ראש הממשלה יצא בהבטחות גדולות השנה להביא חינוך חינם מגיל אפס עד שלוש. מצד אחד התבשרנו על נקודות זיכוי מס בגובה מאות שקלים, אבל מהצד השני שמענו על עלייה בתעריפים והצמדה למדד. לקראת תחילת שנת הלימודים וסוף החופש הגדול בדקנו מה הולך לקרות בשורה התחתונה בחודש ספטמבר במסגרות הגיל הרך.

מה עבר בפועל במסגרת התוכנית לחינוך חינם?

על אף ההבטחות הגדולות, בפועל לא נחקק חוק חינוך חינם מגיל אפס והמצב רחוק שנות אור משם. עם זאת, ישנן הטבות מסוימות שיכנסו לתוקף בינואר 2024 שחשוב להכיר. "מדינת ישראל יצאה עם תכנית של סיוע בחינוך לגיל הרך והיא אמורה להיכנס לתוקף ב-1 לינואר. הורים עם ילדים בגילאי לידה עד 3 יהיו זכאים לנקודות זיכוי מהמדינה בסך של בערך 940 ש"ח על כל פעוט בחודש. מדובר בהטבות מס להורים עובדים, במתן זכאות של עד 2 נקודות או מס הכנסה שלילי על כל ילד", מסביר ליאור גבאי, יו"ר פורום מסגרות החינוך לגיל הרך ומנכ"ל נאות מרגלית.

לזכאים, מדובר בהטבה כלכלית של עד כ-11 אלף שקל בשנה למשק בית לפי משרד האוצר. כך למשל, משק בית עם פעוט בגיל שנתיים בו שני ההורים מרוויחים את השכר הממוצע במשק העומד על כ-11,700 שקלים בחודש, צפויים לממש את ההטבה באופן מלא. אך מי זכאי לכך? "להטבה זכאים הורים במעמד הגבוה בדרגות 12-11 עם ילדים במעונות סמל, וגם הורים לילדים במעונות פרטיים. המדינה אמרה 'חינוך חינם' אבל בפועל היא נותנת עזרה. האם זה שירות חינמי? התשובה היא לא", מחדד גבאי.

האם הורים מסובסדים יחוו עלייה במחירים?

עד לפני שבוע הם היו אמורים לספוג עלייה של 70 שקלים בחודש כתוצאה ממידוד התעריף, אך לאחרונה משרד האוצר הודיע על סבסוד מחיר זה. "כעת, החליט שר האוצר על מימון 70 מיליון שקלים נוספים על מנת לממן גם את קידום המחיר המפוקח הנובע ממדדים. המשמעות היא שהמחיר הנומינלי להורים המסובסדים לא ישתנה ואף יקטן ריאלית ביחס לשנה שעברה", נכתב בהודעה מטעם משרד האוצר.

גם את העלייה במחירים עקב העלאת שכר מטפלות או הפעלת מעונות יום הם לא יספגו. במאי 2023 חתמו שרי האוצר והחינוך על צווי מחירים מעודכנים למעונות הסמל בעקבות יישום המלצות בדיקת הבסיס שביצעה ועדת המחירים. מרבית הגידול בתעריף מיועד להגדלת שכר המטפלות ולתוספות תקינה. לפי משרד האוצר, מימון הגידול בתעריף יתבצע באמצעות מימון המדינה לכלל ההורים המסובסדים, בעלות המימון של מאות מיליוני שקלים אשר אושרו במסגרת תקציב המדינה. "ההעלאה בוועדת המחירים לא חלה על הורים בדרגות 10-3, והכוונה היא למעמד הביניים והמעמד הגבוה. המדינה תמשיך לסבסד את העלאת שכר המטפלות ותוספת התקינה באופן מלא. העלייה לא תחול עכשיו ולא בתשפ"ד", מסביר גבאי. יחודד, כי גם דרגות 3-1 המזוהות עם אוכלוסיות רווחה לא ישלמו זאת.

עם זאת, מהצד השני הם גם לא יקבלו את נקודות הזיכוי. "הם לא יספגו את העלייה אבל גם לא יקבלו את נקודות הזיכוי בסך הכול 940 שקל. הם לא יקבלו הטבה פעמיים", מחדד גבאי.

איזו עליית מחירים יספגו הורים מהמעמד הגבוה?

