חמות אמא ובת מול מחשב נייד (צילום: Brad Killer, Istock)
ואם יש גם ילדים במשוואה, אז הסיכון רק גדל | צילום: Brad Killer, Istock

רבות דובר ונכתב על היחסים המורכבים והשבירים שבין החמות לכלה, אבל האם מגורים משותפים עם החמות יכולים להיות מסוכנים לבריאות? מחקר יפני חדש טוען שכן. חוקרים מאוניברסיטת אוסאקה ביפן, שבחנו את סידורי המגורים של מאות משפחות, מצאו שנשים שהתגוררו במסגרת המשפחה המורחבת היו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח מחלות לב. הסיבה: שלל התפקידים שמוטלים על האישה – להיות בת, אמא וגם רעיה - גורמים לה למתח נפשי מוגבר.

החוקרים בחנו את סידורי המשפחות של קרוב ל-91 אלף נשים וגברים בריאים במשך 14 שנים. הם מצאו כי בין השנים 1990 ל-2004, 671 מהגברים והנשים לקו במחלות לב. 330 מתו כתוצאה ממחלות לב ו-6,255 מתו כתוצאה מגורמים אחרים. נשים שהתגוררו עם ההורים שלהן או עם ההורים של בני זוגן היו בסיכון גבוה יותר ללקות במחלות לב ואף בסוכרת, בהשוואה לנשים שהתגוררו רק עם בני זוגם. אם ילדים היו מעורבים במשוואה, הסיכון גבר. עם זאת, נמצא שאותן נשים לא מתו ממחלות לב בשיעור גבוה יותר מנשים שהתגוררו רק עם בני זוגם.

לדברי פרופ' איסו, עורך המחקר, למרות שבדרך כלל לבני המשפחה יש השפעה חיובית בהרחקת יקיריהם מגורמים בריאותיים מסוכנים כמו שתיית אלכוהול או עישון שמשפיעים על בריאות הלב, כאן ישנו גורם נוסף שמשפיע, והוא הסטרס. "מגורים עם משפחה רב דורית קשורים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של מחלות לב אצל נשים", הוא אומר. "ככל הנראה, המתח והלחץ שמתפתחים אצל האישה כתוצאה ממגוון התפקידים המשפחתיים שהיא אמורה למלא, המבנה המשפחתי וסידורי המגורים המשותפים משפיעים גם הם על מצבה הבריאותי".