בחורה מחייכת מתוך שינה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כמה שעות אתם ישנים בלילה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אתם מג'נגלים בין קריירה, זוגיות וילדים ומנסים להתעלם מהעייפות המצטברת? שימו לב היטב להשלכות הבריאותיות שחוסר בשינה יכול לגרום. בעוד בשנת 1942 ישנו בממוצע 8 שעות בלילה, כיום אנחנו ישנים 6.8 שעות בלבד. מדוע הפסקנו לישון? פרופ' אשר טל, מומחה להפרעות שינה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית, מסביר שישנן לא מעט סיבות לבעיות השינה שללו. "זה מתחיל מסיבות בריאותיות, אסתמה, כאב כרוני, גירוד, נחירות ועוד. הרשימה של התופעות הבריאותיות מאוד ארוכה ואז ישנה גם התופעה של אינסומניה, נדודי שינה, שיכולה להיות קושי להירדם, קושי של שימור השינה ברצף או קושי של שינה של מספר שעות ביום כשקמים עייפים. ישנן גם הפרעות שלא קשורות למחלות אורגניות כמו לחץ נפשי, דיכאון, תסמונת הפוסט טראומטית אנשים אחרי מאורע טראומתי, הרגלי שינה לא טובים ועוד".

כולנו יודעים הרי שחשוב לשמר את שעות השינה שלנו, אבל שימו לב למה זה באמת עלול לגרום, בהתבסס על שורה של מחקרים שנעשו בתחום, ואז תלכו לתפוס תנומה קצרה:

1. עצבנות

"תלונות על עצבנות ותנודתיות (רגשית) אחרי לילות ללא שינה הן עניין שבשגרה", נקבע במחקר Sleep הישראלי משנת 2005 שאישש מדעית את מה שאנחנו כבר יודעים – כשאנחנו עייפים, לא כדאי לאף אחד להתקרב אלינו. החוקרים הישראליים בחנו את התלונות על ידי מעקב אחר קבוצה של מספר אנשים שלא ישנו כראוי. המחקר מצא שהאפקט של רגש שלילי, כאשר נמצאים בזמן פעילות כלשהי, הוגבר על ידי חוסר שינה.

2. כאבי ראש

מדענים טרם גילו מדוע מחסור בשינה מוביל לכאבי ראש, אולם זהו קשר שרופאים שמו לב אליו כבר לפני יותר ממאה שנים. מיגרנות יכולות לנבוע מלילות מחוסרי שינה. כך למשל, אחוזים נכבדים מאנשים הסובלים מקוצר נשימה, ומשום כך מבעיות שינה, קמים עם כאבי ראש בבוקר, זאת בהתבסס על מחקר בשם Headache משנת 2003 ו-2005.

3. קשיי למידה

מחסור חמור בשעות שינה זו בעיה נפוצה בקרב בני נוער. מחקרים שונים מצאו שהתחלת שעות הלימודים שעה מאוחר יותר (ב-8:30 במקום 7:30 למשל) מעלה את ציוני הבחינות בלפחות שתי נקודות בממוצע במתמטיקה ובנקודה בקריאה. אולם לא מדובר בבעיה שנפוצה רק בקרב ילדים. זיכרון לטווח הקצר הינו מרכיב חיוני בלמידה ומחסור בשינה פוגע ביכולת של מבוגרים לזכור מילים שראו יום לפני כן. במחקר נוסף נמצא שאנשים נוטים להשתפר במטלה כשהם עושים אותה יותר מפעם אחת, אבל זה לא נכון אם הם נשארו ערים מאז הפעם הראשונה בה ביצעו אותה.

4. עלייה במשקל

אנשים עם מחסור בשינה ככל הנראה סובלים מחוסר איזון הורמונלי שנקשר לתיאבון מוגבר, חשק למאכלים עם הרבה קלוריות ורצון להתפנק עם יותר ממתקים וחוסר יכולת לשלוט באימפולסיביות לאכול מה שרוצים. זה נכון שאנחנו שורפים קלוריות כשערים, אבל לא מספיק כדי לבטל את הקלוריות העודפות שאוכלים כשעייפים.

כפות רגליים עומדות על משקל שחור ברקע לבן (צילום: jupiter images)
עוד סיבה להשמנה | צילום: jupiter images

5. קוצר ראייה

מחסור בשינה מתקשר לתעלת הראייה, ראייה כפולה וראייה מעורפלת. ככל שתהיו ערים זמן רב יותר, כך תתקלו ביותר בעיות בראייה ומשם הדרך להזיות קצרה מאד.

6. מחלות לב

לאחר שחוקרים השאירו אנשים ערים למשך 88 שעות, הם גילו שלחץ הדם שלהם עלה. לא הפתעה גדולה. אבל מה שיותר מפתיע, הוא שלחץ הדם של אנשים שישנו רק ארבע שעות בלילה, חוו קצב לב מואץ יותר בהשוואה לאלו שישנו שמונה שעות. החוקרים מצאו כי ריכוזים של C-reactive protein, סמן של סיכון למחלת לב, גדלו אצל אלו שלא הורשו לישון באופן חלקי ובכלל.