"להורים בדרגות 12-11, שהם בעלי אמצעים ומעל מעמד הביניים, המדינה לא מסבסדת את העלות. להם יהיה גידול במחיר וזה תלוי אם זה תינוק פעוט או גמול:  לתינוק מדובר בהעלאה של כ-500 שקלים, לפעוט 300 שקלי ולבוגר בגילאי שנתיים שלוש בערך 80 שקלים". עם זאת, הורים אלו כן יהיו זכאים להטבת המס המדוברת בסך של 940 שקלים בחודש, שאמורה להתקזז עם העלייה.

אילו שינויים ברמת איכות החינוך יתחילו השנה?

מלבד לנושא העלויות, ישנם שיפורים ברמת איכות החינוך. "בשנתיים האחרונות יש תהליך מעבר של רוב הגנים הפרטיים שיש בהם 7 ילדים ומעלה לפיקוח של משרד החינוך. אם פעם זה לגמרי פרוץ, עכשיו הם צריכים להיכנס תחת תקנות פיקוח שקובעות סטנדרטים מבחינת יחס צוות תלמידים, מקום פיזית בהתחשב במספר הילדים, הכשרות עזרה ראשונה לצוות, בדיקה של מהנדסי חשמל ובטיחות של המבנה ועוד תקנות שמבטיחות סטנדרטים מינימליים מסוימים במעון", מסבירה ד"ר כרמל בלנק חוקרת בכירה במרכז טאוב וחברת סגל במרכז האקדמי רופין.

 

ד"ר כרמל בלנק (צילום: אלכס עבאדה ריין)
ד"ר כרמל בלנק | צילום: אלכס עבאדה ריין

אם הילד שלכם נמצא במעון פרטי מעל 7 ילדים, ד"ר בלנק ממליצה: "כדאי להורים לשאול אם הם הגישו בקשה לרישוי או האם יש רישוי – כי זה מבטיח דרישות מינימליות. הייתי גם שואלת אם הצוות במעון עבר הכשרה, כי משרד החינוך מספק בשנתיים האחרונות קורסי הכשרה למטפלות בהיקפים יחסית גדולים וכבר מעל עשרת אלפים מטפלות עברו את הקורסים האלו. משרד החינוך פרסם בתוכנית שלו השנה על הכשרות למטפלות. זה דבר חשוב מאוד שנותן כלים לספק חינוך יותר איכותי. בנוסף חשוב לדעת שאם יש מעל 7 ילדים המעון תחת פיקוח ומחויב במצלמות. הן לא משדרות להורים אלא שומרות את החומר".

שימו לב לזכאות לשעות הדרכה. "היבט חשוב נוסף הוא שבתוכנית החדשה לגיל הרך גם מעונות הסמל וגם המעונות הפרטיים שנמצאים בתהליך רישוי תחת פיקוח משרד החינוך, מקבלים תקצוב מהמדינה לעשר שעות הדרכה בחודש. מדובר על מדריכה חינוכית שנכנסת למעון ומתוכן יש גם שעות תצפית. אם ההורים חושבים שלילד יש קושי והם רוצים שעין מקצועית תסתכל עליו, אפשר לדבר עם הגננת או מנהלת המעון ולבקש שהמדריכה החינוכית תסתכל על הילד ותיתן הנחיות לצוות איך לעבוד איתו", ממליצה ד"ר בלנק.

משרד האוצר הודיע כי התוכנית להשקעה בחינוך בגיל הרך קודמה בהיקף של כ-5.5 מיליארד שקלים. רכיבים נוספים של התוכנית שכבר יושמו לפי משרד האוצר הן מענק התמדה למטפלות מנוסות –עלות מענק בסך כ-9,400 שקלים למטפלת, המגלם מענק בסך 8,300 שקל ברוטו למטפלת בסבסוד המדינה וימנע מעבר של כוח אדם למסגרות חינוך מתחרות. לכך מתווסף עיבוי השירותים הפדגוגיים הניתנים למעונות בסבסוד המדינה בסך 200 מיליון שקלים – תוספת תקצוב הדרכה והרחבת מערך ההכשרות למטפלות המבוצעים על-ידי משרד החינוך. ועוד - הרחבת מעונות הסמל ומתן מענה לעשרות אלפי פעוטות נוספים בתוכנית בינוי בסך כ-2 מיליארד שקלים.