שימו לב לנתונים הבאים: 65 אחוז מהרופאים במחלקת העיניים בבית החולים בילינסון הם אחים בכורים, ואילו 80 אחוז מתלמידי שנה ב' בבית הספר למשחק בית צבי הם בני זקונים. צירוף מקרים? לא ממש. מסתבר שהמיקום בין האחים משפיע על האופי, המקצוע בו בוחרים ואפילו על הזוגיות.

הבכורים דומיננטיים - הצעירים אמנותיים

הילדים הבכורים נוטים בבגרותם להיות דומיננטיים, לעבוד במקצועות יוקרתיים יותר, כמו רפואה ועריכת דין, ובאופן כללי לספק את רצונות הוריהם. "הילד הבכור הוא סוג של כרטיס ביקור – כל מה שההורים מצפים מהילד, הוא הראשון שסופג את זה", מסביר דני עמית, פסיכולוג חינוכי במכון אדלר. "יש גם מחקרים שמראים שהאינטליגנציה של האחים הבכורים גבוהה יותר בממוצע, הם נמצאים בעמדות יותר בכירות, ונראה אותם משתלבים במערכת הפוליטית או בקורס טיס".

כאשר הילד השני מגיע, ההורים כבר יותר רגועים ומנוסים, ועיקר ההתמודדות שלהם היא עם האח הבכור, שנאבק על תשומת הלב. "ילד שני יודע שאם הוא לא יתחרה עם אחיו – לא יישאר לו", מציין עמית. לאחר שמגיע ילד נוסף הם הופכים לילדי סנדוויץ', אשר נוטים בבגרותם להתפשר ולגשר, או שהם ייטו דווקא להתחרות ולנסות לעקוף את כולם. אילת פדה, יועצת ארגונית: "ילדי הסנדוויץ' יהיו מאוד הישגיים, יאהבו אתגרים והם לרוב יהיו טובים במכירות או בשיווק".

ומה לגבי ילד הזקונים? הוא לרוב הופך לנסיך של הבית וחופשי לעשות כאוות נפשו. "האחים הצעירים, בגלל שיש להם מודלים לחיקוי והרבה תחרות – חייבים לפתח יצירתיות כדי למצוא את עצמם", מוסיפה פדה. "מהסיבה הזאת נראה הרבה מאוד אחים צעירים שפונים לתחומי אמנות ומשחק".

לא רק בחירת המקצוע מושפעת מהמיקום במשפחה, אלא גם הזוגיות. "מבחינה סטטיסטית הבכורים נישאים לבני זוג שהם אחים צעירים, ולהיפך. אחים אמצעיים נישאים לאחים אמצעיים", אומרת ד"ר הדס דורון מהחוג לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית תל חי. "במקרים של אח בכור שנישא לאח בכור ואח צעיר שנישא לאח צעיר – הייתי מציעה לבדוק שוב את הנישואים".

>> ילד יחיד זה טוב רע? המומחים עונים