7. איטיות

זמן התגובה נקשר ישירות לזמן שישנתם בלילה. חוקרים נתנו לתלמידים בפנימייה צבאית שני מבחנים בהם נבחנה מהירות קבלת ההחלטות שלהם. לחלקם אישרו לישון בין המבחנים, ולחלק השני – לא. אלו שישנו קיבלו תוצאות הרבה יותר טוב ויחד עם זאת תגובות מהירות יותר, בהשוואה לאלו שלא ישנו. מחקר דומה שנעשה על אתלטים גילה תוצאות דומות.

8. דלקות

מחסור בשינה למשך זמן רב ואפילו לילה אחד של חוסר שינה יכול לפגוע ביכולות של הגוף שלכם להתגונן מפני דלקות ווירוסים. אז אם לפעמים פצע שקיבלתם לא מתאחה במהרה, קחו בחשבון שיכול להיות שאתם עייפים מדי. ראו הוזהרתם.

9. סיכונים כלכליים

מתכננים לערוך שינויים הרי גורל בחייכם? כדאי שתשנו על זה קודם. "לילה אחד של מחסור בשינה עורר שינוי אסטרטגי בהחלטה מסוכנת, כך שהמתנדבים הבריאים נעו מהגנה מפני איבוד כספים לחיפוש אחר רווחים גדולים יותר", נמצא במחקר משנת 2011.

אישה בחליפה גורפת כסף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תשקיעו בשום דבר לפני שנת לילה רצופה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

10. ייצור יתר של שתן

כאשר אנשים ישנים הגוף שלהם מאט את ההפקה הרגילה של שתן. זו הסיבה שרוב האנשים לא צריכים לקום באמצע הלילה לשירותים. אולם כשמישהו סובל מבעיות בשינה רציפה, ההאטה הרגילה הזו לא מתרחשת ומובילה ליצירת יותר שתן. המצב הזה גורם להרטבות מיטה אצל ילדים ואצל מבוגרים ולמצב שבו הם צריכים לקום מספר פעמים בלילה לשירותים.

11. חוסר ריכוז

מתקשים להתרכז במה שאתם קוראים או מאזינים לו? מתקשים להתרכז לחלוטין במשהו? "מטלות ריכוז הן קשות במיוחד לאלה שסובלים מחוסר שינה", אומרים החוקרים. אם אתם רוצים להישאר מפוקסים, שינה היא דבר הכרחי.

12. דיבור פגום

חוסר קיצוני בשינה יכול לגרום לכם להישמע לא טוב במיוחד, וליתר דיוק, כמו אנשים מוזרים שפולטים מילים לא ברורות מהפה או אנשים שיכורים במיוחד. "מתנדבים שנשארו ערים למשך 36 שעות הראו נטיות לחזרה על מילים ולקלישאות. הם דברו בצורה מונוטונית, באיטיות ובחוסר בהירות", נאמר במחקר. "הם לא היו מסוגלים לבטא באופן מילולי את המחשבות שלהם".

13. צינון

מאשימים את הקולגות בעבודה בצינון שלכם ותוהים למה אתם כל הזמן חולים? רוב הסיכויים הם שאתם פשוט לא ישנים מספיק. במחקר שנעשה על 153 נבדקים שנחשפו לצינון נמצא, כי אלה שנטו להידבק ישנו פחות מ-7 שעות בשבועיים לפני המחקר. אולם, גם האופן בו אתם ישנים משפיע. אלו שבילו 92% מהזמן שלהם במיטה בשינה, נמצאו בסיכון של פי 5.5 פעמים ללקות בצינון יותר מאלו שישנו 98-100% מהלילה בשינה.

14. בעיות בבטן

אחד מתוך 250 אמריקנים סובל מהפרעות המעי הרגיז (IBD) והפרעות שינה הופכות את הסימפטומים לגרועים עוד יותר. מחסור קבוע בשינה מעלה את הסיכויים לחלות בהפרעות המעי הרגיז. כמו כן, חולים במחלת הקרוהן סבלו פי שניים יותר מהמחלה כשלא הצליחו לישון כמו שצריך.

15. ירידה בחשק מיני

טסטוסטרון הוא מרכיב חיוני בחשק המיני ובתשוקה אצל גברים ונשים. שינה מעלה את רמות הטסטוסטרון בגוף בעוד זמן הערות מפחית אותן. מחסור בשינה ושינה מקוטעת מורידים את החשק המיני והתפקוד המיני. 

זוג במיטה עם שעון (צילום: Thinkstock)
תשנו הרבה, כדי שהתפקוד המיני לא ייפגע | צילום: Thinkstock

16. כאבים כרוניים

אנשים הסובלים מכאב כרוני, נוטים שלא לישון מספיק שעות. הכאב יכול להדיר שינה מעיניהם ולגרום להם לקשיים בהירדמות. אולם לאחרונה מחקרים מצאו שהמחסור בשינה למעשה לגרום לכאב או לפחות להגביר את הכאב אצל אנשים שרגישים לכאבים. מחקר אחד מצא שאחרי שהנחקרים היו ערים במשך לילה שלם, כמות הכאב שיכלו לסבול הייתה נמוכה יותר.

