החגים שחלפו להם, סיפקו להורים שבינינו אתנחתה קלה מהחיים העמוסים. פחות עבודה, יותר בילויים משפחתיים וחופשות, פחות פקקים וגם יותר מטלות מוכרות שרק הולכות ומצטברות.

"בעידן של היום, מוטלות על כתפי ההורים משימות רבות ואחריות גדולה", אומרת יונית רוזנפלד, מאמנת אימהות ומקימת ״בית רונזפלד״- קהילה לאימהות מצליחות ומאושרות. "הרצון להספיק כמה שיותר, הקריירה שלא מסתיימת לעולם, ערמות הכביסה, הכלים, מקלחות לילדים, חיות המחמד, הבישולים. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על זמן איכות עם הילדים. את כל זה אנחנו גם שואפים לבצע בצורה הטובה ביותר, וגם נספיק על הדרך להשקיע בחברים, בזוגיות ואולי בסוף גם בעצמנו".

רוזנפלד מסבירה שיכולת התמרון הזאת אמנם עשויה לגרום לנו להספיק יותר, אבל היא גם עלולה לעלות בין היתר במצבי רוח משתנים, בעייפות מצטברת, בחוסר סבלנות ובגדול – בהרגשה של מרוץ בלתי פוסק ומתיש.

ועכשיו לחלק האופטימי. ביקשנו מיונית וממאמני הורים נוספים, להציע כמה דרכים פרקטיות שיעזרו לכם לנהל את היום נכון וטוב יותר. תקשיבו להם, זה ישתלם לכם.

"כשמפסיקים את המרדף, אפשר להשקיע במה שחשוב באמת"

יונית רוזנפלד: מאמנת אימהות ומקימת ״בית רוזנפלד״

קומו לפני שהילדים מתעוררים: איך עושים את זה? פשוט מכוונים שעון לשעה מוקדמת יותר, ומעירים את אותם רק אחרי שמספיקים להתארגן ולהתכונן ליום החדש. לא תאמינו עד כמה מפלס הלחץ והעצבים בבוקר ירד בזכות הטריק הזה.

תתכוננו לבוקר עוד מהערב שלפני: תכינו לבוקר את כל מה שאתם יכולים ערב לפני: את בקבוקי השתייה, קופסאות האוכל, את הממרחים שתרצו לשלב בסנדויץ' של הילדים (סכמו איתם מה הם אוכלים כבר בערב כדי למנוע דיונים מיותרים בבוקר!) ואפילו את הבגדים שאתם מתכננים ללבוש למחרת. הנה, כבר חסכתם חצי שעה יקרה בבוקר שאותה תוכלו לנצל לזמן השינה שחסר לכם מהסעיף הקודם. גאוני, לא?

יונית רוזנפלד (צילום: ספיר מרחיב)
יונית רוזנפלד | צילום: ספיר מרחיב

כשאתם מגיעים הביתה, נצלו את הזמן לבילוי עם הילדים: עזבו את שיחות העבודה, את הכביסות ואת שאר המטלות. שום דבר לא יזוז ממקומו למשך אותה חצי שעה ראשונה שבה תקדישו את כל תשומת הלב שלכם לילדים. אחרי שתנצלו את הזמן לבילוי משותף, תוכלו להתפנות לשאר המשימות ולהניח בצד את רגשי האשם. הבנתם?

כבו את הנייד במהלך אחר הצהריים: תפסיקו לגחך, הכל אפשרי כשמתרגלים. אם זה קשה מידי, כבו אותו לפחות לשעה או הניחו אותו בחדר סמוך על שקט. תאמינו לנו שזה ממש לא נורא.

אל תשאירו משימות "פתוחות": הכנתם ארוחת ערב? נקו וסדרו את המטבח מיד כשתסיימו, ורק לאחר מכן עברו למשימת המקלחות או לטקס השינה. כשעובדים מסודר, מספיקים יותר וזאת עובדה.

