שקרנית (צילום: lisegagne, Istock)
אוי, שכח מזה, סבא שלך לא כוכב בשמיים, הוא פשוט מת מהתקף לב | צילום: lisegagne, Istock

שבעוד שאנחנו מחנכים את ילדינו לדבר אמת, דווקא כשאנחנו הופכים להורים אנו נוטים לשקר יותר; סיפורי מעשיות ולוקשים שאנחנו מוכרים לילדים - הופכים לחלק מהשיח היומי ותשובות יצירתיות נשלפות כדי לסתום את הפיות של הסקרנים הקטנים.
למרות שכ- 70 אחוז מההורים דיווחו כי הם מחנכים את ילדיהם ששימוש בשקרים הוא בלתי מקובל, יותר מ- 80 אחוז מהם הודו כי השתמשו באחד או יותר מהשקרים.

מתי מותר לעוות את המציאות? 

"אנחנו מופתעים לגלות עד כמה הורות שכוללת שימוש בשקרים נפוצה", אומר קאנג לי, מעורכי המחקר שהתבצע באוניברסיטת טורנטו שבקנדה. "מצאנו שגם הורים שחינכו את ילדיהם על ערך הכנות, נטו לשקר להם".

עורכי המחקר הדגישו שמדובר בנושא שאפוף בקשר של שתיקה מכיוון שאף הורה אינו שמח להכיר במציאות הכעורה. עורכי המחקר מעלים את החשש ששימוש עקבי בשקרים יכול להעביר מסרים מבלבלים לילדים, שעסוקים בחקר העולם ובהבנתו.
שקרים יכולים לפגוע באמון של הקשר ההורי- ילדי. אם הורים מסבירים לילד שדבר א' קשור לדבר ב' באופן מסוים, הם משפיעים על הרגלי הסקת המסקנות שלו. ברגע שמעורבים בהסבר חצאי אמיתות, ייפגע כושר השיפוט והאבחנה של הילד.

עורכי המחקר טוענים שיש רגעים בהם מותר ואפשר לעוות במעט את המציאות. כשהורה מחמיא לילדו על ציור שצייר אין צורך להפגיש אותו עם המציאות ולהסביר לו שבסך הכל מדובר בשרבוט סתמי וחסר מעוף.

שקרים מונעים התקפי זעם? 

לצורך המחקר השתמשו החוקרים בתשעה מקרי בוחן תיאורטיים אותם הציגו לקבוצת הורים ולקבוצת תלמידים. תשעת המקרים כללו סיטואציות אפשריות שבהן הורים משתמשים בשקרים כדי לחנך את הילד להתנהגות מסוימת או כדי לשמח אותו, לדוגמה: הורים שמספרים לילדיהם שהסבא האהוב שנפטר הפך לכוכב בשמיים ששומר עליו, או הורים שמאיימים על ילד שבוכה במקום ציבורי שאם ימשיך להתנהג בצורה כזו יגיע אליו שוטר.

השאלון שניתן לתלמידים בחן האם ההורים שלהם השתמשו בעבר בסיפורים דומים. כ-90 אחוז מהתלמידים דיווחו שהוריהם השתמשו באחד מהסיפורים או יותר.
השאלון שניתן להורים בחן האם הם סיפרו לילדיהם סיפורים דומים ועד כמה הסיפור נשמע לא אמין בעיניהם.

כשההורים התבקשו לגלות באילו עוד סיטואציות הם משקרים, הם הודו כי לא פעם שקרים משמשים אותם כדי למנוע התקפי זעם אצל הילד או כדי לגרום להם להפסיק לדבר ולקשקש.
אמא אחת התוודתה שאמרה לבנה שאם לא יגמור את האוכל בצלחת יצמחו לו חצ'קונים על כל הפנים. המחקר מצא כי הורים משקרים לילדיהם מסיבות שונות - הגנה על האינטרסים שלהם או של הילד אך שרוב ההורים נוטים לשחרר שקרים בלהט הרגע וללא תכנון מראש.
אנשי מקצוע שליוו את המחקר ממליצים כי גם כאשר הורים משתמשים בשקרים לעיתים קרובות, חשוב לתת את הדעת עליהם מראש ולקבוע את "מדיניות השקר" המונהגת בבית.