבע, שדרות, אשקלון, אשדוד ואופקים. בכל האוניברסיטאות והמכללות באזור הדרום לא יתקיימו היום לימודים.

"המדינה מפקירה את הילדים שוב ושוב"

לפי הערכות, במרבית גני הילדים הפרטיים אין מקלטים או ממ"דים במבנה הגן, וכך גם במשפחתונים הפרטיים ובמסגרות שבהן לומדים פחות משבעה ילדים, כמו משפחתונים.

עמליה מגבעתיים, אמא לשני ילדים, אמרה אתמול: "זו בושה והפקר. לא ייתכן שהמדינה מפקירה את הילדים בגילי 0–3 שוב ושוב". בתה של עמליה לומדת בגן פרטי הממוקם בדירה ישנה שהוסבה לצורכי הגן אך אינה עומדת בתקני הבטיחות. אתמול היא קיבלה הודעה מהגננת שלא להביא את בתה לגן. "פיקוד העורף מקבל החלטות שרירותיות מה ממוגן ומה לא, מתי אפשר ללכת לגנים ומתי לא. בעמוד ענן לא סגרו את הגנים והפעם כן סוגרים".

מול הגן יש מקלט עירוני גדול, פתוח ונקי, אבל בעלי הגן הודיעו להורים שלא יצליחו להגיע אליו בתוך דקה וחצי עם עשרים פעוטות. "מצד שני", מוסיפה עמליה, "אנחנו גרים בבניין טיפוסי וישן בגבעתיים, שגם בו אין לא מרחב מוגן ולא מקלט. זה לא משנה אם נהיה לא־במקלט בבית או לא־במקלט בגן".

גן ילדים (צילום: דן קינן, TheMarker)
גם חדר פנימי או חדר מדרגות מתאים יכולים לשמש כמרחב מוגן (למצולמות אין קשר לנאמר בכתבה) | צילום: דן קינן, TheMarker

גני ילדים ומעונות רבים ברחבי הארץ נסגרו אתמול בשל בלבול והנחיות לא ברורות שקיבלו מוסדות החינוך. ככל הנראה, הבלבול נוצר מפרשנות שגויה של הנחיות פיקוד העורף ומהסברים קצרים ולקוניים מדי. בהנחיה המקורית שנשלחה שלשום נכתב כי הלימודים ביישובים המרוחקים 40 קילומטר או יותר מגבול רצועת עזה יתקיימו כבשגרה, ללא הגבלות.

עם זאת, אתמול ב–3:00 לפנות בוקר התקבלה הודעה מפיקוד העורף שבה נכתב: "לימודים ופעילות קיץ יתקיימו רק בסמיכות למרחב מוגן". גני ילדים רבים לא קיימו לימודים מכיוון שאין בהם מקלט או ממ"ד, אך בפיקוד העורף הסבירו כי ההוראה לא פורשה נכון וכי היה ניתן לקיים לימודים בתנאי שבית הספר, הקייטנה או הגן קרובים למרחב מוגן כלשהו, שעשוי להיות גם חדר פנימי או חדר מדרגות מתאים. ואולם, גננות ממרכז הארץ סיפרו שבבוקר קיבלו הנחיה מפיקוד העורף שלא לקיים לימודים ללא חדר ממוגן בתוך מבנה הגן, ובהמשך היום התברר כי ההנחיה שונתה וכי ניתן היה לקיים את הלימודים.

מאיה מראשון לציון סיפרה אתמול: "ביום שלישי בערב הודיע לנו הגן הפרטי של בני בן הארבע כי מאחר שאין בגן מרחב מוגן, פיקוד העורף הורה להם לסגור את הגן. במקביל שלחו לנו מהגן של הילדה בת השנה וחצי הודעה שלפיה הגן פועל כסדרו אף שאין מרחב מוגן. הבוקר גם הגן הזה שלח להורים הודעה לבוא לקחת את הילדים, כי פיקוד העורף הורה לסגור, והנה עכשיו הגננת עידכנה שמחר הגן כן ייפתח, כי פיקוד העורף התיר לעשות זאת. בקיצור נראה שיש שם בלגן גדול. למה שמחר יהיה יותר מוגן מהיום? ואם אין ממ"ד, האם זה באמת חכם לשלוח את הילדים? יש הרגשה שאף אחד לא בדיוק יודע מה לעשות".

