המחאה האחרונה שיוצאת מתוך אווירת הצדק החברתי הנוכחית היא מחאה על משהו שיכול להשפיע על כל בית במדינה ועל כל אישה, ולמרות זאת, לרוב הנשים אין כל מושג לגביו. מסתבר שעל פי חוקי הביטוח הלאומי, כלל לא משנה במה אישה עוסקת - אם היא רופאה, שחקנית או מנתחת מח – במידה ואינה יכולה לעבוד בשל מחלה או פציעה והיא תובעת פיצויים מהביטוח הלאומי, אם במקרה לא עבדה במשך ארבע שנים לפני התביעה, כל עברה המקצועי נמחק, והיא תחשב כעקרת בית. ככזו, סיכוייה לקבל קצבת נכות נמוכים בהרבה, והקצבה נמוכה משמעותית מזו של גבר.

אין תמונה
יכולה לקלף מלפפונים? את יכולה להיות עקרת בית. אסתי זקהיים בסרטון שיצא במסגרת הקמפיין לביטול החוק

"לא ייתכן כי יהיה חוק אחד לגברים וחוק אחר לנשים"

קמפיין המחאה החדש, שזימן אליו נשים מוכרות מתחום התקשורת והבידור, ביניהן קרן מור, מירה עוואד, הילה קורח, נתי קלוגר ואסתי זקהיים, מזמן נשים לחתום על מכתב מקוון לשר הרווחה שנוסחו:

"שר הרווחה מר משה כחלון, חברות וחברי כנסת יקרים,

אני פונה אליכם היום בנושא כואב שקרוב ללבי. בחוק הביטוח הלאומי ישנו סעיף המכונה 'חוק עקרות הבית', והוא כולו אפליה זועקת ומכעיסה נגד נשים. הסעיף קובע כי אישה נשואה שלא עבדה בארבע השנים האחרונות בבואה לממש את זכויותיה – תיחשב לעקרת בית. מדובר על נשים שחלקן עבדו 20-30 שנים ואף יותר מכך ושילמו כל חייהן לביטוח לאומי כנשים עובדות. משמעות ההגדרה הזו היא שאם אישה תובעת קצבת נכות או פיצוי כתוצאה ממחלה או פציעה, תביעתה תיבדק כאילו היא עקרת בית, כלומר: האם היא יכולה לסדר את הבית, לשים כביסה במכונה ולקלף מלפפונים. לעומת זאת, גבר גם אם לא עבד יום אחד בחייו, תמיד יבדק על פי יכולתו להשתלב בשוק העבודה ולא על פי יכולתו לתפקד במשק הבית. אישה המוגדרת כעקרת בית, סיכוייה לקבל קצבת נכות נמוכים בהרבה, במרבית המקרים סכום הקצבה שתקבל יהיה נמוך בהרבה, והיא תאבד זכויותיה להטבות הנלוות לקצבת נכות. העיוות בחוק זועק, וחייבים לשנותו. לא ייתכן כי במדינת ישראל יהיה חוק אחד לגברים וחוק אחר לנשים.

אני קורא/ת לך היום לפעול במרץ לתיקון העיוות הזה. אמשיך לעקוב, תודה".

"החוק אינו מתאים למציאות של ישראל של שנת 2011"

"ארבע שנים אני פונה לביטוח הלאומי כדי לתקן את המצב החוקי האבסורדי והמקומם הזה שמפלה בין נשים וגברים", אומרת לבנת פורן, מנהלת המרכז למימוש זכויות רפואיות והוגת הקמפיין. "החוק מבוסס על תפיסה ארכאית ומקוממת שגורסת כי אישה נשואה ממלאת את תפקיד עקרת הבית, בעוד הגבר נושא בעול פרנסת המשפחה. החוק אינו מתאים למציאות של ישראל של שנת 2011. מדובר בגזל זכותן החוקית של נשים וצריך לעצור את זה, ומיד. לא ייתכן שמונעים מנשים שמרבית השנים היו המפרנסות העיקריות של המשפחה ועכשיו לא מסוגלות לעבוד, את התוספת לקצבת זקנה בגין נכות".

"יש היענות גדולה מאוד לעניין הזה", מציינת אביבית הדר מחברת יחסי הציבור UNIK. "מחברת דיבור, שעשתה את הקמפיין, מדווחים לי כל הזמן שאלפים מצטרפים וחותמים על המכתב ומעבירים אותו הלאה. אמנם כרגע חברי הכנסת בפגרה, אבל אולי כדאי שיחזרו לעבוד, אפילו במאהל, כי מחכה להם עבודה רבה. אנחנו נמצאים בזירה של צדק חברתי עכשיו, ומדובר בעוול עתיק, עוד משנות השישים, ובסעיף שהגיע הזמן לבטל אותו".

צדק חברתי – סיקור מיוחד: כל החדשות, כל התמונות, כל הדעות

>> האם כדאי לחשוף את הילדים למחאה?