משפחת סגלמן (צילום: צילום ביתי)
חוגגים סוף קורס מ"כים ביחד ומעבירים מיד עדכון לכל הקרובים. משפחת סגלמן | צילום: צילום ביתי
"תודו שזו קבוצה אדירה", זה שם הקבוצה של משפחת יוגב שכוללת בסך הכל ארבעה אנשים: אמא, אבא ושני אחים, רותם ואלון. הם אמנם אולי מעט, אבל כבר שנתיים שהמשפחה לא מפסיקה להתכתב. "אנחנו מעבירים הרבה תמונות והודעות שנונות וכשיש שיר משפחתי בגלגל"צ - ישר מעדכנים", מספרת רותם בת ה-26 ששומרת ככה על קשר עם אמא ואבא בעידן הדיגיטלי. 

משפחת יוגב ממש לא לבד. רגע לפני שאנחנו מתיישבים לארוחת ליל הסדר, כדאי לשים לב למשהו קטן - הוואטסאפ הפך לכלי תקשורת ששינה את הדינמיקה המשפחתית. פתאום קל לשמור על קשר עם האח שנמצא בחו"ל, לשתף את הדודה בתמונות של הילדים ואפילו סבתא כבר יודעת היטב כיצד להוסיף סמיילי מחייך להודעה.

ובכלל, מי אמר שילדים לא משתפים את הוריהם? אולי נדמה שכבר לא יושבים לשוחח בסלון, אבל האלטרנטיבות לא פחות טובות. מחקר של ארגון הבריאות העולמי מצא כי בני הנוער בישראל דווקא משתפים את הוריהם ונמצאים במקום הראשון בעולם מתוך 36 מדינות. 94 אחוז מבני הנוער דיווחו כי קל להם לשוחח עם הוריהם על ענייני שמטרידים אותם. אחרינו, אגב, נמצאים בני הנוער של הונגריה ואוקראינה.

קבלו את מצעד המשפחות שמשתפות בכל רגע נתון ומודות "הוואטסאפ ליכד וחיבר בינינו".

משפחת יוגב
"כשיש שיר משפחתי בגלגל"צ - ישר מעדכנים". האחים רותם ואלון יוגב מעדכנים משביל ישראל

"זה ליכד את המשפחה"

אז מה משתפים בקבוצה "תודו שזו קבוצה אדירה"? "לפני חצי שנה, אני ואחי יצאנו לעשות את שביל ישראל במשך חודשיים", מספרת רותם, "וזו הייתה דרך מעולה להשאיר את ההורים בעניינים. זה גורם לך להרגיש קרובה במיוחד ממרחקים".

אחיה, אלון, מטייל עכשיו בדרום אמריקה וכמובן שהאמא מרוצה מהעדכונים החיים. "היא אומרת שבזכות הוואטסאפ הרבה יותר קל לה והיא שמחה שיש תמיד אינטראקציה". ואיך האבא מסתדר עם הטכנולוגיה? "אנחנו לפעמים צוחקים שיש לו אצבעות עבות והוא מקליד עם שגיאות, לאחרונה הוא למד שיש הודעות קוליות בווטסאפ, אז אולי יהיה שיפור", היא אומרת.

משפחה נוספת שמעדכנת באופן שוטף היא משפחת ליכטנשטיין (והמשפחות סגלמן ונועם). אלא שהם ממש אינם חוסכים במשתתפים בקבוצה המשפחתית. "זו קבוצה של האחים, הדודות, בנות הדודות ובני הדודים", אומרת סיון נועם. "אנחנו כל היום מתכתבים, מעבירים סרטונים ותמונות. זה ליכד את המשפחה, כולם יודעים על דברים שקורים לנו ביומיום. אם קרה למישהו משהו מצחיק, או למשל כשהאחים עוברים שלב במיונים לצבא או מקבלים דרגה - אנחנו חלק מהכל. עכשיו, כשאני גרה בתל אביב ורחוקה מכולם, זה גורם לי להרגיש שהם כל יום איתי, וזה כיף".

עוד בערוץ בית ומשפחה:

איך מסבירים לילדים על פסח?
"אמא, אז אבא הוא כמו העבדים?"
רופאים מספרים על הנס הרפואי שלהם

ומה תדירות ההודעות בקבוצה המשפחתית? "יש ימים 'חלשים' של הודעה אחת או שתיים, ויש ימים שאמא שלי מקבלת 60 הודעות ביום מכל האחים", היא אומרת. "אמא שלי מאוד נהנית מהעדכונים השוטפים, לפעמים גם לוקחת דברים יותר מדי ברצינות ומרגישה צורך להגיב לכל בדיחה".

"אני מקבלת עדכונים מכולם ולא דואגת"

אצל משפחת לוי (שם בדוי), קבוצות הוואטסאפ פעילה ומחברת בין בני המשפחה שמפוזרים ברחבי הארץ והעולם. אב המשפחה, איש היי-טק, שוהה מחצית מזמנו בחו"ל; הבת הבכורה לומדת באוניברסיטה בירושלים; הבת האמצעית נמצאת בטיול הגדול שלה בהודו; ורק האמא והבת הצעירה נותרו בביתם שבמרכז הארץ.

