ילד אוכל מצה - פסח 2010 (צילום: pushlama, Istock)
אז מה נשתנה הלילה הזה? | צילום: pushlama, Istock

מכירים את אלה שאומרים על הסדר "מה הביג דיל? כולה ארוחת ערב ארוכה במיוחד"? גם אנחנו לא! כמעט כולנו מתייחסים לליל הסדר בערבוב של התרגשות וחרדה - בגלל העייפות מההכנות הקדחתניות, הדאגה שיאהבו את מה שבישלתם או החשש מהמפגש המשפחתי המאיים. על מנת להפיג את מפלס האימה לקראת החג, ביקשנו מהמומחים לנסח את עשר המכות של שולחן החג המשפחתי - ולמצוא להן פתרונות יצירתיים. מוכנים ומזומנים?

מכה ראשונה: האורך כן קובע

גם אם אתם לא משתייכים למשפחות בהן מקפידים לומר כל מילה בהגדה, לליל הסדר יש נטייה בסיסית להתארך ולהתארך. מכיוון שסביב שולחן האוכל מכונסים בדרך כלל בני משפחה מקשת רחבה של גילים, קשה להגדיר מהו הרגע הנכון לסיים את הארוחה, לאסוף את הפקלאות ולהתגלגל בפקקים חזרה הביתה.
הפתרון: אף אחד לא עומד עם סטופר ומודד ארבע שעות. צריך להתאים את אורכו של הסדר להרכב המשתתפים ולאופיים. כדי למנוע מהילדים להשתעמם, חשוב להכין מראש תוכנית שבה לכל ילד יש תפקיד, כמו לנגן, לרקוד או להכין משחק טריוויה עם שאלות שקשורות בחג. וגם אם אתם מתכוונים לחזור הביתה בסוף הסדר, מומלץ לדאוג לפתרונות שינה לילדים קטנים. אפשר לפרוס להם מזרונים מול הטלוויזיה, להכין מראש סרט שינעים להם את הזמן, ואם הם נרדמים, להעביר אותם ישנים למיטות או לכסא הבטיחות של הרכב.

מכה שנייה: כמה זה עולה לנו

הגדה של פסח - פסח 2010 (צילום: istockphoto)
הצמדו להמלצות השתייה בהגדה, ולא תזכרו איפה אתם | צילום: istockphoto

ליל הסדר דורש השקעה כספית לא מבוטלת. כל מארח רוצה לפנק את אורחיו באוכל המשובח יותר ובשולחן המעוצב ביותר. מהעבר השני, גם מסורת הבאת המתנות כרוכה בלא מעט חישובים והתחשבנויות ומביאה לפעמים להוצאות לא הגיוניות. תוסיפו לזה את הצורך להפגין נוכחות עם בגדים חדשים, ותקבלו חשבון חג מנופח.
הפתרון: אפשר להתחלק בהוצאות הארוחה עם שאר המשתתפים. כל אורח מנומס יציע להביא משהו, וזה הזמן להרים את הכפפה ולבקש יין, תבשיל או קינוח. כדאי לרכוש מתנות סמליות, או לחילופין לרכוש מוצרים שחלק מהתגמול עבורם מופנה לאוכלוסיות נזקקות. מעבר לכך, האמינו שאם אתם מביאים משהו מהלב, כמעט ולא יתכן שתבחרו משהו שיפספס את המטרה.

מכה שלישית: איפה אנחנו בַּסדר?

בכל משפחה ניטשים מדי שנה מריבות טעונות ודיונים ממושכים סביב השאלה איפה לחגוג את ליל הסדר. רובנו מתעקשים ש"השנה זו השנה של המשפחה שלי". זה יכול לקרות בגלל יחסים עכורים עם החמה/החתן או מישהו אחר, או סתם בגלל הרגל משפחתי.
הפתרון: ניתן לנסות ולהרחיב את האופן בו נוהגים לחגוג את הסדר. אפשר לנסות לחגוג פעם במשותף, שתי המשפחות ביחד, או מדי כמה שנים לחגוג דווקא עם החברים.

מכה רביעית: מי ישב ליד מי?
אין תמונה
וליד מי אתם תשבו בערב פסח? מומי ושיראל עושים סדר בארץ נהדרת

ליל הסדר דורש סידור ישיבה מדוקדק. המגיש צריך לשבת קרוב למטבח, מנהל הסדר יושב בראש השולחן, לאמא מתחשק לשבת קרוב לסבתא, כמו שנהגה מאז ילדותה, והילד מסרב בתוקף לשבת ליד הדודה המנג'סת.
הפתרון: ניתן להכין פתקים מעוטרים עם שם ולהניח אותם על כל צלחת. כשאין מקום להתלבטות - כמו שקורה בדרך כלל כשניגשים לשולחן - התהליך ברור, קל ומהיר יותר.

מכה חמישית: אוהבים נקניקיות? לא הערב!

