כדי לאפשר הנקה טובה ומיטיבה, הנה מספר קווים מנחים שישפרו את הסיכויים להנקה מוצלחת בימים הראשונים לאחר לידה:

  1. התחילי להניק בהקדם האפשרי לאחר הלידה. מומלץ מאוד ליזום הנקות גם אם התינוק נראה כאילו הוא לא מעוניין בהן. התחלת הנקה מוקדמת תאפשר לתינוק ללמוד איך להיצמד בצורה נכונה אל השד.

    ההנקה טובה גם לאימא. היא גורמת לשחרור של ההורמון אוקסיטוצין, דבר שמסייע לרחם להתכווץ ולחזור לגודלו הרגיל ואף עוזר להפחית את הדימום ואת הסיכון לסיבוכים לאחר הלידה.

    הנקה בשעה הראשונה לאחר הלידה מסייעת לבסס אספקת חלב טובה. חֲלַב רֵאשִׁית  (קולוסטרום), הוא החלב הראשוני שהגוף מייצר לאורך 48 השעות הראשונות אחרי הלידה. צבעו צהבהב, מרקמו סמיך והוא עשיר בנוגדנים המסייעים להגנה על התינוק מפני מחלות ומינרלים וויטמינים להם הוא זקוק ביממות הראשונות לחייו. חלב הראשית מסייע להכנה של מערכת העיכול של התינוק לקלוט את חלב המעבר השופע שיגיע ביממה השלישית אחרי הלידה. בהתחלת הנקה זמן קצר לאחר הלידה, את יכולה להבטיח שהתינוק שלך יקבל מספיק חלב ראשית כדי לענות על הצרכים שלו.

    הנקה זמן קצר לאחר הלידה כמו גם מגע של עור לעור בין שניכם יכולים לעזור לקדם את הקשר הרגשי בינך לבין תינוקך ולאפשר התחלה טובה של ההנקה.
  2. תנוחות הנקה – תנוחת ההנקה הטובה ביותר היא התנוחה שתהיה לך נוחה ותאפשר לתינוקך להיצמד היטב אל השד ולינוק ביעילות. הנקה בנוחות תעזור לך ולתינוקך ליישם את ההנקה בנוחות ובהנאה.

    קיימות מספר תנוחות שעשויות לעבוד היטב: תנוחה אינסטינקטיבית, תנוחת  צד(פוטבול), תנוחה קלאסית (ערסול), תנוחת המעבר ותנוחת שכיבה על הצד.לפעמים תזדקקי לזמן ותרגול על מנת למצוא את התנוחה המתאימה עבורכם ומומלץ לקבל עזרה והדרכה בכך.

    תנוחת הנקה נוחה יכולה לסייע במניעת אי נוחות פיזית או כאב בזמן ההנקה. לדוגמה, אם אינך נתמכת כראוי או אם את נשענת קדימה יותר מדי, את עלולה לפתח כאבי צוואר או גב. באופן דומה, אם התינוק שלך אינו ממוקם כראוי על השד, הוא עלול להתקשות להיצמד אליו או לגרום לאי נוחות ואף להכאיב לך בפטמות.

    תנוחה נוחה תבטיח שהתינוק שלך ינק ביעילות.יניקה יעילה חשובה מאוד כבר בימים הראשונים לאחר הלידה, כאשר התינוק זקוק לכל טיפת חלב ראשית (קולוסטרום) כמו גם לקשר גופני קרוב אלייך ודפוס היניקה שלו יהיה של הנקות תכופות.
  3. עודדי את תינוקך להיצמד בצורה נכונה אל השד - ודאי שהתינוק מגיע אל השד כאשר פיו פתוח לרווחה והפטמה מתמקמת עמוק בתוך הפה.

    חיבור עמוק אל השד מאפשר לתינוק לינוק את החלב מהשד ביעילות, דבר החשוב לתזונתו ולצמיחתו. כאשר התינוק נצמד אל השד בצורה שטחית, ייתכן שלא יצליח לינוק ביעילות ולא יקבל מספיק חלב בהנקה, מה שעלול לגרום לעלייה לא מספקת במשקל, או אפילו לירידה במשקל.

    כמו כן, חיבור עמוק על השד מסייע במניעת בעיות הנקה אצל האמא, כגון פטמות כואבות ואף פצועות וגם במניעת גודש עם כניסת חלב המעבר במהלך היממה בשלישית אחרי הלידה. בשלב זה, אם התינוק לא ירוקן ביעילות את החלב מן השד, עלול להיווצר גודש מלווה באי-נוחות וכאבים שעלולים להתפתח לחסימה בצינוריות החלב ואף לדלקת בשד (מסטיטיס). גודש מתמשך עלול לגרום גם לירידה בכמויות החלב.

    הצמדה עמוקה וטובה אל השד היא גורם מרכזי בקיומה של הנקה טובה, תינוק שעולה היטב במשקל, נינוח במהלך ההנקה ואמא שמניקה בנוחות ובהנאה.

