הסרטונים שוטפים את הרשת. מבול של עצמאים ועצמאיות שבין לילה איבדו את מקום עבודתם ופרנסתם, משתפים במצוקותיהם, בלחצים הנפשיים שלהם, בתחושת הנטישה מצד המדינה ובעיקר בבושה הגדולה שהם חשים מול ילדיהם: "אני לא מסוגל לקנות תפילין לבר המצווה של הילד בחודש הבא", סיפר אחד מהם, "הילדה ביקשה גלידה אבל אין לי. פשוט אין", שיתפה אמא אחרת ועוד רשימה ארוכה של וידויים קורעי לב.

כך מבלי ששמנו לב מרוב עיסוק בבעיות הכלכליות הקשות והחרדה לעתיד עימה מתמודדים הורים רבים, גדל פה דור של ילדים אשר רואים את הוריהם בשעתם הקשה ביותר. ילדים רבים שהתרגלו לגדול ברווחה כלכלית ולראות את הוריהם עובדים, מצליחים, מגשימים את עצמם ובעיקר מפרנסים את ביתם בכבוד – ועונים בנדיבות על משאלות חומריות של ילדיהם מתעוררים לפתע אל מציאות שונה לגמרי. מציאות אשר עלולה לעורר חרדות, פחדים ולייצר ולהביאם לידי חשש כבד לגבי העתיד. כך יוצא שאל התקופה המאתגרת בה אנו מצויים, מתווסף אתגר נוסף - כיצד לתווך לילדים את המצב בצורה נכונה שתשמור עליהם בתקופה הנוכחית ואף תחסוך מהם נזקים עתידיים.

ראשית, חשוב מאוד לא להסתיר דבר מהילדים, לומר להם את האמת, בשפה פשוטה וברורה ובמושגים שהם מבינים. יחד עם זאת, מכיוון שילדים עלולים להקצין את התרחישים שמציגים להם ובשל נטייתם להעצים בשורות רעות, חשוב מאוד להראות להם שיש גם תקווה. חשוב להציג להם פתרונות אפשריים למצב ולדבר איתם על הדרך בה אנו נתגבר על המשבר.

חשוב מאוד לא להראות להם ייאוש, או לייצר תחושה שאבדה התקווה. זכרו, כהורים אתם המשענת של אותם ילדים, אתם האנשים שהם הכי סומכים עליהם בעולם, לכן חשוב לשדר באופן עקבי, ומתוך אמונה, שמדובר עניין זמני ובקרוב המשפחה תצא לדרך חדשה וטובה. אחת הטעויות הגדולות שהורים יכולים לעשות בסיטואציה כזו זה לשקר לילדים. חשוב להבין ולהפנים - לא באמת ניתן להסתיר מצבי קיצון מהילדים, זאת על אחת כמה וכמה בתקופה בו אנו מצויים כאשר כולם סביבם מדברים על המצב: בטלוויזיה, בעיתונים, ברדיו, בבתי הספר ובכל מקום למעשה. על כן, חשוב להגיד לילדים את האמת, אבל כאמור לא להיכנס איתם יותר מדי לעומק. עודף מידע וכניסה לפרטי פרטים גם יכול לגרום לנזק, לכן יש להסביר את המצב באופן כללי ובצורה בהירה.

גב ותמיכה

כולנו מכירים את חששם של ההורים מצלקות עתידיות שילדיהם יספגו, בשל המכות הכלכליות, אז תנו לי להרגיע אתכם מעט - ילדים לא מצטלקים כל כך מהר, בטח שלא במשפחות שתומכת ועוטפות גם בתקופה קשה.

גם כאשר אנחנו נאלצים לאכזב את ילדינו ולענות בשלילה לבקשות  ילדים בשל המצב הכלכלי, כמו למשל לא לרכוש להם משחק או צעצוע, חשוב לעשות זאת עם מסר אופטימי ולא פסימי

באופן מפתיע (או שדווקא לא כל כך) החשש המרכזי הוא דווקא מפני מתח וחיכוכים שעלולים להיווצר בין ההורים. מצבים כאלה עלולים להוביל לפגיעה משמעותית בקשר הזוגי של ההורים ובמקרים קיצוניים לדיכאונות, לריבים, למשברים, ואז כמובן שהפוטנציאל לנזק עכשווי ועתידי לילדם יהיה גדול הרבה יותר. בתקופה הנוכחית, חשוב יותר מתמיד: לאחד את כל בני הבית, לשמור על זוגיות תקינה ולנסות לשדר לילדים, בכל מחיר, 'עסקים כרגיל', אם כי מותאמים לנסיבות. הצגת המצוקה כאתגר שניתן להתמודד עימו למרות הקושי היא האסטרטגיה ההולמת.  בצורה כזו הילדים יקבלו את המצב בצורה הרבה יותר מסתגלת ויוכלו להתמודד עם פחדים בצורה יעילה ובעיקר ויוכלו ללמוד שגם בתקופות קשות יש להם את הגב והתמיכה של הוריהם ואת המסגרת המשפחתית שהם כה זקוקים לה.

לסיום זכרו, גם כאשר אנחנו נאלצים לאכזב את ילדינו ולענות בשלילה לבקשות  ילדים בשל המצב הכלכלי, כמו למשל לא לרכוש להם משחק או צעצוע, חשוב לעשות זאת עם מסר אופטימי ולא פסימי – אפשר להגיד להם שעכשיו זו תקופה בה כולם חיים קצת יותר בצמצום, אבל בעתיד אנחנו נשמח לקנות לך או אפילו לומר שזו תקופה קשה אבל נעבור אותה יחד

ונקודה אחרונה לסיום, זכרו תמיד לתת לילדים את התחושה שהם יכולים לדבר על הכול, לשתף את הרגשות ולדעת שתמיד תמיד יש מי שמקשיב ודואג להם.

אם נשמור על כללים אלה נוכל לשמור על הנכס הגדול ביותר שיש לנו – ילדינו, ומעבר לכך נוכל לייצר תא משפחתי מגובש וחסין מתמיד.

הכותב הוא דיקאן הפקולטה לפסיכולוגיה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר"ג