כשאתה ילד, החופש הגדול מרגיש די קצר. מרגע שהפכת להורה, הוא מרגיש לך כמו נצח נצחים ועוד יותר מזה. ברור כשמש שכולנו זקוקים לחופש משגרה, השאלה היא האם באמת ילדים קטנים צריכים כל כך הרבה ימים מחוץ למסגרת ומה נכון להם יותר: קייטנה או בית? ובכן, תלוי את מי שואלים.

אני בטוחה שאם תשאלו הורים, הרוב המכריע יעיד שחופשת הקיץ הארוכה גרועה לילדים ולא תורמת להם. עזבו את ימי העבודה הרבים שהורים צריכים לספוג וכמות הג'ינגולים שאנחנו צריכים לעשות – הרי שנשאלה השאלה מה יש לילדים לעשות בחופש כל כך ארוך? זה רק פתח למסכים ובלאגנים, שעמום, בזבוזים מיותרים, המון כלור, המון שמש. מי צריך את זה? בסופו של יום ההורים מחורפנים, הסבים והסבתות פושטים רגל, ואם זכיתם ומצאתם בייביסיטר תורנית שלא נתפסה – הרי שהיא עולה הון. אני איתכם. אתם צודקים. אין ספק שהממשלה שלנו לא ממש מתחשבת בהורים העובדים שלה. היא רק עושה קולות של כאילו.

ובכל זאת - לפני שאתם ממשיכים להתלהם על מערכת החינוך הדפוקה והדופקת בארץ (הי, אני איתכם, זוכרים?), ועל הגננות שנהנות מחופשת קיץ ארוכה על חשבונכם (טוב, זה לא בדיוק כמו שמתחשק לכם לחשוב. מה גם שאתם תעדיפו את הגננת שלכם רעננה אחרי חופשה בכל מקרה, האמינו לי), בואו נעצור רגע, ונדבר לא על מה שטוב להורים, וגם לא על מה שטוב לגננות (חשבתם שאולי גם הן היו שמחות לבחור את החופש שלהן ולאו דווקא בעונה הכי יקרה עם שכר כה זעום) – בואו נדבר על מה שטוב עבור הילדים שלכם.

גיל 0-3: שגרה זה טוב

תינוקות עד גיל שלוש ללא ספק זקוקים למסגרת. וכשאני אומרת מסגרת, אני מתכוונת לזמנים מוגדרים מראש, סדר יום קבוע, וידיעה של מה עומד לקרות. כל אלה מקנים לזאטוטים תחושת ביטחון ויציבות. מסגרת הגן, שמספקת להם את כל אלה, היא בדיוק מה שהם צריכים!

משפחה בים (צילום: Shutterstock)
קייטנה או בילוי עם ההורים? התשובה די ברורה | צילום: Shutterstock
יחד עם זאת, הרי שאין כמו הורים ומשפחה. גם ההורים יכולים ליצור מסגרת וסדר יום קבועים, אלא שבינינו, למרביתנו אין ממש סבלנות, כוח או יכולת להשקיע זמן ומחשבה בבניית היום המוסדר הזה. בעולם אוטופי הייתם קמים בבוקר יחד עם הילדים, מכינים יחד ארוחת בוקר נחמדה, יושבים לאכול בניחותא, תוך שהילדים מתנסים בזריקת זיתים ומריחת גבינה על משטח האכילה, הייתם לומדים סדר וניקיון על ידי הסדר הקבוע שבשטיפת פנים וידיים, נטילת מטלית וניגוב משותף של השולחן (הילדים מתים על זה), או לחילופין, הייתם יכולים להביא צבעי ידיים, ולארגן פעילות יצירה על אותו משטח בדיוק, שמלוכלך כבר. וכך יכולתם להעביר בוקר בנעימים. נכון שצריך מקלחת קולקטיבית אחרי כן, אבל נו, זו הזדמנות נהדרת למלא את האמבטיה, וליהנות מחצי שעה שחיה נינוחה, שתעביר עוד קצת זמן לפני הארוחה המלכלכת הבאה.

אם בונים סדר יום נכון לילדים, ואם מתחשבים בזמני השינה והרעב שלהם - אז עבורם זו שגרה מבורכת ואף מסעירה. אפשר כל יום לטייל למקום אחר בזמני הערות של הילד, וליהנות מהחופש יחד. פייר? אחלה שגרה יש להם.

