סקרים מהשנים האחרונות בישראל מראים כי כ-80% מהאוכלוסייה מקיימים בדרך כזו או אחרת את חג הפסח ואת ליל הסדר, שנחשב לאחד החגים החשובים והמשפחתיים ביותר על לוח השנה שלנו.

אז איך עורכים סדר, במיוחד השנה? בלי החרוסת של סבא, או המרק המיוחד של סבתא? בלי בעלי ניסיון שינהלו את הסדר ביד רמה, יכינו את הקערה וידאגו לכל מה שצריך מראש? מיזם 929 נחלץ לטובת המשפחות הצעירות, שייאלצו השנה לערוך לבדן את הסדר - רובן בפעם הראשונה, ויקיים היום (ד') מפגש אינטרנטי מיוחד באתר 929, אותו ינחו הסטנדאפיסט ופרשן התורה החובב גיל קופטש, לצד נויה שגיב ודניאל שרשבסקי- מאנשי המיזם.

"בתוך כל הדאגות נמצא השנה גם אתגר חדש וחשוב שנראה בו לא רק קושי, אלא גם הזדמנות. השנה יובילו אנשים רבים את הסדר לראשונה בעצמם. הם ייקחו אחריות על המאכלים, המנגינות, וגם על 'והגדת לבנך'. כדי להקל עליהם ולעשות להם סדר בליל הסדר, יזמנו את המפגש שייערך מחר ואנחנו מזמינים את כל מי שמעוניין להצטרף אלינו", אומרת נויה שגיב.

הנה כמה דברים שכדאי לכם לדעת מראש: הבשורות הטובות הן שהטקסט של ההגדה (למי שאין בבית אפשר גם להוריד מהרשת), מכיל הרבה הוראות בימוי והסברים - מתי צריך למזוג יין, מתי צריך לעמוד, מתי צריך להחביא את האפיקומן, מתי לרחוץ ידיים ועוד. לכן החלק הטכני הוא פשוט יחסית.

עוד אחד מסודות ההצלחה של ליל הסדר הוא הפשטות שלו והפנייה לילדים. שימו לב - יש סדר ברור (יודעים כמה עוד נשאר ומה צפוי לנו), יש מוטיב של ארבע (כוסות, קושיות ועוד), יש שינוי מהרגיל (מה נשתנה), יש שירים, תפקידים, משחקים וכמובן - האפיקומן. נדמה שמעצבי האירוע היו אנשי שיווק לילדים, או לפחות הבינו איך ליצור גירוי ועניין כל הזמן.

לגבי חלק "המגיד" בליל הסדר - כלומר הטקסט של ההגדה, כדאי לדעת שעל אף ההבטחה לספר בסיפור יציאת מצרים, הוא לא ממש מספר את הסיפור עצמו. הטקסט שנקרא בליל הסדר הוא מתקופת חז"ל, לאחר חורבן בית המקדש השני והוא כולל דרשות של חכמים על סיפור יציאת מצרים, באופן שקל ונוח יחסית לקריאה ולהבנה.

אז איך עורכים ליל סדר משלנו?

עיצוב השולחן: גם במתכונת המצומצמת הקפידו לערוך שולחן יפה וחגיגי. הילדים יכולים לעזור בהכנה של קישוטי שולחן - פירמידות מקיפולי נייר, תחתיות שעשויות מדפי צביעה בנושא החג ואף קיפול המפיות לטובת כל המשתתפים. כל אלו יחברו את הילדים לאירוע החגיגי.