תכננו מראש את השבוע: קחו יומן, קחו לכם כמה דקות וסמנו את כל האירועים, החוגים, הפגישות, הנסיעות והמטלות. החליטו ביחד עם בן הזוג מה חשוב ודחוף לכם לבצע, ועל מה אתם מוכנים לוותר או לדחות. אם נראה לכם שתזדקקו לעזרה, תמיד עדיף לדאוג להשיג אותה בשלב מוקדם ככל שניתן.

אל תהיו קשים עם עצמכם: כן, גם מחר הצעצועים יהיו מפוזרים על הרצפה. זה לא יהרוג אתכם. שאלו את עצמכם מה אתם מעדיפים: ליצור עוד כמה חוויות שאותן תזכרו, או לתקתק עוד מדיח? זכרו שתמיד יהיה מה לנקות ומה לסדר, ושאלו את עצמכם – מה חשוב לכם יותר: "לתקתק" ולהספיק או ליצור חוויות משמעותיות יותר?

עבדו בשיתוף פעולה: כולכם גרים בבית וכולכם אחראים לשמור על הסדר והניקיון בו. חלקו ביניכם את המטלות, ותנו גם לקטנים מטלות קטנות שהם מסוגלים לבצע בהתאם לגילם. הרווח של כולכם.

צרו הפסקות יזומות מראש במהלך היום כדי להטעין את מיכל האנרגיה שלכם: הפסקות קפה, קריאה, שמיעת מוסיקת, ישיבה רגל על רגל או אפילו שינה של כמה דקות אם מתאפשר לכם.

"מניסיון שלי , ברגע שנפסיק את המרדף אחרי המולטיטסקינג ונפנה את הזמן ואת האנרגיות שלנו לדברים שחשובים לנו באמת אנחנו נחייך יותר, נספיק יותר, נהנה יותר ונהייה הורים מאושרים יותר וככה גם הילדים שלנו ירוויחו", מסכמת יונית.

"המרוץ להורות המושלמת יכול להתיש, תפסיקו עם זה"

נעמי לזר, מאמנת הורים ומשפחה ומנחת קבוצות, גומא המרכז לאימון וגישור

"אף אחד מאתנו לא באמת יכול לבצע כמה מטלות בו זמנית בצורה אפקטיבית וטובה", אומרת לזר. "גם כשאנחנו מבצעים כמה דברים במקביל איכות הביצועים שלנו יורדים – גם בבית וגם בעבודה. כשאתם מדברים בטלפון, מסדרים את המדיח וגם מקשיבים לילד במקביל, אתם לא באמת משקיעים את תשומת הלב הראויה בשלוש הפעולות האלה. המרוץ להורות המושלמת יכול להתיש: כולם רוצים להיות גם עובדים מוצלחים, גם הורים מושלמים וגם בני זוג משקיענים. הבעיה היא שהרצון הזה עשוי להתיש וכך, ליצור תסכול. וכשהורה מתוסכל, הוא כידוע מתפקד פחות טוב".

והנה העצות שלה לשיפור המצב:

קבעו לעצמכם את הערכים המרכזיים החשובים לכם ועבדו על פיהם: אם הכי חשוב לכם זה לקיים ארוחת ערב משפחתית למשל, נסו להגיע בזמן והניחו בצד את שאר ענייני היום במהלך הארוחה.

הביעו סולידריות משפחתית: אם הורה אחד נערך לקראת הטריאתלון הקרוב, והורה אחר משקיע בפרויקט בעבודה, שתפו את הבית ביעדים, נסו לתמוך אחד בשנייה ועודדו גם את הילדים לעמוד ביעדים שלהם. חסכו מהם את המעמסה הבלתי אפשרית להצטיין בכל.

