אם יחפשו פרזנטור לילדים שניים בעולם באשר הם, הנסיך הארי יכול להוביל בגאווה את הקמפיין. אבל בשביל להבין את הארי צריך להתחיל רגע מלהסתכל על ויליאם.

הילד הבכור מגיע לעולם כשכל המבטים הטובים של כולם נשואים אליו. עפים עליו, הוא פלא, הוא נזר הבריאה והוא הגאווה של המשפחה (היוש, ויליאם). כל מילה שווה כפיים, כל פעולה שווה תמונה, הוא הכל והכל הוא. הבכור לומד מהר מאד מה הכללים של המשפחה ולרוב מקיים אותם באמצעות שלל תכונות שמאפיינות הרבה בכורים: רציני, אחראי, עומד בציפיות. וכל זה מקנה לו מקום של ערך ומשמעות. ההורים משבחים ומפרגנים לו שכמה טוב שהוא כזה "ילד טוב", וסבתא מאוהבת, והמורים עפים עליו. אח, איזה ילד גאווה. והוא אכן כזה. לרוב. 

לבכור יש את הנושאים הבעייתיים שלו, שלו אבל בגדול זה ילד שיחסית נוח להורים לגדל. אם תסתכלו על הבכור תוכלו להבין מה הערכים והכללים שחשובים למשפחה, פשוט כי לרוב הוא יהיה הילד שיפעל באופן עקבי לקיים אותם.

הילד השני נולד לעולם ("והעולם" הראשון הוא המשפחה), מסתכל מסביב ובאופן די מדהים מאמץ דרכים משלו להרגיש בעל ערך. בדרך כלל בדיוק דרכים הפוכות לחלוטין מאלו שנקט אחיו. אם הבכור רציני ואחראי, השני יהיה זורם ומקסים, שובה לב עם פלפל. אם הבכור עומד בציפיות, השני יערער עליהן.

שימו לב אלי

משפחת המלוכה מספקת לנו הצצה מעניינת לסיפור של מערך משפחתי. ויליאם הבן הבכור מגשים את כל הציפיות של הוריו ואת ציפיות הממלכה כולה. התחתן עם אישה שמאד דומה לו בסגנון, חי לפי כל הכללים, מסב גאווה לאורך שנים וממשיך לקיים את תפקיד הבן שכולם גאים בו כי הוא מגשים את הקודים והציפיות של המשפחה. כך הוא מבטיח את מקומו כחלק חשוב ומשמעותי בתוכה.

הארי מסתכל על כל המצב ומבין - הוא לא יכול להיות ויליאם (זה לא מודע) ואת תחושת הערך שלו הוא שואב בדיוק מכל מה שאחיו עושה, רק הפוך לגמרי.

במקומות שאחיו הולך בתלם, הוא מעז לחצות את הקווים. הארי עושה בחירות אחרות  לאורך כל הדרך. הוא התחיל את הדרך כנער ובחור צעיר ג'ינג'י פרוע עם פה גדול. כשהגיע הזמן לבנות את חייו בחר לו את הכלה ההפוכה לציפיית בית המלוכה - אישה גרושה אפרו-אמריקנית. המלכה חוטפת התקפי לב על בסיס יומי מהבחירות של הנכד הפרוע שלה והוא נראה רק נהנה מהמקום המיוחד והייחודי שהוא כובש לעצמו יום אחרי יום.

ועכשיו הוא מודיע שהוא והיא עוזבים את בית המלוכה ולא זקוקים לו יותר. כן, גם זה נותן משמעות גדולה, הוא רוצה להרגיש בעל ערך ובתוך המשפחה הוא לא מצליח. זה קשה, אז פסיכולוגית הוא נוקט בפעולה אחרת. הפוכה.

וכן, דעו שגם פעולה נגד המשפחה היא פעולה שהמטרה שלה חיובית - כדי שהמשפחה תראה אותך ותשים לב אליך.

לא רק בבית המלוכה

למה זה מעניין?

כי זה לא קורה רק בבית המלוכה הבריטי, אלא גם בממלכות הפרטיות שלנו, בבתים שלנו, במשפחות שבאנו מהן ובמשפחות שיצרנו.

כולנו ממשיכים להרוויח את המקום שלנו במשפחות המוצא שלנו, כל אחד לפי המיקום שלו והמקום המיוחד שאנחנו מרגישים שתפסנו. סביבנו יש את הילדים שלנו שממש ברגעים אלו בונים את תחושת הערך והמקום שלהם במשפחה, חלקם כובשים אותו בקלות וחלקם ממש נלחמים עליו. שימו לב לדקויות בבית שלכם.

אז אם בבית שלכם יש לכם ילד חמוד שמתנגד להכל, שמורד בכל ערך, יש מצב שהוא מבקש שתעזרו לו למצוא מקום וערך אולי גם בלי ההתנגדות. אולי הוא צריך שתאפשרו לו להתנגד ולא תוקיעו אותו מכם  באמצעות עונש או סנקציות. הוא צריך ש תראו אותו כמו שהוא ותתנו לו להרגיש שלא משנה מה הוא בוחר, וגם כשהוא מתנהג בדרכים אחרות מהציפיות שלנו, הוא חלק מהמשפחה שלנו. יש מצב שהוא גם מלמד אותנו משהו על הקשבה לאחרים וקבלה ואהבה ללא תנאי.

אגב, השני יכול לתת הרבה מתנות לבכור והבכור לשני, כל אחד מחזיק חלק אחר מהשלם ושם יושב המפתח ליחסים טובים בין אחים. זו לא חייבת להיות תחרות על טריטוריות אלא אווירה של שיתוף פעולה וביחד תאפשר לכל אחד מהילדים להיות "גם וגם". זו השאיפה של ילדים ואם הם היו יכולים, זה מה שהם היו מבקשים מאיתנו.

בהצלחה להארי ומייגן ואני מקווה בשבילו, בשביל היחסים שלו עם אחיו ובשביל הקשר המשפחתי שלהם, שמשפחת המלוכה לא תוקיע אותו מתוכה אלא תשלח לו מסר של אהבה וקבלה. זה יבטיח שהדלת תהיה פתוחה גם לחזור ולהתקרב כשירצה וזה מאד חשוב כשמדובר במשפחה.

עדי הרפז, בעלת תואר שני M.A  ביעוץ משפחתי, ומומחית להנחיית הורים