בטח לא נחדש לכם אם נזכיר שראש השנה הוא הזדמנות מצוינת לפתוח דף חדש. וגם הילדים שלנו יכולים לקבל את המסר שהכל פתוח עבורם בתחילתה של השנה העברית, שזאת הזדמנות מצוינת להבין איך הם רוצים שתראה השנה שלהם, שיבינו מה הם יכולים להשיג בשנה אחת, ושיתחברו לעצמם ולצרכים והרצונות שלהם. הנה כמה דברים שיעזרו לילדים שלכם לצמוח ולעוף בשנה הקרוב.

למדו אותם להכיר תודה

הכרת תודה היא בהחלט אחד הערכים שאנחנו רוצים להנחיל לילדים שלנו. הכרת תודה והכרת הטוב, היא הדבר החם בתחום ההתפתחות האישית. שלל גורואים ומשפיעים מזהים אותה בתור מפתח חשוב לצמיחה ולבריאות מנטלית. היא בעלת השפעה חיובית ניכרת על מצב הרוח ותפיסת העצמי. גם ילדים יכולים ללמוד הכרת תודה מגיל צעיר. למעשה, ככל שתתחילו להטמיע אותה מוקדם יותר, כך הם ילמדו לבד ששום דבר בחיים אינו מובן מאליו, ושיש להודות על כך.

זה מתחיל בשאלה כללית – על מה את או אתה מכירים תודה? אפשר לכוון ולעזור, כדי לסייע לפתח את היכולת לראות על מה יש לנו להודות. אתם יכולים להתחיל בעצמכם כדי לתת להם רעיונות, או לתת להם לעוף לבד. כך או כך – זו חוויה מחברת ועוצמתית. אפשר להציע להם לנהל יומן שבו הם יכתבו מדי יום על מה הם מודים, או לחלופין למצוא כמה דקות פנויות (ממש לפני השינה למשל), שבהם מודים על מה שיש לנו.

וגם: תנו להם מסגרת, למשל בקשו מהם למנות שלושה דברים שהם מכירים עליהם תודה. זה יכול להיות טקס יומי, ואז מתייחסים לדברים שקרו רק היום, או דברים כלליים יותר.

אמא ובת רוכבות על אופניים ביער (אילוסטרציה: NadyaEugene, shutterstock)
תעזרו להם לנווט, ותראו איך הם מגיעים רחוק | אילוסטרציה: NadyaEugene, shutterstock

הקנו להם תודעה של צמיחה

בשנים האחרונות החלו מומחי התנהגות להשתמש באסטרטגיה של  Growth mindset, תודעה של צמיחה, גם בהקשר של טיפוח יכולות אצל ילדים. גם בתי ספר רבים אימצו את הרעיון הזה, שפותח על ידי הפסיכולוגית קרול דווק. היישום של הרעיון של דווק על ילדים הוא די זהה: יש לנו כל מיני תפישות על עצמנו, ואנחנו יכולים לשנות אותן כדי שיעבדו לטובתנו.

בעזרת עבודה עם הילדים, אנחנו יכולים ללמד אותם שדברים שהם חושבים שהם יודעים על עצמם, למשל שהם לא טובים בלימודים, אינם נכונים. תודעה של צמיחה עוסקת ב שיפור יכולות דרך התמדה ועבודה קשה. במקום קיפאון או עמידה במקום, אתם מאפשרים לילדים גם להצליח במה שהם עושים וגם לפתח אצלם כוח התמדה ועמידות.

וגם: חפשו דפי עבודה שמציעים לילדים לנסח מחדש משפטים ולהפוך אותם לכאלה שמתאימים לתודעה של צמיחה, כמו למשל כאלה שיש באתר Biglifejournal. הדפיסו דף מסרים שכזה ותלו ליד שולחן העבודה או הלימודים.

