כמה יקר זה להתלונן? אם לשפוט לפי המקרה הבא, נראה שמאוד. שמונה הורים בגן ילדים בצפון הארץ החליטו לשתף פוסט משמיץ בפייסבוק אודות מעלליה של הגננת. אחת האמהות, שלה ילד בגן, הטיחה האשמות כבדות נגד הגננת ל', על כך שהיא נותנת מעט מדי אוכל לילדים, וגם אז אוכל לא ראוי. עוד הוסיפה כי הגננת משפילה את הילדים, צועקת עליהם ומטילה עליהם עונשים כבדים בעוד לנכד שלה היא מעניקה אוכל משובח.

"לא חשבתי שיש מפלצות כאלה בעולם"

ל', עובדת כשלושים שנה כגננת ומנהלת גן ילדים בגילאי שלוש עד חמש. היחסים בינה לבין חלק מהורי ילדי הגן לא היו טובים בלשון המעטה ואחת האימהות אף תיעדה אותה במצלמה בטלפון הסלולרי כשהיא מסיעה שבעה ילדים במכוניתה במקום שישה, כשאחד מהם היה ללא התקן ריסון. בין ל' לאימהות ילדי הגן נערכה פגישה, במהלכה היא התנצלה על המקרה אולם ארבע אימהות החליטו לא להסתפק בכך, להוציא את ילדיהן מהגן ולהגיש נגדה תלונה במשטרה על המחדל. נגד ל' הוגש כתב אישום לבית המשפט, היא הודתה במיוחס לה והורשעה.

אלא שגם זה לא הספיק לאחת האמהות שפרסמה פוסט בדף הפייסבוק שלה בו היא משמיצה את הגננת גם בעניינים אחרים שהתרחשו בגן. "גן שאסור ללכת לשירותים השעה 15.00 כי כבר ניקו את השירותים", לשון הפוסט, "ורק לחשוב שהם התאפקו עד שכאבה להם הבטן או עד שלא הצליחו להתאפק יותר. גן שבו ארוחת בוקר היא כריך בלי כלום וגם בלי ירקות ופירות וארוחת צהרים ערמת פחמימות כמו פסטה בלי כלום או פתיתים  בלי כלום.. .גן שבו שכנעו להגיד לאימא שנקניקיה זה קבב כדי שאימא תחשוב שהם אכלו אוכל איכותי... גן שבו ילדיי ושאר ילדי הגן הביטו בנכד של הגננת כשהוא אוכל אוכל מבושל וטרי וילדינו אוכלים אוכל סוג ב'...גן שבו לגיטימי לצעוק ולהשפיל את הילדים ולהשתמש בשפה גסה ולא ראויה בפניהם וכלפיהם". לטענתה של האם, היא גם גילתה שהמנהלת העסיקה אסירה משוחררת שהורשעה בסיוע לרצח.

"גן שבו מענישים את הילדים בעונשים איומים כמו למנוע ארוחת צהרים מילדה שהתחצפה או ללכת יחף בגשם... גיליתי צוות שלם שמסתכל עליי ועל שאר ההורים בסוף כל יום ומשקר בלי למצמץ... הלב שלי נשבר... לא חשבתי שיש מפלצות כאלה בעולם", כתבה האם שביקשה לשתף את הפוסט. חלק מההורים שיתפו את הפוסט והגיבו עליו כשהם מצטרפים להשמצות על הגננת.

השמצות חסרות שחר 

הגננת עצמה, באמצעות עו"ד פאר מיימון, הגישה תביעת לשון הרע לבית משפט השלום בחיפה, נגד האם שכתבה את הפוסט ונגד שבעה הורים אחרים ששיתפו והגיבו עליו, ודרשה פיצוי של לא פחות מ-200 אלף שקלים. לאחר תחילת הדיונים בבית המשפט, האם שכתבה את הפוסט - הסירה אותו.

התובעת טענה בבית המשפט כי לגן שלה יש מוניטין של גן טוב. היא הודתה והתנצלה בפני ההורים על כך שהסיעה ילד אחד יותר במכוניתה ללא התקן ריסון אבל לדבריה ההשמצות נגדה בפוסט, חסרות שחר ומהוות הוצאת לשון הרע, פגיעה בשמה הטוב ובפרנסתה. הגננת צרפה תצהירים של הורים שתמכו בגננת לפיהם הפוסט משמיץ אותה ואין בו אמת ואינו משקף את הנעשה בגן,  וכן העידו כי בעקבותיו כמה הורים אף הוציאו את ילדיהם מהגן.

עו"ד מימון פאר (צילום: נחום סגל, פסקדין)
עו"ד מימון פאר | צילום: נחום סגל, פסקדין

ההורים הנתבעים טענו בכתב ההגנה כי לא חשפו את שם הגן וזה פורסם בכלי התקשורת, והוסיפו כי הפוסט נמחק כעבור כמה ימים ולא ניתן לקשר בינו לבין הגננת. עוד טענו ההורים כי יש לדחות את התביעה על הסף וכי יש בידיהם עדויות שהדברים שנאמרו בפוסט נכונים.

השופטת סיגלית מצא שדנה בתיק, ושמעה את הצדדים, החליטה לקבל את התביעה וחייבה את ההורים לשלם ל-ל' פיצוי של 50 אלף שקלים ועוד 20 אלף שקלים הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.

השופטת קבעה כי חלק מהאמירות שנכתבו בפוסט לא הוכחו כ'אמת בפרסום' והיא לא שוכנעה שיש בפרסומו אינטרס ציבורי. לדבריה, לא הוכח שהילדים בגן הורעבו או שהגננת השפילה או צעקה עליהם כפי שתואר בפוסט המדובר.