    ליס - הנקה 2 (צילום: 2p2play, shutterstock)
    צילום: 2p2play, shutterstock


    יכול להיות שאת ותינוקך תזדקקו לזמן כדי להגיע להנקה מיטבית, דבר זה הגיוני מאוד מפני ששניכם עדיין לא מנוסים בהנקה ואף מתאוששים מהלידה. במצב זה מומלץ לפנות לקבלת עזרה מיועצת הנקה שתעזור ותדריך בכל הנוגע לתנוחות הנקה שונות וניהול הנקה נכון.
  4.  הניקי את התינוק שלך על פי בקשתו -  תני לתינוק שלך לינוק לעתים קרובות ככל שהוא רוצה. התנהלות זאת תעזור לכם לבסס אספקת חלב טובה. בימים הראשונים עד התבססות ההנקה, מומלץ להעיר את התינוק להנקה אחרי 3 שעות מזמן ההנקה הקודמת אם לא עשה זאת מיוזמתו.

    הנקה לפי ביקוש פירושה שאת מגיבה לרמזים של התינוק שלך, למשל כשהוא רעב או צמא או זקוק לנחמה. התנהלות זאת תבטיח שהתינוק שלך יקבל שפע של חלב ויהיה מסופק. הנקה לפי ביקוש תסייע לקיים ולתחזק אספקת חלב נאותה. ככל שהתינוק יונק לעתים קרובות יותר, כך הגוף שלך ייצר יותר חלב.

    הנקה לפי ביקוש משמעותה שנאפשר לתינוק להוציא חלב מהשד לעיתים קרובות, דבר אשר יסייע במניעת בעיות הנקה, כגון גודש או חסימה בצינוריות החלב ודלקת בשד.

    הנקה לפי ביקוש יכולה גם לעזור לקדם את ההיקשרות בינך ובין תינוקך. כאשר את לומדת להיענות לאיתותים שלו ומניקה אותו כשהוא מסמן לך שהוא זקוק לכך, את יוצרת בינך ובינו מערכת יחסים קשובה וקרובה.
  5. שימי לב לאיתותים המוקדמים של תינוקך – התינוק יראה לך שהוא רוצה לינוק בדרכים הבאות: תנועות חיפוש/גישוש עם הפה, ליקוק השפתיים עם הלשון, או מציצה של הידיים.

    חשוב ללמוד לזהות סימנים אלה ולהיענות אליהם בהקדם. בכי הוא לרוב סימן מאוחר לרעב. נסי לשהות כמה שיותר בסמוך לתינוקך על מנת שתוכלי לאתר את האיתותים שהוא שולח לך מוקדם ככל האפשר.
  6. השתמשי במגע עור לעור - החזקת התינוק ב"עור לעור" תורם רבות לבריאותך ולבריאות תינוקך ומאפשר לשניכם התאוששות טובה מהלידה.

    ויסות טמפרטורה - מגע עור לעור מסייע לווסת את טמפרטורת הגוף של התינוק.

    וויסות קצב לב ונשימה - מגע עור לעור עוזר לייצב את קצב הלב והנשימה של התינוק, דבר שיכול להועיל במיוחד לתינוקות פגים או חולים.

    בניית הקשר עם התינוק - מגע עור לעור מקדם קשר והיקשרות בין התינוק להורה, מפני שהוא מאפשר מגע פיזי קרוב ויכול להרגיע הן את התינוק והן את ההורה.

    הנקה - מגע עור לעור יכול לעזור לעורר את רפלקס היניקה של התינוק ולהקל עליו בהצמדות אל השד.

    הפחתת מתח - מגע עור לעור יכול להרגיע הן את התינוק והן את ההורה ועשוי לסייע בהפחתת מתח וחרדה.
  7. קבלי תמיכה - אל תהססי לבקש עזרה או תמיכה אם את זקוק לה. יועצות הנקה, רופאות, אחיות ואנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות יכולים לספק הדרכה ותמיכה.

    חיפוש תמיכה ועזרה בעת ההנקה יכול לשפר את סיכויי ההצלחה שלך, שכן תהיה לך גישה לידע ולמומחיות של אחרים שיכולים לספק הדרכה ותמיכה.

    קבלת תמיכה ועזרה בעת ההנקה יכולה להגביר את הביטחון שלך ביכולתך להניק, מה שיכול להפוך את החוויה למהנה ומתגמלת יותר.

    הנקה יכולה להיות מלחיצה, במיוחד עבור אמהות טריות שלומדות להניק בפעם הראשונה. חיפוש תמיכה ועזרה יכול להפחית מתח וחרדה ולהפוך את החוויה לנעימה יותר.

    ישנם מקורות תמיכה רבים זמינים, כולל יועצות הנקה, ספקי שירותי בריאות, קבוצות תמיכה בהנקה ומשאבים מקוונים. אל תהססי לפנות לעזרה אם את זקוקה לה.

    זכרי שהנקה יכולה להיות מאתגרת לפעמים, במיוחד בימים הראשונים. יכול להיות שאת ותינוקך תזדקקו לזמן ותרגול כדי להבין את העניין, אבל עם סבלנות והתמדה, תוכלו להגיע יחד להנקה טובה ומיטיבה עבור שניכם. אם יש לך חששות לגבי הנקה בימים הראשונים לאחר הלידה, אולי תמצאי שמפגש הכנה להנקה עם יועצת הנקה או שיחה עם אנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות תהיה מועילה עבורך.

    ברכת הנקה טובה ושפע חלב

    הכותבות: פולינה ליבין, רכזת תחום הנקה ואחות ילודים בי"ח ליס וגלית לירון, יועצת הנקה בי"ח ליס