במוקד המידע של פיקוד העורף דחו את הטענות: "ההנחיות ברורות מאוד, ואנו מבקשים מכולם לא לקחת החלטות על דעת עצמם". על פי הנחיות פיקוד העורף, על מוסדות החינוך "להיות מודעים" למרחבים המוגנים בסביבתם. הגדרת מרחב מוגן, הנכללת בהנחיות הכלליות של של פיקוד העורף, כוללת מקלטים ציבוריים קרובים, חדרי מדרגות וחדרים פנימיים שאין בהם קיר חיצוני.

כאמור, גני ילדים פרטיים רבים וקייטנות פרטיות בחרו שלא לפתוח את הגנים. בין השאר נסגרו גני ילדים ברחובות, ראשון לציון, תל אביב, רמת גן, גבעתיים, רעות, רמת השרון וכפר סבא. ברשויות מקומיות ברחבי הארץ בוחנים אפשרות להעביר את הפעילות בגנים העירוניים לבתי ספר, מתנ"סים או מבני ציבור אחרים שבהם יש מיגון.

מפעילי גני ילדים שפנו אלינו דיווחו כי לא קיבלו הנחיות מספקות בנוגע למצבי חירום. "אני לא מתכוונת לקחת אתי 30 ילדים לחדר מדרגות במקרה של אזעקה. אין לי היכולת לעשות את זה, ואני לא מתכוונת לקחת על זה אחריות", אמרה גננת מאזור המרכז, שהודיעה להורים כי הגן יישאר סגור. "ההנחיות שקיבלתי לא היו ברורות ונאלצתי לקבל את ההחלטה על דעת עצמי. אף אחד לא הכין אותי ולא הסביר כיצד להתנהג עם ילדים".

לעומת זאת, גננת מתל אביב שפתחה את הגן אף שאין בו ממ"ד והמקלט הציבורי הסמוך לגן עדיין לא נפתח, סיפרה: "הגעתי לעבודה כרגיל, וההורים שלחו את הילדים כרגיל. אף אחד לא הודיע לי אחרת אז לא סגרתי את הגן. בבוקר היתה אזעקה והכנסתי את הילדים למבנה ולא עשינו כלום. ההורים יודעים שאין פה מקלט".

הרשויות מתנערות מאחריות

חנן רובין, חבר מועצת העיר ירושלים מטעם תנועת התעוררות ומחזיק תיק הצעירים, המשפחות והסטודנטים, הוא אב לחמישה ומכיר את כל מסגרות החינוך בעיר. "אתמול בבוקר הוחלט לא לפתוח שום גן ילדים בעיר שאין בו ממ"ד או מקלט תקני. חלק גדול מגני הילדים בעיר נמצאים במבנים ישנים שאין בהם ממ"דים או מקלטים תקניים, אבל בכולם יש מרחבים מוגנים כלשהם".

רובין מספר כי אתמול יצא לסייר בגנים עם הקב"ט העירוני. "עברנו ב-22 גנים עירוניים שיש בהם מרחב מוגן לא תקני. מהבוקר לחצתי על פיקוד העורף, העירייה ומשרד הכלכלה להגמיש את ההנחיות. אמרתי להם שאם היה מדובר במצב חירום של 24 או 48 שעות, הילדים היו יכולים לשבת בבית, אבל אנחנו הולכים לעבר שגרת חירום לתקופה ארוכה. ירושלים לא נמצאת בקו האש, וחייבים לגלות גמישות. שלחנו מהנדסים של פיקוד העורף לסייר בגנים שיש בהם רק מרחבים מוגנים ולא מקלטים. הם הבינו שזה המצב בעיר ואישרו הנחיה מקלה יותר. זה אומר שאפשר לפתוח מאות גנים. אם ירושלים תהיה תחת אש ויפלו פה הרבה טילים, ההנחיות ישתנו". רובין מעריך כי 200–250 גנים עירוניים היו סגורים, וכי ההנחיות החדשות יביאו לפתיחה של 95% מהם.

במשפחתונים הפרטיים המצב סבוך יותר עקב היעדר מידע מסודר על רמת המיגון בהם. לפני כשבועיים פירסם רובין בעמוד הפייסבוק שלו מפה וביקש מההורים למקם את גני הילדים של ילדיהם. "זה נועד לעזור להורים למצוא גנים ולעירייה לדעת איפה יש משפחתונים ואיך ליצור אתם קשר. יצרנו מפה של 300 גנים בעיר. לגבי המיגון במשפחתונים, אני לא יודע להגיד מה המצב. מרבית המבנים בירושלים ישנים, אך בקרבת מקום יש מקלטים ציבוריים, ובשכונות חדשות כמו פסגת זאב, גילה והר חומה יש ממ"דים ומקלטים בבניינים".