השוק בטייפה טיוואן (צילום: צילום ביתי)
"בעלי מצלם תמונות של מאכלים שהוא אוכל בכל העולם". השוק בטייוואן, מתוך הקבוצה של משפחת לוי | צילום: צילום ביתי

"פתחנו קבוצה משפחתית לפני כשנתיים והייתי האחרונה שקנתה סמארטפון, עד אז 'קינאתי' בבעלי שהוא יודע הכל על הבנות לפניי", אומרת ר', אם המשפחה. "בתי טסה לאחרונה לטיול הגדול שלה לאחר הצבא וזה מאוד מרגיע שהיא מעדכנת כל הזמן".

אחת ההודעות האחרונות בקבוצה הייתה: "שלומים, חזרנו מהטרק ואנחנו בפוקרה".

"קיבלתי את ההודעה לאחר 10 ימים שלא שמעתי ממנה", אומרת האם. הבת אמנם לא תהיה עם המשפחה בליל הסדר, אך ר' מקווה שהיא תשלח תמונות מליל הסדר שבו תשתתף בבית חב"ד באזור.

לא רק הבת נמצאת הרחק מהבית אלא גם בעלה שעובד כבר מספר שנים בחו"ל. "התרגלנו למתכונת הזאת, ובעלי מקפיד לעדכן אותנו במתרחש בזמן שהוא בחו"ל. הוא הכי פעיל בקבוצה ושולח תמונות של בגדים שהוא קונה לבנות בשווקים ומצלם תמונות של מאכלים מיוחדים שהוא אוכל מסביב לעולם. אנחנו בעצם כל הזמן מעודכנות במעשיו. זה נחמד לקבל עדכונים מכולם, ככה אני יודעת שהכל בסדר ואני לא דואגת".

"משה בע"מ" זהו שם הקבוצה של משפחת משה שמשתמשת בקבוצת וואטסאפ מורחבת הכוללת 15 אנשים. "כולם חברים בקבוצה: אמא, אבא והאחים וגם כל הדודים", מספרת ש'. "הדבר הכי מרגש שקיבלנו בקבוצה היה סרטון של הצעת הנישואין של בת דודה שלי". הקבוצה הפעילה קיימת רק כמה חודשים, אך נראה שהיא מגבשת בין המשפחה שחלקה גרה בצפון הארץ וחלקה במרכז.

 

התכתבות בווטסאפ

למרבה הפלא, דווקא הדודה בת ה-60 מחזיקה את הקבוצה פעילה. "היא שולחת תמונות שלה מטיולים בכל מיני מקומות בארץ, ומעדכנת את כולם במתרחש", אומרת ש'.

מה עוד אפשר למצוא בקבוצה המשפחתית? "הכל, יש המון בדיחות וחידות, תמונות, עדכונים של מפגשים משפחתיים. בזכות הקבוצה ארגנו לאחרונה פיקניק משפחתי של כולם", היא מוסיפה. להערכתה, ביום אחד מתקבלות עשרות הודעות בקבוצה. "לפעמים אני נאלצת להשתיק אותה, אין מה לעשות, הם באמת מדברים הרבה".

משפחה אחת מהמרכז גם שלחה את ההזמנה לארוחת ליל הסדר בקבוצה משפחתית, כך מגיעים לכולם ללא הצורך להתקשר או לתהות אם שכחת מישהו.

"הילדים רוצים לשתף"

"הסמארטפון בהחלט מקרב ומשפר את היחסים בתא המשפחתי המצומצם. זוהי נקודת ממשק נפלאה שכל בני המשפחה מסכימים לגביה", מסביר דני וידיסלבסקי, מנכ"ל האקדמיה להורים.

לדבריו, הסמארטפון מכיל חוויות משותפות כמו תמונות המחברות בין ההורים והילדים, וכך ההורים הופכים לבני ברית של ילדיהם. הוא אינו מסכים עם הטוענים כי מדובר בקרבה 'מדומה' וכי ההתכתבות מחבלת בקשרים המשפחתיים. להיפך, הוא גורס כי תקשורת מהסוג הזה דווקא מקרבת ומחזקת קשרים משפחתיים, ומציין כי למרות שנהוג לחשוב שילדים לא משתפים הם דווקא כמהים לעשות זאת.

פושקר, הודו (צילום: צילום ביתי)
הנוף מהמרפסת של הגסטהאוס". הבת ממשפחת לוי מעדכנת מהודו" | צילום: צילום ביתי

"הילדים זקוקים למבוגר טוב ויציב שאוהב אותם ומפגין כלפיהם סובלנות, וכאשר ילד מוצא מבוגר כזה בסביבתו הוא שמח לשתף אותו בדברים שעוברים עליו ועל עולמו", הוא מסביר. "הרבה יותר קל לשתף בכתב מאשר בכל דרך אחרת. לכתיבה יש קסם מיוחד, סוג של תרפיה, שמאפשר לבני המשפחה להתבטא בחופשיות רבה יותר ולעיתים גם לבטא מחשבות ורגשות שלא היו מקבלים ביטוי בשום דרך אחרת. אילולא הוואטסאפ המשפחתי, תחושות, רגשות ומחשבות אלה לעולם לא היו מגיחות מהבטן של בני המשפחה לאוויר העולם".

* מחקר הקשר בין הורים לילדים בוצע בארץ במסגרת תוכנית המחקר הבינלאומי של רווחתם ובריאותם של בני נוער. הוא נערך בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן והשתתפו בוא בני נוער בגילאי 11, 13 ו-15.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

לכל כתבות החג