בתחילת נובמבר סוכם בממשלה על מתווה סיוע למעונות היום והמשפחתונים לגיל לידה עד 3 המסובסדים על ידי הממשלה, המופעלים על ידי ארגונים כמו ויצו או נעמת, כדי שהתשלומים לא יושתו על ההורים. זאת לאחר שבשבועיים הראשונים מערכת החינוך נסגרה באופן גורף, וביתר הזמן באזורים רבים בארץ לא התקיימו כלל לימודים, או שהתקיימו במגבלות (צמצום משמעותי של שעות הלימוד) ובסבבים. יחד עם זאת, הורים שילדיהם רשומים למעון נעמת באזור המרכז, התלוננו כי הנהלת המעון החליטה שגובה התשלום בחודש נובמבר יעמוד על 80% משכר הלימוד, על אף שבפועל הילדים שהו במעון כמחצית מהזמן.

גניבה לאור יום

"זו גניבה לאור יום", אומרת עמית (25) (שם בדוי, הפרטים שמורים במערכת) מאזור המרכז, נשואה ואימא לשלושה פעוטות, כולם רשומים למעון של רשת נעמת. לדברי עמית, נכון לעכשיו היא משלמת מחיר מלא עבור השתתפות ילדיה במעון, בסך הכול 9,700 שקלים. "המחיר לפני קביעת דרגה שגם היא מתעכבת בגלל המצב. השנה המעונות לא אישרו דרגה זמנית".  

עמית שכירה וכך גם בן זוגה, שניהם מרוויחים שכר מינימום. "מבחינת המצב הכלכלי שלנו, אנחנו זכאים לדרגה, אישרו שנקבל על אף שמשום מה עבור כל ילד קיבלתי דרגה שונה. בינתיים חויבתי ב-9700 ש"ח עבור חודש אוקטובר, כאשר הגן נפתח רק ב-24.10 והתנהל במתכונת של חצי שבוע לכל כתה בשעות 7:30-13:00, לגבי נובמבר נדהמנו לגלות במכתב שנשלח אלינו מרשת המעון, שהם 'יתחשבו' בנו ויגבו רק 80%, כלומר שהחודש אני משלמת 'רק' 7,800 , למרות שלא יכלנו ממש לחזור לעבודה מלאה. כל ילד שלי היה 3 פעמים בשבוע, משעה שבע עד אחת, איך אני יכולה לעבוד ככה?".

עמית מספרת שבשל המצב היא נאלצת לעבוד רק 4 שעות בכל יום, בחודש אוקטובר משכורתה הסתכמה ב-4,000 שקל. "אני עובדת בצורה היברידית, חצי שבוע מהבית וחצי שבוע מהמשרד, ועדיין ירדו לי 9,700 שקל וזה עוד לפני שאר ההוצאות".  

"לא הייתה לי סיבה להחזיר את הילדה בשביל כמה שעות"

זו השנה השנייה שבה התינוקת של ק' רשומה לגן של נעמת באזור המרכז. היא מספרת שבשבועיים הראשונים, כאשר המעון היה פתוח יומיים בשבוע מהשעה 07:00-13:00 היא לא טרחה כלל לשלוח את בתה למעון. "באותם ימים, בשל החשש שלי מהאזעקות ובגלל שאני גרה בדירה שאינה ממוגנת, התארחתי אצל משפחתי באזור השרון, לא הייתה לי סיבה לחזור לאזור בשביל להשאיר את הילדה בגן יומיים בשבוע לכמה שעות".

לדברי ק' רק ב-7 לנובמבר התחילו להאריך את שעות היום במעון עד לשעה ארבע, ברוטציות, 3 פעמים בשבוע, כך יוצא שכיתה אחת נשארת עד השעה ארבע וכיתה אחרת עד השעה אחת, בעיקר בשל העובדה כי הפעוטות ישנים בממ"ד, ולא לכולם יש מקום ללון בו. "על אף שהעבודה שלי מאפשרת את המשחקים האלה, זה מקשה עליי כי אני לא מספיקה לעשות דבר, אני צריכה להוציא את התינוקת שלי בשתיים עשרה כדי שתצליח לישון. לא ברור לי בכלל למה הם החליטו לגבות על חודש נובמבר 80%, לדעתי לא היינו במעון אפילו מחצית מהזמן, גם אם הם אמרו שאח"כ יתקזזו, למה מראש החליטו על 80%? אני קיבלתי דרגה בגלל שהתינוקת שלי נמצאת בגן כבר  שנה שנייה, והגשתי את המסמכים בזמן אז כבר בספטמבר נקבעה לי דרגה. אבל יחסית לעובדה שאני לא עובדת אפילו מחצית מהשבוע, מרגישה שהקביעה הזו שנשלם 80% בכלל לא הוגנת".

מהנהלת רשת נעמ"ת נמסר: "לגבי אוקטובר - משרד העבודה אמור להחזיר להורים תשלום וברגע שנקבל נבצע את ההחזרים. לגבי נובמבר - נעמת גבתה 80% משכר הלימוד ובתמורה כוח האדם שהגיע למעונות היה בתקינה מורחבת על מנת לתת מענים בעת אזעקה וכן על מנת לשמר את כה"א במערכת. בימים אלה שבים יישובים רבים לפעילות חינוכית ללא הגבלה מה שמצריך את מלוא כה"א לשוב ל-100% פעילות, בעוד נעמת גבתה כידוע 80% בלבד".