דוברות נעמ"ת, כרמל איתן, הודתה כי לא כל הגנים של הרשת ממוגנים. "אנחנו פועלים לפי הנחיות של משרד הכלכלה, פיקוד העורף, הקב"טים של היישובים והרשויות. כרגע המצב הוא שכל המעונות של נעמ"ת ביישובים המרוחקים עד 40 קילומטר מעזה סגורים, ובטווח של 40–80 קילומטר המעונות פתוחים, למעט במעונות שאין בהם מקלט או ממ"ד או מרחב מוגן. ככל הנראה, יש הרבה כאלה. מעבר ל–80 קילומטר הלימודים מתקיימים כרגיל".

ילדה מפוחדת בשחור מחבקת דובי ליד גדר (צילום: istockphoto)
"אף אחד לא הכין אותי ולא הסביר כיצד להתנהג עם ילדים" (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto
על השאלה אם יש כוונה למגן את הגנים משיבה איתן: "העלויות גבוהות מאוד, וחלק מהגנים פועלים במבנים ישנים שחלקם אינם בבעלותנו. מובן שגנים חדשים כן ממוגנים, ויש בהם ממ"דים או מקלטים. אם המדינה תחליט לשים את הגנים גבוה יותר בסדר העדיפויות שלה, יהיה מיגון, ואם לא אז לא. נעמ"ת לא יכולה לקחת את זה על עצמה. אין לנו תקציבים עודפים, וזה נכון גם לגבי ויצו ואמונה". עם זאת, מרבית הילדים בגילים אלה לומדים במסגרות פרטיות, והרשויות ממהרות להתנער מהן.

מארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, המונה כ–1,000 גנים פרטיים, נמסר כי הארגון הנחה את הגנים לקיים לימודים רק אם יש בהם מרחב מוגן שניתן להגיע אליו במהירות. שלומית ביסמובסקי, יו"ר ארגון גני הילדים הפרטיים, אמרה כי "קיבלנו עשרות פניות מגננות, בעיקר באזור המרכז, השפלה והשרון. אנו מרגיעים את הגננות ומייעצים להן להיצמד להנחיות של פיקוד העורף".

ממשרד הכלכלה נמסר: "משרד הכלכלה מפקח על מעונות היום (ולא על גני ילדים), שבהם לומדים ילדים בגילאי 0–3 (בסך הכל כ–1,700 גנים). המשרד אינו מפקח על מעונות פרטיים ואינו אחראי על בינוי מעונות, כי אם על פיקוח רגולטורי על הארגונים המפעילים ועל סבסוד תשלומי הורים הזכאים לכך. במשך יותר מעשור, אחד התנאים לאישור בניית מעון היה קיום ממ"ד. עם זאת, נושא המיגון ותקצובו נמצא באחריות פיקוד העורף ומשרד הביטחון, ולא באחריות משרד הכלכלה".

עיריית ראשון לציון מסרה בתגובה: "נכון להיום, מתוך כ-300 גנים בעיר 29 גנים אינם ממוגנים, ובהם אין בעיה להעביר את הילדים למבנה שיש בו מרחב מוגן. במבצע עמוד ענן העברנו פעילות למבנים שונים, בהם מועדון קשישים, מרכזים קהילתיים ועוד. באשר לגנים פרטיים, העירייה לא מפקחת עליהם ולמיטב ידיעתנו הם עומדים בקשר ישיר עם פיקוד העורף".

מעיריית תל אביב נמסר: "גני הילדים והקייטנות בעיר ממשיכים לפעול כרגיל. מרבית הגנים העירוניים ממוגנים, והמיעוט שאינו ממוגן עובר למוסד חינוכי חלופי. העירייה תשלח על כך הודעה להורים. בגנים העירוניים הפעילות היא כבשגרה, ובמקרה של אזעקה מתפנים הילדים והצוות למרחב הבטוח הקרוב, בהתאם להנחיות פיקוד העורף".

מעיריית רחובות נמסר: "על פי הנחיית ראש העיר, קייטנות מתקיימות רק במקומות מוגנים. העירייה אחראית על מבנים ציבוריים בלבד. מסגרות פרטיות פועלות לפי הנחיות פיקוד העורף".

הכתבה התפרסמה באתר TheMarker

עוד כתבות באתר:

החמאס לא מאמין בתל אביב, הפריפריה כן

מתעדכנים יותר בטלוויזיה: זינוק במספר הצופים מעמוד ענן