אמא יש רק אחת. אמא תמיד מפנקת, דואגת ומבשלת תבשילים עם ניחוחות נהדרים. אין פלא שאם יכולנו להישאר בבית הורינו לנצח, היינו עושים זאת. בדיוק כמו יאיר נתניהו, שהסעיר את המדינה בימים האחרונים. נתניהו בן ה-26 חי אצל הוריו במשכן ראש הממשלה בירושלים ובביתם הפרטי בקיסריה ונהנה משירותיהם של הבית ולא נראה שהוא מתכנן סימני פרישת כנפיים בקרוב.

מאז חשיפת ההקלטה, החלה מחאה בפייסבוק הכוללת את ההאש טאג #עשרים_ושש_זה_לא_ילד. גולשים רבים מספרים מה עשו בגיל 26 כדי להוכיח שנתניהו הצעיר צריך לקחת אחריות על מעשיו ועל הבחירות שלו, לצאת מקן ההורים והתמיכה האקטיבית של משלם המסים.

על אף מחאת הפייסבוק, יאיר לא לבד. דור ה-Y נשאר בבית יותר ויותר ברחבי העולם המערבי. באיטליה, התופעה נפוצה במיוחד. למעשה, שניים מתוך שלושה איטלקים צעירים חיים כיום עם הוריהם, עם מאמא והפסטה המעולה שלה. על פי נתוני Eurostat כמעט 7.4 מיליון איטלקים בגילאי 18- 34 מתגוררים כיום בבית, 66 אחוזים מכלל שכבת הגיל הזו. זאת לעומת כ-60 אחזים לפני המשבר הפיננסי ב-2008. מעבר הצהרה התרבותית, מדובר בכתב אישום נוקב של הדור הצעיר באיטליה על שוק תעסוקה שלא מצליח באמת לתמוך בחיים עצמאיים.

הנתונים בישראל מעט שונים, אבל לא כל כך רחוקים משם. על פי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 198 אלף צעירים בני 25-29 עדיין מתגוררים עם ההורים. המצב משתפר מעט אצל בני 30 עד 34. 73 אלף מהם עדיין מתגוררים עם ההורים. מכל הצעירים המתגוררים עם הוריהם, 34 אלף נשים ו-32 אלף גברים הם בעלי תואר אקדמי.

אבל מגורים אצל ההורים הם לא רישיון לבטלה. 126.5 אלף מהגברים בני דור ה-Y שמתגוררים אצל הוריהם עובדים וכ-15.6 אלף מובטלים, ואילו אצל הנשים כ- 71.8 אלף עובדות ו-8,000 מובטלות.

ככל הנראה, הפער נובע מהקושי של נשים להשתלב בשוק העבודה כיום, מסביר פרופ' יוסף זעירא מהאוניברסיטה העברית. "יש קושי בלתת לנשים לצאת לעבוד בקבוצות שמרנית וסגורות, יש להן גם קושי למצוא עבודה בסביבת מגוריהן, שכן הן אינן ניידות", הוא אומר.

"המצב הכלכלי של הילדים כיום יותר גרוע משל ההורים", הוא ממשיך, "לא בגלל שהם למדו פחות או יותר, הם  למדו פחות או יותר אותו הדבר. אבל כיום, שוק העבודה, פחות טוב מבעבר. פעם, ההורים עבדו במקומות עבודה מעוגנים על ידי האיגוד המקצועי עם חוזים קיבוצים ושאר הטבות. כיום, הילדים עובדים עם חוזים אישים שקרובים יותר לשכר המינימום. אין להם הסדר קיבוצי והרמת שכר נמוכה".

בנוסף, זעירא מציין את הקושי של הדור הצעיר ברכישת דירה. לדבריו, הדבר נובע משתי סיבות עיקריות: ישראל היא מדינה עם אוכלוסייה מאוד צפופה יחסית לעולם, עם  קצב גידול מאוד גבוה. בנוסף, ההשקעות בתחום הדיור הולכות וקטנות.  "השילוב של שתי הסיבות נותן את הפתרון הטוב, לגור אצל ההורים", הוא מסכם.

המחאה החברתית בקיץ האחרון (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
המחאה החברתית בירושלים. ההתמודדות הכלכלית קשה יותר | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

"הפער הבין דורי הופך לקטן יותר לעומת לפני 20-30 שנים אחורה, ששם הפער היה גדול", מוסיפה ד"ר גילה אורן ראשת המחלקה לשיווק פרסום ודיגיטל בביה"ס למנהל עסקים במכללה למנהל. "מבחינת הצעיר להישאר בבית כיום,  זה כמו מלון. די נח לו, יש לו שירותי מלון, אוכל, כביסה ועוד. הוא לא נמצא עם 'הזקנים', לא מבלבלים להם בראש והם חברים מאוד קרובים וטובים עם ההורים, חלקם חולקים גם את אותם התחביבים. בעצם, הפער הבין דורי הצטמצם ולא קשה להישאר בבית.

בנוסף, לדור של היום יש קושי בדחיית סיפוקים, בנושאי בילויים, קניות ושאר נהנתנות שמצריך מהם כלכלית לוותר על דירה".

אם נוחות פיזית וחיסכון כלכלי הן הסיבות העיקריות שמונעות מהצעירים מלעזוב את הקן, אין פלא שיאיר נתניהו נהנה מהשהייה בבית הוריו. האם אתם הייתם ממהרים לעזוב מקום שבו עובדים דואגים לכל צרכי הבית? ולגבי, בגיל 26 התחתנתי ושכרתי דירה על חשבוני.