ציוד לסדר: מה צריך? הגדות (אפשר להוריד מהרשת אם אין), יין/מיץ ענבים- שמספיק לארבע כוסות לכל המשתתפים, מצות, גביעים, צלחת סדר ובתוכה: זרוע (בשר צלוי או תחליפים טבעונים), ביצה קשה (לטבעונים - משהו עגול או משהו שמסמל צמיחה), מרור (חסה או חזרת), כרפס (ירק כמו סלרי או גזר או תפוח אדמה), חרוסת (תערובת של תפוח, תמר, שקדים, אגוזים וכדומה. אפשר גם לקנות חרוסת מוכנה), חזרת (שורש מגורר או קנויה). זה הבסיס. על אלה הוסיפה כל עדה הרגלים משלה. אם הגעתם מבית פרסי למשל, תצטרכו להצטייד מראש גם בבצל ירוק שישמש את כל משתתפי הסדר כדי לחבוט זה בזה בעדינות בזמן שירת 'דיינו'.

אפיקומן: החנויות אמנם סגורות אבל זו לא סיבה לוותר על החלק שכל ילד מצפה לו בליל הסדר! הקפידו להכין מראש מתנה יפה ממה שיש בבית, או לחתום על טופס התחייבות הדדי, למתן מתנה בחלוף הסגר.

מה נשתנה: השנה הרבה השתנה. הזדמנות מצוינת לעדכן ביחד עם הילדים את השיר ולהוסיף לו בתים חדשים מיוחדים לליל הסדר שלכם, שיתאימו למצב, לרצון לפגוש את סבא וסבתא, ללכת לגן או לכל רעיון אחר שעולה במוחם של הילדים.

קריאת ההגדה: כולם יכולים לקרוא, ולא חייבים את הכול. בחרו מראש את הקטעים שתרצו לשלב בליל הסדר שלכם וגם לחלק תפקידים. מי שקורא יכול גם להכין הגשה אומנותית מיוחדת לקטע שלו ולהוסיף לצידה גם פרשנות אישית.
כאילו הוא יצא ממצרים: הצגות, פנטומימות והומור מוסיפים המון לחוויה ולאווירה. תוכלו כמובן גם להכניס חלקים של הסיפור שלא נמצאים בהגדה אבל מוכרים לילדים מהגן - כמו הסיפור על משה בתיבה.

ארבעת הבנים: בהגדה, כידוע, ישנם ארבעה בנים השואלים שאלות, אבל סביב השולחן יש לכם בנים ובנות שגם להם יש מה לומר. הזמינו אותם להשמיע את הקול שלהם וגם לאפיין אותו. מי מהם הוא הבן המשועמם? הבת הסקרנית? הבן בעל חוש ההומור? הבת היצירתית? מה יש להם לומר- על ליל הסדר, על עבדות וחירות ובכלל. שיח כזה סביב השולחן יחבר את כל הנוכחים באווירה ביתית מהנה, משוחררת ואולי אפילו תייסדו מכאן מסורת אישית שלכם.

שירים: בסוף ההגדה יש שירים מסורתיים כמו חד גדיא ועוד. מי שלא ירצה להמתין עד לסוף הסדר עם החלק המהנה הזה, יוכל בהחלט לפתוח את הסדר עם שירי אביב וחופש (הנה הצעה לתחרות בין בני המשפחה: מי יהיה זה שימצא כמה שיותר שירים עם מילים שקשורות לאביב, לטבע, לחופש ועוד? הבטיחו פרס קטן לאות השתתפות לזוכה).

משחקים: כולם ובכל גיל אוהבים לשחק. תוכלו להכין מראש משחק חידות או מעין "חפש את המטמון" בבית, ואפשר גם באופן ספונטני להמיר משחקים מוכרים למשחקי חג. למשל: משחק על סיפור יציאת מצרים, משחקי פנטומימה ועוד.
חג החירות: בימים של סגר, שאלת החירות מקבלת משמעות חדשה. וכדאי לדבר על זה - מהי החירות שכל אחד משותפים בסדר שואף אליה בימים אלו ובחייו בכלל.

ושיהיה חג שמח!

הכתבה בשיתוף עם מיזם 929 - מיזם ישראלי תרבותי בראשות הרב בני לאו, המנגיש את התנ"ך בשיח פתוח