נעמי לזר (צילום: רפי שליו)
נעמי לזר | צילום: רפי שליו

אל תשוו את עצמכם להורים אחרים: גם אם השכנים שלכם מבשלים כל ערב ארוחה חמה, אתם יכולים להיות שלמים עם הטונה והסלט שתגישו, זה ממש לא אומר שאתם הורים פחות טובים. הכירו במה שאתם אוהבים ועושים טוב ואל תשאפו להיות הורים "לפי הספר".  כשהציפיות ראליות, אפשר להספיק יותר.

תכננו את המשימות מראש והתחלקו בהן: מי אוסף את הילדים?, מי מסיע לחוגים ומי דואג לכביסה?: בד"כ ניהול בית דורש לוגיסטיקה מורכבת. חלוקה מוקדמת של המטלות תעזור לכם להיות פחות מופתעים ויותר יעילים.

אל תשכחו ליהנות מזמן האיכות עם הילדים: בין כל המשימות, אנחנו לפעמים שוכחים ליהנות. זכרו שתמיד יגיע הרגע שבו לא תקלחו יותר את הילדים, לא תכינו סנדוויצ'ים ולא תסיעו לחוגים. בינינו, אתם תתגעגעו לכל זה ביום מן הימים. על אף הקשי, נסו להיות איתם שם במלוא הנוכחות במקום לפהק ולחשוב על המשימה הבאה. גם הם וגם אתם תיהנו תרוויחו מזה.

"בקשו עזרה"

רוני ולנגרמן-זיו, מדריכת הורים, מאמנת אישית ומנחת קבוצות הורים

"הורים רבים נאלצים להתמודד עם רשימת מטלות בלתי ראלית ולא תמיד דואגים לעזרה. דאגו לסיוע מכל מי שיכול לעזור: בקשו מהסבתות, קחו עזרה בתשלום אם העניין מתאפשר, היעזרו בשירותי בייביסיטר צעירים, ובעיקר בקשו עזרה מהילדים. לא רק שעזרה כזאת תקל עליכם, היא גם תעניק להם כלים ומיומנויות חשובות להתמודדות בחייהם הבוגרים".

רוני ולנגרמן-זיו (צילום: יעל בר-פסח)
רוני ולנגרמן-זיו | צילום: יעל בר-פסח

"יעילות זה לא לבצע משימות במקום הילדים"

אורי שחורי, מאמן, מגשר ומרצה לשילוב הנאה וכבוד בתוך המשפחה

תנו לילדים להיות אחראים על המשימות שלהם: יש הורים שלא נחים עד שהילד שלהם מכין שעורי בית, גם אם זה אומר שהם צריכים להכין אותם עבורו. נדנודים כאלה עשויים להתיש את הילדים ובעיקר לגרום להם להבין שהם לא מסוגלים לקחת לידיהם את האחריות הנדרשת. בד"כ כשמשדרים לילד שהוא זה שאחראי על המטלות הנדרשות, הן בבית והן במסגרת הלימודים, הוא מפתיע לטובה ומבצע אותן ביעילות רבה יותר. ולעניינינו – העניין מוריד מכם לחץ מיותר ומאפשר לכם להתמקד בדברים אחרים שנמצאים באחריותכם. כמובן שמילה טובה תמיד עוזרת ומדרבנת את הילדים לבצע משימות על הצד הטוב ביותר. זכרו את זה והחמיאו להם בכל פעם שהם מראים בגרות.

אורי שחורי
אורי שחורי

זמן מסך? כשמתאים לכם. כידוע, מומלץ להגביל את הצפייה היומית של הילדים בנייד, מחשב או הטאבלט. לכן, מומלץ 'לנצל' מסכים אלה להזדמנות שתתאים ללו"ז שלכם. כך למשל תוכלו לאפשר לגדולים שבחבורה לצפות במסך בזמן שתקלחו את הילדים הקטנים או אם תאלצו לקיים שיחת עבודה שלא תוכל לחכות לשעות שקטות יותר.