17. סוכרת

מצב ערות כשהגוף שלכם רוצה לישון משגע את חילוף החומרים ועלול להעלות את רמות האינסולין ולהוביל לסוכרת. ארבעה מחקרים שונים מצאו קשר חזק בין מחסור קבוע בשינה והסכנה להתפתחות של סוכרת, אפילו אחרי שליטה בהרגלים אחרים שעשויים להיות רלוונטיים.

18. סרטן

מדענים רק מתחילים לחקור את הקשר בין שינה וסרטן והמחקרים עוד בחיתוליהם. אבל ברגע שהיממה משובשת והמערכת החיסונית נפגעת כתוצאה ישירה ממחסור בשינה, זה לא מפתיע שמחקר מקדים הצליח להצביע על כך שאנשים שלא ישנים מספיק נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוגים שונים של סרטן, בעיקר בסרטן המעי הגס ובסרטן השד.

19. בעיות בזיכרון

הפרעות שינה בקרב מבוגרים יכולות לגרום לשינויים דפוסיים במוח הנקשרים בזיכרון לטווח ארוך. כבר בשנת 1924 מחקרים מצאו שאנשים שישנים יותר שוכחים פחות. שינה גרועה או לא מספקת נקשרה לסמן של מחלת האלצהיימר.

20. הפרעה גנטית

מחקר שנעשה שנערך בשנת 2013 גילה מדוע שינה תקינה נקשרת לאורח חיים בריא. מחסור בשינה למעשה מפריע לפעילות הגנטית הנורמטיבית. אחרי שבוע של שינה עם פחות מ-6 שעות בלילה, מחקרים מצאו שיותר מ-700 גנים לא התנהגו בצורה נורמאלית, כולל גנים שאחראיים על תגובות לחץ ועל מערכת החיסון. מה זה אומר? רק שבוע אחד של שינה פחות מאידיאלית מספיק כדי לגרום לפעילות הגנטית שלכם להשתגע.

אישה עצובה מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הסיבה המובילה לחוסר שביעות רצון מהעבודה והחיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

21. עצבות ודכאון

במחקר קלאסי שהובל על ידי הפסיכולוג הישראלי-אמריקני זוכה פרס הנובל דניאל כהנמן, נבדקה קבוצה של 909 נשים עובדות, שתחזקו רשימה מתעדכנת של מצב רוחן לצד הפעילות היומיומית שלהן. בעוד שהשוני בהכנסה של כל עובדת השפיע מעט מאוד על מצב רוחן, מסתבר שלילה נטול שינה היה אחד משני המשתנים שהשפיעו באמת על מצב רוחן (השני היה דד ליינים לחוצים בעבודה).

22. מוות

מסתבר שאפשר למות מעייפות. בעיות בריאות רבות נובעות ממחסור בשינה ושינה לא רציפה, אבל הבעיה הגדולה מכל היא שלאנשים שלא ישנים בין 7-8 שעות, יש סיכוי גבוה יותר למות במהלך תקופת זמן נתונה. ובמילים אחרות, כולם מתים בסופו של דבר, אבל שינה לא מספקת או אפילו שינה רבה מדי, נקשרות בהעלאת הסיכון למות בגיל צעיר יותר מהגיל בו הייתם מתים אילו ישנתם כמו שצריך.  

פרופ' אשר טל, מציין כי מספר שעות השינה המומלץ משתנה בהתאם לגיל. "למבוגרים, המינימום הוא שש שעות, ומספר השעות האופטימלי הוא 7-8 שעות. שינה של פחות מ-6 שעות מלווה בקיצור תוחלת החיים. אבל גם שינה של יותר מ-10 שעות לא בריאה לכלי הדם, הלב וגם במקרה הזה - לתוחלת החיים. תינוק קטן בן חודש עד שישה חודשים צריך לישון 11-12 שעות ביממה, ילד בגיל גן צריך לישון 10 שעות, תלמיד תיכון בין 7-8 שעות ביממה".

ואם תהיתם, מתי בדיוק אתם נמצאים בקבוצת הסיכון של מחוסרי השינה, פרופ' טל מסביר: "פחות משש שעות לאורך זמן, חודשיים ומעלה, נחשב לחוסר שינה ויכול לגרום להפרעות. כמובן לא לכל אחד. השלמת שעות ביממה עוזרת ומפחיתה את האפקט. עדיף לישון פחות שעות שינה טובה ורציפה מאשר לישון הרבה ולא טוב".

>> לעמוד הפייסבוק שלנו עשיתם לייק?

>> מסתבר שעייפות גם גורמת לאנשים לבגוד

>> שינה זה לרווקים: 8 תובנות של הורה עייף