"אנחנו לא מצביעות נגד חוקים שאנחנו חושבים שהם טובים. אלא נגד כאלה שהם מזיקים", אמרה הבוקר מרב מיכאלי בתוכנית הבוקר של קשת עם יואב לימור וגלית גוטמן בנוגע להצעת חוק חזקת הגיל הרך שנפלה אתמול (ד'). ההמולה בכנסת הייתה רבה - מצד אחד 42 ח"כים רבים שצהלו נוכח ההצלחה, ומנגד 41 תומכים שנותרו המומים. 

החוק ביוזמתו של ח"כ יואב קיש בתמיכת השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל אמור היה לקבוע שבמקרה של גירושים הילד לא יועבר אוטומטית לחזקת האם.

_OBJ

"חזקת הגיל הרך רלוונטית רק כשאין הסכמה בין הורים בגירושים. כשיש הסכמה לא המדינה ולא בית המשפט - אף אחד לא נכנס להסכמים. צריך לעשות עוד הבחנה משמעותית. בישראל אין שאלה של אפוטרופסות משפטית, גם כשהורים מתגרשים אין שאלה מי יקבע על הילד, שני ההורים קובעים אותו דבר. השאלה היחידה שעומדת על הפרק היא המשמורת הפיזית, איפה יהיו המגורים העיקריים של הילד או הילדה. מה שאומרת חזקת הגיל הרך היא שבחיי פעוט או פעוטה צריכה להיות יציבות. לא יעלה על הדעת שילד או ילדה בני שלוש יעברו פעמיים שלוש בשבוע מבית לבית. חזקת הגיל הרך באה להגיד שעד גיל 6 זה לא פתוח למשא ומתן. בכל מקום בעולם שבו בוטלה חזקת הגיל הרך  - הילדים המשיכו לגור אצל אמא, רק גובה המזונות ירד".

"אני הראשונה שנאבקת למען שוויון ולכן יש לי הצעת חוק שמדברת על חופשת לידה שוויונית, שאגב, יואב קיש סירב לחתום עליה. למען אותו שוויון גם העברתי בכנסת הקודמת חוק שמדבר על יישוב סכסוכים משפחתיים בדרכים חלופיות, כדי שזוגות שמתגרשים לא יקרעו את הילדים ויבזבזו את הכסף שלהם בבתי משפט. זה חוק שעבר אבל לא נכנס לתוקף עדיין, כי המדינה לא הייתה ערוכה לכך. בכנסת הקודמת הגשתי הצעה שחטפתי עליה ביקורת קשה ביותר מארגוני הנשים, כי ביקשה לבטל את חזקת הגיל הרך אבל להבנות קריטריונים איך לקבוע משמורת במקרה של סכסוכים בין בני הזוג. אם ההצעה של חבר הכנסת קיש הייתה מאוזנת יותר – מבטיחה שהייתם רואים אותנו קופצות משמחה".

מה דעתכם?

>> ילדי גירושים: איך הם מרגישים?