גיל 4-6: שתפו חבר בחוויה

אותו הדבר מומלץ גם לגבי ילדים בני 4-6, אלא שבגילאים האלה הילדים כבר זקוקים לחברת בני גילם. אם יש אחים - הרי שאתם מסודרים, ואם אין אחים - כדאי להפגיש את הילדים עם חברים או בני דודים, ולו מהסיבה הפשוטה שהילד שלכם לא מסוגל עדיין להעסיק את עצמו שעות לבד. הוא זקוק לגירויים.

ברור שבגן יש המון גירויים, והילדים ברובם נהנים מכל הפעילויות שתואמות את גילם שם (לרבות בקייטנות). יש להם שם חברים בשפע, משחקים בשפע, הפעלות מתחלפות, וחצר מרווחת לפריקת אנרגיות. אם לא רע להם בקייטנה/בגן מסיבה כלשהי - הרי שטוב להם להיות בגן במקום לשרוץ בבית בבטלה, ובבהייה במסכים.

גיל 6 +: קייטנת הורות

מעל גיל 6 הילדים כבר עצמאיים יותר, ורובם יצורים חברתיים יותר. מספיק שתתארגנו עם עוד כארבעה חברים לבית מארח/קייטנת הורות כשבכל יום הולכים לחצי יום לבית של חבר אחר, ואתם מסודרים.

פרצופים (צילום: Shutterstock)
למצוא כל יום פעילות ולגוון. אתם רק צריכים כוחות, סבלנות וימי חופש | צילום: Shutterstock

בשורה התחתונה: מה עדיף קייטנות או בית עם אבא ואמא?

ובכן, תלוי מה תעשו בבית וכמה זמינות יש לכם מהעבודה כמובן. אם יש לכם האפשרות לקחת חופשה מרוכזת, התוכנית האידיאלית הייתה לייצר לילדים לו"ז הפעלות ברור. כמו למשל: ללכת איתם כל יום בשעות הבוקר המאוחרות (אחרי התחלה רגועה) לאיזה שהוא מקום (ים/ בריכה/ לונה פארק/ פארק ציפורים/ פיקניק וכיוב'), ולא לשרוץ רק בבית - הרי שהילד שלכם יהיה מאושר. איזה כיף זה להיות עם אמא ואבא רגועים, שנמצאים גם הם בחופש. הכל פתאום נעים ונינוח יותר. אבל אם אין לכם האפשרות לצאת לחופש כזה, או לחילופין הסבלנות ליצור אטרקציות עבורכם ועבור הילדים – מוטב להם שיהיו בגן או בקייטנה.

המשותף לכל שכבות הגיל הוא רמת העניין שתציעו לילד. זה בסדר לתת גם להתבטל מדי פעם. אבל שימו לב: יום אחד ליהנות בבית ללא אטרקציות וזיקוקי דינור – זה נחמד. יום שני יהיה בסדר, ביום השלישי גם המכור ביותר למסכים – יתחיל לטפס על הקירות. כולנו זקוקים לצאת ולשנות אווירה, בין אם זה ללכת לקייטנה, ובין אם זה ללכת לחבר או לאיזה שהוא מקום אחר.

משפחה חותכת ירקות (צילום: kristian sekulic, Istock)
או, הנה חוויה משפחתית וכה סטרילית. האם אתם מוכנים לאתגר החופש הגדול? | צילום: kristian sekulic, Istock

ונחזור לשאלה הראשונה- האם החופשה הארוכה טובה לילדים שלכם? כן! כל עוד יש להם בידור שתואם את גילם – הרי שהחופשה מצוינת. אין סיבה לרדוף אחרי קייטנות ולהוציא אלפי שקלים. במקום זה אתם יכולים להוציא את הגיגיות, להכין יחד קרטיבים וליהנות איתם מהרגע. אבל ממש ליהנות. האם אתם מוכנים לאתגר?

אור ייני היא יועצת משפחתית, מדריכת הורים ושינה. מסייעת להורים לראות את העולם דרך עיני הילד, להבין אותו, לשפר את היחסים והתקשורת ולהחזיר את השקט והרוגע לבית. מתמחה במתן כלים להתמודדות עם התפרצויות זעם ותסכול, שימשה גננת ובעלת גן במשך 15 שנים.

 >> לכל הטורים של אור ייני - הגננת