גלפיטע פיש - פסח 2010 (צילום: Tom Hahn, Istock)
ילדים, לא לריב! יש מספיק גפילטע לכולם | צילום: Tom Hahn, Istock

יש אנשים שרק מחכים שיגישו להם את הגפילטע האפרפר והמעוטר בגזר, ויש אנשים שרק המחשבה על המרקם של החרוסת גורמת להם לחלחלה. במיוחד אם בסדר משתתפים ילדים, סביר להניח שתפריט מסורתי יביא כמה פיות מעוקמים ורעבים. ילדים לרוב מעדיפים את האוכל המוכר להם. באגף המבוגרים, עומס וכמות המנות הכבדות המתווספות ללא מעט יין, עלול להיות זרז לתחושת כבדות, לאות או אפילו שכרות.
הפתרון: בצד האוכל המסורתי, מומלץ להכין אופציות אלטרנטיביות שגם הילדים אוהבים, ולהימנע מלהכריח אותם לאכול מרק, קניידלעך או כל דבר אחר שהם לא רוצים. ולגבי המבוגרים - התענגו על מה שאתם הכי אוהבים וצמצמו אכילה של כל היתר.

המכה השישית: אמא, משעמם לי!

בזמן שאתם קוראים את ההגדה ונזכרים בנוסטלגיה איך הדוד ברוך היה מזייף, הצאצאים עלולים להשתעמם עד אין קץ.
הפתרון: לשתול בתוכנית דברים שיעניינו גם את הילדים, ולהכין מראש אטרקציות שיעוררו אותם ברגעי השעמום. כמובן, אל תשלפו את כל הארנבים מהכובע בבת אחת - פזרו את ההפתעות, המתנות הקטנות או ההפעלות לאורכו של הערב.

המכה השביעית: מדברים פקה פקה

האורך, השעמום או המפגש החד פעמי עם בני משפחה שלא ראיתם הרבה זמן עלול להיות כר פורה לדיונים עסיסיים או להתלקחותם של ריבים. כשדוד שמאלני נפגש עם אחיינו נער הגבעות, או כשהרווקה הנצחית מביאה סוף סוף דייט, שולחן החג עלול להפוך למרחב סוער שמותיר אחריו פצועים בשטח.
הפתרון: קודם כל, מומלץ לשתות במידה - כשהאלכוהול עולה לראש, הפה עובד שעות נוספות. העיקרון שצריך להוביל את הארוחה הוא שכל אחד מהמשתתפים שם לעצמו גבולות ומשתדל להנעים את האווירה. אם עולה נושא טעון, כדאי לקטוע אותו במהירות. אם הילד פולט אמירה מביכה כדאי לשים לו גבולות ולהגיד " לא מדברים על זה עכשיו" או "נדבר על זה בבית".

המכה השמינית: עמידה בפקקים

למרות שכולם יודעים בדיוק באיזו שעה ובאיזה מחלף נוצרים עומסי התנועה בערב החג, עם ישראל יוצא מהבית תמיד באותה שעה ונתקל תמיד באותם פקקים, שמתחילים את הערב הארוך והמעייף ממילא על רגל שמאל.
הפתרון: קודם כל, ניתן להזמין את האורחים אליכם. הטרחה שכרוכה בניקיון ובבישול תשתלם כשבסופו של הערב תוכלו לצנוח היישר אל המיטה המפנקת שלכם. לחילופין, אפשר לתכנן מראש לבלות את הלילה בקרבת המארחים, במקום שלא דורש נסיעה ברכב או כרוך רק בנסיעה קצרה.

המכה התשיעית: הילדים עושים פדיחות

בעוד שמבוגרים יכולים לשבת ליד שולחן החג לאורך שעות, הפתיל של הילדים הרבה יותר קצר.
הפתרון: הרבה מתח יתפוגג אם לא תצפו מהילדים להתנהג כמו בבית אצולה אנגלי. כדאי להושיב אותם בכיסא שמתאים לגובה שלהם, כדי שיהיו בעניינים. כשמדובר בתינוקות, קחו בחשבון שתצטרכו לקום מדי פעם לנדנד או לשיר שיר. לילדים עצמאיים יותר כדאי להכין פינת ילדים, שם יוכלו להתאסף כשנמאס להם.

המכה העשירית: המרוץ אחר האפיקומן

אפיקומן  (צילום: istockphoto)
כבר שיריינתם מנחה למירוץ לאפיקומן? | צילום: istockphoto

מציאת האפיקומן היא משימה מרתקת וגולת הכותרת של כל ליל סדר, אבל היא גם מקום למתח רב, לתחרות ולאכזבה.
הפתרון: להטיל על הילדים את משימת האפיקומן כמשימה קבוצתית, תוך כדי משחק עם משימות, תחנות ופרסים שהוכנו מראש לכולם. כך כולם שותפים וכולם זוכים. והכי חשוב, אם לא מכינים מראש פרסים אלא מבטיחים לקנות מה שהילד יבקש, חשוב לדאוג לקיים. ילדים זוכרים כל הבטחה!

סייעו בהכנת הכתבה ובמציאת הפתרונות: גילה רונאל, המנהלת המקצועית של רשת "דיאדה", וגדי רוזן, מאמן משפחתי, אישי וזוגי

בואו לעשות איתנו חג: הצטרפו לשולחן הפסח של mako באתר "לתת"