עם יד על הלב – כמה פעמים אמרתם את המשפט "הוא מתנהג ככה כי הוא לא ישן צהריים"? עד גיל מסוים שנת צהריים לפעוטות היא הכרחית על מנת שיצליחו לצלוח את היום עד הערב כשהם אנרגטיים וחיוניים, ולא יצורים קפריזיים שמשליכים את עצמם על הרצפה בזעם. ובואו נודה על האמת, שנת הצהריים של הפעוט היא חיונית גם להורה.

אבל בישראל, כשהם בערך בני שלוש, נכנסים הילדים למסגרת עירונית. ואם בגן הפרטי הם נהנו מנמנום יומי של שעתיים בערך, הרי שבגני העירייה השנ"צ אינו אופציה, ועבור הורים רבים, מדובר בסוגיה שטורדת את מנוחתם. הם דואגים מכך שהילד יוותר על השנ"צ, ולא באמת יודעים האם השינה הזו היא הכרחית בכלל, חשובה, או שזה ממש בסדר לוותר עליה מתישהו. גם לדעת איך לגמול את הילד משנ"צ היא סוגיה חשובה, והאם צריך לעשות לו הכנה לקראת המעבר לגן העירייה והוויתור על השינה היא שאלה שלא כולם נותנים עליה את הדעת.  

אז הפנינו את כל השאלות החשובות לגבי שנ"צ של פעוטות לשלוש יועצות שינה, וזה מה שהיה להן לספר לנו.

מתי ילד מפסיק לישון צהריים?

מעין זילברברג, יועצת שינה לתינוקות וילדים בשיטת לילה טוב, אומרת כי רוב הפעוטות יוותרו על שנת צהריים עד גיל שלוש. "רובם מפסיקים סביב הגיל הזה באופן טבעי", היא אומרת, "אבל חשוב לי לציין שיצא לי להיתקל במקרים רבים בהם ילדים בגילאי שלוש עדיין מתקשים לוותר על שנת הצהריים. במקרה כזה צוות הגן בתיאום עם ההורים מאפשרים להם לנוח ולנמנם בפינה שקטה".

"המקדימים מפסיקים מבחינה פיזיולוגית להזדקק לשנת צהריים סביב גיל שנתיים וחצי, והמאחרים סביב גיל חמש", אומרת אלינור גיל יועצת שינה ומאמנת אישית מטעם אוניברסיטת בר אילן, "הממוצע הוא גיל 3.5".

 

האם הרדמת צהריים דומה להרדמת לילה?

"מדובר בהרדמה דומה", אומרת מעין, "ההמלצה שלי היא לקיים גם בשנת הצהריים מיני טקס שינה. להתחיל בזה שהילד יאכל לפני ולא יהיה רעב לפני השינה. החלפת חיתול תתרום לתחושה נעימה יותר, וגם התנאים בחדר. מומלץ להחשיך את החדר, מה שתורם להפרשת מלטונין, הורמון השינה. זה הופך את איכות השינה יותר לטובה באופן משמעותי. חדר חשוך גם תורם לצמצום גירויים אצל הילד, הוא מבין שעכשיו זה לא זמן משחק".

כמה ארוכה צריכה להיות שנת הצהריים?

התשובה הכללית היא שפעוט צריך לישון בין שעה וחצי לשלוש שעות לכל המאוחר. "בגילאי שלוש יש ילדים שעדיין זקוקים לתנומת צהריים של שעה-שעתיים ואז זה לרוב זה מתקזז מהלילה", אומרת רעות טלר יועצת שינה לקטנטנים בשיטת לילה טוב. "כשמדברים על שעות שינה שנחוצות לילדים מדובר בממוצע. אם ילד ישן 11 או 13 שעות ביממה, אבל ההורים מרגישים שהוא שמח וחיוני, כנראה שהכל בסדר גמור".

מתברר שגם לא כדאי לעייף מדי את הילד. "אחד המיתוסים הנפוצים ביותר הוא שאם נעייף את הילד, ככה הוא יירדם בקלות וישן טוב יותר. ההיפך הוא הנכון. אם משכיבים את הילד לישון כשהוא בעייפות גדולה, ההרדמה תהיה ארוכה וקשה וגם השינה עצמה תהיה לרב מקוטעת ופחות איכותית", מסבירה רעות.

אמא טרייה ישנה ליד התינוק  (צילום: Kaspars Grinvalds, Shutterstock)
שינה היא צורך של כולם | צילום: Kaspars Grinvalds, Shutterstock

איך יודעים שאפשר להפסיק את שנת הצהריים?

וכן, מתברר שיש סימנים ברורים לכך. "צריך לשים לב לדברים האלה על מנת לדעת מתי להפסיק את השנ"צ", אומרת אלינור גיל. הסימנים הם:

1. הילד היה נרדם מהר ובקלות כשהגיעה השעה לישון, ופתאום הוא עירני ומתקשה להירדם.

2. גם אם הוא בסופו של דבר נרדם בצהריים, קשה לו להירדם לשנת לילה. אם בעבר הוא היה נרדם סביב השעה שמונה בערב, עכשיו הוא נרדם רק סביב תשע, תשע וחצי.

3. לילד קשה לקום בבוקר.

