התעוררויות וחוסר שינה פתאומי אצל פעוטות וילדים עלולים להופיע משלל סיבות. בחלקן ניתן לטפל במהירות ובקלות, אך חלקן מחייבות בירור רפואי. מתי? בפניכם מספר דוגמאות נפוצות:

1. תולעים

הילד מתעורר ואינו רגוע במיטה? מסתובב מצד לצד, משדר אי שקט ומתקשה להירדם? מתלונן על כאבים בישבן או מנסה לגרד בישבן בעקביות? ייתכן והוא סובל מתולעים. בדיקה פשוטה של אזור פי הטבעת או החיתול בעת החלפתו יוכלו לתת לנו אינדיקציה. התולעת נראית כמו פס לבן שזז. לרוב הטיפול הוא תרופתי וקיימת תרופה ייעודית לכך. בנוסף, מומלץ לכבס את הפיג'מה והמצעים משום שעלולים להימצא שם ביצי תולעים על מנת למנוע הדבקה חוזרת.

2. גזים

משפיע בעיקר על תינוקות צעירים מאוד (לרוב עד גיל חמישה חודשים) שצורחים מכאב ללא סיבה נראית לעין. נכון להיום, טרם ברור לנו כיצד המנגנון שגורם לגזים בקרב תינוקות – עובד. לכן, אין פתרון כזה או אחר שמסייע לנו למנוע או אפילו להקל עליהם. תופעת הגזים, הידועה גם כ-"קוליק" (Colic), מאופיינת לרוב בבכי והתפתלויות. הזיהוי מתבצע ע"י שלילת גורמים אחרים: אין לתינוק בעיה רפואית אחרת? הוא סובל מכאבים בלתי מוסברים יותר מ-3 שעות ביום? הכאבים מגיעים בסביבות אחה"צ-ערב? יותר מ-3 ימים בשבוע ולאורך 3 שבועות לפחות? – אם התשובה חיובית לשאלות הנ״ל, יש סיכוי סביר בהחלט שהוא סובל מגזים.

לא נוח לי (צילום: shutterstock)
אולי זה גזים? | צילום: shutterstock

3. בעיות נשימה חסימתיות (obstructive sleep apnea)

ילדים עלולים לסבול מבעיות נשימה מסיבות שונות. סימפטומים שיכולים לרמז על כך הם: נחירות, נשימה כבדה, נזלת כרונית או סמיכה, חרחורים בשינה או שינה לא רגועה (תזוזות רבות והתעוררויות חוזרות ונשנות), וכן דלקות גרון חוזרות ונשנות ועייפות יתרה במהלך היום. אם יש חשד לבעיות נשימה – גשו אל רופא הילדים המטפל.

4.  בקיעת שיניים

בקיעת השיניים מתרחשת סביב טווח גדול של גילאים (בממוצע סביב גיל חצי שנה). אם תביטו אל תוך פיו של התינוק, תוכלו לראות שחניכיו אדומות, מגורות ונפוחות ותוך זמן קצר תגלו שם בליטה לבנה וחדה בחניכיים. בנוסף, התינוק ינסה להכניס עצמים שונים לפה, כולל את ידיו וינסה "לגרד" את חניכיו הכואבות. סימן נוסף לכך יכול להתבטא בריור יתר.

ד"ר ליאור ויזל (צילום: באדיבות המצולמת)
ד"ר ליאור ויזל | צילום: באדיבות המצולמת

5. חום

הקל ביותר לזיהוי ואולי השכיח ביותר. האם הילד חם? נגיעה במצח ובפנים תוכל לתת לכם אינדיקציה ראשונית. אצל ילדים, טמפרטורה של יותר מ־38 מעלות מוגדרת כחום. כשמופיע חום, כדאי להיבדק על ידי רופא.

הכותבת היא רופאת ילדים במרכז לבריאות הילד בכללית. טרם עלייתה לישראל מארה״ב, ד״ר ויזל הייתה רופאת ילדים בבית החולים לילדים בסנט-לואיס, ואת התמחותה ברפואת ילדים השלימה בבית החולים מימונידס בברוקלין, ניו-יורק. בנוסף היא אמא לשתי ילדות קטנות.