שתיל (צילום: Singkham, Shutterstock)
זה הקטן, גדול יהיה | צילום: Singkham, Shutterstock

תנו להם להציב מטרות

טוויסט קטן על ה-New year’s resolutions הקלאסי, שהוא למעשה רשימת החלטות לשנה החדשה: במקום החלטות – מטרות. זה יכול להיות מכל תחום מעולמם של הילדים – להשתפר בשירה, בנגינה בספורט, למצוא יותר חברים, לקרוא יותר ספרים או להשתפר בכל תחום לימודי שהוא. השמיים הם הגבול. הגדרת מטרות חשובה עבור ילדים כי היא נותנת להם תחושת תכלית שיכולה לעזור להם לבניית הביטחון העצמי ולשיפור הדימוי העצמי. זה גם עוזר להם להתפקס ולקבל החלטות יותר טובות.

וגם: חשבו על צ'ופר או הפתעה שהילד יכול לקבל אחרי שהוא עמד במטרה שהציב לעצמו. 

ילדים צופים באימון נבחרת ארגנטינה בבואנוס איירס (צילום: Marcelo Endelli/Stringer/getty images)
השמיים הם הגבול | צילום: Marcelo Endelli/Stringer/getty images

תנו להם ליצור רשימת חלומות

באנגלית קוראים לזה Bucket list, וזה מתייחס לרשימה שתרצו להספיק\להגשים\לחוות לפני המוות (Before you kick the bucket). כמובן שהילדים לא חייבים לקבל את כל האינפורמציה הזאת – אפשר פשוט לעשות להם זמן איכות כיפי, ולהכין איתם רשימה של דברים שהם היו רוצים להספיק בשנה הקרובה. הילדים יעשו רשימה, ובה הם ימנו את הדברים שהם רוצים להגשים לפני שהשנה החדשה נגמרת. זה יכול להיות מקום שרוצים לבקר בו, חוויה שרוצים לעבור, דבר שרוצים להשיג. מומלץ לכלול חוויות מכל קשת התחומים, לא רק חומריות, ולאפשר לילדים את המרחב להחליט עבור עצמם מה הדברים החשובים להם השנה. אפשר גם לחלק את הרשימה לפי חודשים, כדי ליצור מצב שאפשר גם להוציא לפועל את כל מה שביקשנו לעצמנו ברשימה.

וגם: הכינו באקט ליסט משפחתי. הוא לא חייב להיות עצום, כי בכל זאת, החיים, אבל תנו לעצמכם גם כמה דברים שתרצו להגשים כמשפחה.

ילד משחק עם קופסאת קרטון (אילוסטרציה: By Dafna A.meron)
רק שלא ישימו את זה בדלי | אילוסטרציה: By Dafna A.meron

למדו אותם לתרום

הנחלת ערך התרומה בגיל צעיר חשובה מאוד. היא מאפשרת לילדים להבין שיש עוד עולם שלם סביבם, וגם מלמדת אותם להכיר תודה בכך שהם רואים ששפר עליהם מזלם. אפשר לשבת עם הילדים ולבחור מטרה – בין אם זו עמותה שמסייעת לקשישים או למעוטי יכולת, זו יכולה להיות ארגון למען בעלי החיים או כדור הארץ, או לחלופין ארגון כלשהו בתחום שהילדים מתחברים אליו. הכינו ביחד איתם רשימת ארגונים. מנו את הערכים של כל ארגון ומתן תרומה, והקצו סכום חודשי שיעבור לתרומה הזו. אפילו 20 שקלים בחודש יספיקו, העיקר שהילדים יבינו שהמשפחה תורמת מדי חודש לארגון שהיא מאמינה בו ובמטרותיו.

וגם: שקלו לחפש ארגון שמוצא ספונסרים לילדים מבתי קשיי יום. אתר Children.org מציע תכנית תמיכה בילדים עניים בכל רחבי העולם. כמשמשים ספונסרים לילד, המשפחה התומכת מקבל מידע על הילד ותמונות, ויכולה לכתוב לו ולקבל ממנו מכתבים.