"הסימנים האלה מתאימים לילדים שיודעים להירדם לבד וישנים לילה שלם ברציפות", אומרת אלינור. "ילדים עם קשיי שינה על רקע התנהגותי יימשכו את ההרדמות עד השעות המאוחרות בלי קשר לזה שישנו או לא ישנו צהריים", מוסיפה גם רעות טלר.

אם יש לכם את היכולת לתת לילד לשנו"צ, האם צריך בכל זאת לוותר עליה?

"במרבית המקרים בגני עירייה מפסיקים בגיל שלוש, למרות שישנם גנים, ביישובים ובקיבוצים למשל, בהם בהחלט מאפשרים לישון שנת צהריים בגיל שלוש", אומרת מעיין. "אם ההורה לא רואה פגיעה בלילה, בהחלט אפשר להמשיך את שנת הצהריים". אלינור מוסיפה ש"צריך להבין איך הפסקת השינה באה לידי ביטוי מבחינה התנהגותית בשעות אחר הצהריים, ואז להחליט ולפעול להפסיקה בהדרגה, ולאפשר במקום שנת הצהריים זמן הרגעות ומנוחה".

האם צריך לבצע הכנה מקדימה בחופש עם הפעוט לקראת המעבר לגן עירייה?

"ברגע שיוצאים לחופשת קיץ כדאי לבדוק את הנכונות של הילד לדלג על שנת הצהריים", אומרת אלינור, "יש הורים שהקושי לוותר על שנת צהריים הוא יותר אצלם מאשר אצל הילד, אז חשוב להיות ערניים לצורך שלו. אם אתם מוצאים שיש נכונות, החליפו את שנת הצהריים בפעילות והקדימו את שנת הלילה".

"אני תמיד ממליצה להורים להתכונן שבוע לפני ולוותר על שנת הצהריים", אומרת מעין, "ההכנה תתבטא בשמירה על פעילות מעוררת והקדמה של כארבעים דקות של תנומת הלילה".

בכל מקרה, "ברוב הגנים יש אזורי הירגעות הכוללים ספות קטנות ופופים אליהם הילד יכול להיכנס ולהירגע ולחדש כוחות", מרגיעה אלינור. "יש גנים בהם ניתן עד חודש ינואר להוציא את הילד בשעה 13:00, ולאפשר שנת צהריים בבית. רוב הילדים מתרגלים עד ינואר למצב החדש".

ילדה ישנה באוטו (צילום: Shutterstock)
לא בהכרח צריך לעייף אותם לפני כן | צילום: Shutterstock

אם אוספים את הילד הביתה לפני הצהרון – עדיין כדאי לוותר על שנת הצהריים?

עמדתה של אלינור היא שאין עם זה בעיה, אבל שלא מומלץ שהילד ילד לישון אחרי ארבע אחר הצהריים. "זה עלול לפגוע בשנת הלילה.עדיף להכניס לישון מוקדם יותר, ושמרבית שעות השינה יתרכזו בלילה והשינה תהיה רציפה".

ואיך בכל זאת משנים את שעת שנת הצהריים, שבגן הפרטי עמדה על השעה שתים עשרה וחצי, לאיזור שתיים, שהיא השעה שבה תחזרו הביתה? "בחופש אפשר בהדרגה לדחות את שעת השינה בעוד 10-15 דקות כל יום עד שתגיעו לשעה החדשה", ממליצה רעות.

אחרי שוויתרנו על שנ"צ, מתי כדאי להשכיב בלילה?

"בתקופה הראשונה סביר שיהיה לילדכם קשה בלי שנת צהריים. לכן, הקדימו לו את שנת הלילה אפילו ל-18:00-18:30 בהקשבה לסימני העייפות. לאט לאט כשמתחזקת אצלו השינה, תאחרו שוב את שעת ההרדמה בהדרגה. ילדים שפיזיולוגית מוכנים לדלג על שנת הצהריים יכולים להחזיק במצב רוח טוב גם עד 19:00." 

בשורה התחתונה, האם ילד בן שלוש זקוק לשנת צהריים?

"השינה היא צורך בסיסי בלעדיו הגוף לא יכול להתקיים", אומרת רעות. "השינה חשובה לילדים ומבוגרים גם יחד, אולם השפעת חוסר שינה אצל ילדים היא משמעותית ביותר מכיוון שבשלבי השינה העמוקה בלילה מופרש הורמון הגדילה. אצל ילדים עם בעיות שינה קשות אנו עלולים לראות פגיעה בצמיחה הפיזית ובהתפתחות התקינה של הילד. בנוסף, השינה מחזקת את מערכת החיסון, תורמת להתגבשות הזיכרון וליכולת הריכוז, מגבירה את קצב חילוף החומרים ומרעננת את מערכות הגוף. כשאנו ישנים טוב אנו חיוניים, רגועים יותר וסבלניים לסביבה שלנו".

אבל מתברר שכל הדבר הקריטי הזה לא חייב לקרות בצהריים. "שנת הצהריים עצמה היא לא מה שמועיל התפתחותית, אלא שהילד יקבל את שעות השינה הנחוצות לו. אם הילד עדיין זקוק לשנת צהריים, אבל נמצא בגן/צהרון שלא ישנים בו – כדאי להתאמץ לספק לו את השעות הדרושות לו בלילה".