ילדים מחופשים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל יום פורים? כנראה שכן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אם ניכנס לגני הילדים ובתי הספר בשבוע הקרוב, זה ברור שפורים הפך מיום אחד של חגיגה לשבוע ויותר של הפנינג פורימי מתמשך. אם פעם נהוג היה להתעסק בעיקר בתפירת התחפושות, שהיו נחשפות ביום הגדול במסיבה, ונלבשות עוד יומיים לאחר מכן בעדלאידע במהלך החג, היום זה כבר סיפור לגמרי אחר.

הרצון הטוב להכניס את הילדים לאווירה הפורימית גרר את הגנים ובתי הספר לפיתוח רעיונות יצירתיים. בשלב הראשון השינוי התחיל לפני כשני עשורים, כאשר הגננות היו עסוקות בהכנת תחפושות יצירתיות עם ילדי הגן בתוך הגן עצמו. בכל יום הילדים היו יוצאים עם תחפושת אחרת. פעם קיבלו כתרים, פעם גלימות, פעם היו מאפרים אותם וכן הלאה. עם השנים היצירתיות התפתחה עוד יותר, ובעשור האחרון השמחה עברה מגב גני הילדים למוסדות החינוך כולם, אלא שהיצירתיות לא מתחילה ונגמרת בגן או בבית הספר, אלא הפעם ההורים נדרשים להיות מעורבים. וכך נוצר מצב בו כל גן ובית ספר כמעט מכינים רשימה שבועית, בה הם מבקשים לשלוח את הילדים מחופשים בכל יום למשהו אחר. יום פיאות, יום הפוך, יום בנים- בנות, ויש מקומות שמרחיקים לכת, ובכל יום מבקשים לחפש את הילדים לבעל חיים אחר.

נו באמת. לא מספיקה העובדה שלמרבית ההורים גם כך אין זמן מיותר להכנת תחפושות, מה שגרם לשגשוג התחפושות הקנויות במאות שקלים, אלא שבשנים האחרונות ההורים נאלצים לרכוש עוד ועוד אביזרים, תודות למסורת החדשה של מערכת החינוך, שכן זמן לחשוב ולהיות יצירתיים חסר, וגם לא כל אחד מוכשר ושופע יצירתיות, וודאי שזמן להכין לבד אין.

ילד מחופש
ילד מחופש
מצאנו את עצמנו, הורים רבים ואנוכי, מתוסכלים מעצם הדרישה הבלתי הגיונית. אני עוד יחסית מהיצירתיים, ובאופן גורף מסרבת לשלם על תחפושות, ומכינה אותן בעצמי כבר 15 שנים, מאז הולדת בני הבכור. להוציא כספים על תחפושות לשלושה ילדים זו קריעת כיס לכל אחד, ולכן, מתוך עיקרון, אני רוכשת מקסימום אביזר נלווה אחד לכל ילד. אך מאז שהתחילה חגיגת השבוע השלם - אני מוצאת את עצמי מתוסכלת, שכן אפילו לאנשים יצירתיים ביותר אין את הזמן להכין לכל ילד תחפושת שונה לכל יום, מה שמאלץ לרכוש לא מעט אביזרים. מעבר לכספים, לזמן ולתסכול ההורים, יש גם ילדים שממש לא אוהבים להתחפש, ואם לא מסתדר להם להתחפש יום אחד בשנה בו הם מרגישים נבדלים מכולם - איך הם מרגישים כשזה נמשך שבוע שלם? ואוסיף עוד ואומר, שיש משהו בחוויית הציפיה לתחפושת המיוחדת, שקצת מתקלקל עם כל עומס התחפושות.

נכון, הכוונה של הגננות והמורים לחלוטין באה ממקום טוב, אבל אני תמיד הייתי שמה את עצמי כהורה, רגע לפני שהייתי מבקשת כגננת, כדי להבין מה ההורים חווים, כי לצד הרצון שהילדים יהיו שמחים - צריך שגם ההורים יהיו שמחים, ולא צריך להכביד. או במילים אחרות:

ילדה מחופשת
ילדה מחופשת
ילד מחופש
ואפשר גם לעשות לבד בבית. שעתיים ולא יותר.
חגיגות, חגיגות, שמחה, שמחה, אבל קצת התחשבות בהורים בבקשה.

בעיני, אם בתי הספר וגני הילדים רוצים ליצור אוירה פורימית שמחה במהלך כל שבוע פורים- בבקשה. שיפעילו את הילדים בחומרי יצירה שונים בתוך המסגרת החינוכית, ושיכינו לעצמם תחפושות כיד הדמיון הטובה עליהם. כך הילדים יחוו אוירה פורימית, יחוו עשיה יצירתית, יתנו דרור לדמיונם ויצירתיותם, יצאו משגרת הלימודים, וילמדו ערכים של חיסכון, שימוש חוזר בחומרים, ועבודת צוות. די למשאבת הכספים, ודי להפעלת ההורים, שגם כך עמוסים.

והורים יקרים, אם אתם רוצים להכין תחפושות לילדים בעצמכם, ולא מתחשק לכם לבזבז על זה יותר מדי כסף - הנה כמה תמונות עם רעיונות מאוד פשוטים להכנה עצמית. שמלה פשוטה שיש לכם, איפור קל, בגדים רגילים ומציאת קצת זמן להתעסקות. לי מספיקות שעתיים ביום שלפני. פורים שמח לכולם.

אור ייני היא יועצת משפחתית, מדריכת הורים ושינה. מסייעת להורים לראות את העולם דרך עיני הילד, להבין אותו, לשפר את היחסים והתקשורת ולהחזיר את השקט והרוגע לבית. מתמחה במתן כלים להתמודדות עם התפרצויות זעם ותסכול, שימשה גננת ובעלת גן במשך 15 שנים.

 >> לכל הטורים של אור ייני - הגננת