אמא שוכבת לצד תינוק (צילום: istockphoto)
רוצות שנה חופשת לידה? תעברו לנורבגיה | צילום: istockphoto

אנחנו לא בוחרים את המקום בו אנו נולדים, אבל יש לנו אפשרות לבחור, לפחות באופן חלקי, היכן יוולדו ילדינו. סקר חדש ומקיף של ארגון "הצילו את הילדים" ערך רשימה מלאה של המקומות הכי טובים והכי גרועים בעולם להיות בהם אמא, מנורבגיה, ארץ האמהות ברות המזל, ועד לאפגניסטן האומללה, בה יש לאישה סיכויי תמותה בלילה של פי מאתיים מהממוצע.

ארה"ב במקום ה-31

הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים שנאספו מ-164 מדינות ברחבי העולם לקחו בחשבון את תוחלת החיים של הנשים, מצבן הבריאותי, השכלתן, מצבן כלכלי, את השכלתם וגילם של ילדיהן, ונתונים על האמצעים שמספקת המדינה ליולדות כמו אורך חופשת הלידה ועוד. מהסקר עולה כי בנורבגיה שיעור תמותת התינוקות נמוך, תוחלת החיים של נשים גבוהה ועמודת על 83 שנים בממוצע, אורך חופשת הלידה עומד על שנה תמימה ובכל לידה במדינה נוכח איש מקצוע בחדר הלידה. לעומת זאת, באפגניסטן, אישה ממוצעת חיה 45 שנים ואחד מכל חמישה ילדים לא שורד מעבר לגיל חמש.

הסקר מחלק את המדינות לשלוש קבוצות: מפותחות, פחות מפותחות ובלתי מפותחות. ישראל הוצבה בקטגוריה האמצעית, והגיעה בה למקום השני, אחרי קובה. אם הייתה מופיעה בקטגוריית המדינות המפותחות, סביר שהייתה מתברגת במקום גבוה יחסית, שכן תוחלת החיים הממוצעת זהה לזו שבנורבגיה, וב-99 אחוזים מהלידות נוכח איש מקצוע.

כאמור, מתוך המדינות המפותחות, הכי כדאי להיות אם נורבגית. אחרי נורבגיה, צועדות גאות המדינות אוסטרליה, איסלנד, שבדיה, דנמרק, ניו זילנד, פינלנד, בלגיה, הולנד, וצרפת, שסוגרת את העשירייה הראשונה. את העשירייה השנייה פותחות גרמניה, ספרד, בריטניה, פורטוגל ושווייץ. ארה"ב ספגה מפולת קשה בסקר, ומופיעה רק במקום ה-31 בקרב המדינות המפותחות, שלושה מקומות תחת דירוגה בשנה שעברה.

הארצות הסוגרות את הרשימה נמצאות כולן באפריקה ובאסיה, ואם אתם מתכננים חופשה בהריון, כדאי שתשתדלו להימנע מללדת בהן. מדובר בסודן, הרפובליקה המרכז אפריקנית, מאלי, אריטראה, קונגו, צ'אד, תימן, גינאה ביסאו, ניז'ר ואפגניסטן. במדינות אלה התנאים מחפירים במיוחד: במחצית מהלידות לא נוכח אף איש מקצוע, אחת מכל שלושים נשים תמות בלידה, ואחד מכל שישה ילדים לא יגיע לגיל חמש.

כאלף נשים ביום מתות מסיבוכי הריון ולידה

הסקר נערך בפעם ה-12 על ידי הארגון, שמסייע כיום ל-64 מיליון ילדים מסביב לעולם, בעיקר על ידי מתן ציוד והכשרה רפואית במדינות נחשלות. מהנתונים נמצא שכ-350 אלף נשים מתות ברחבי הגלובוס בכל שנה מסיבוכי הריון ולידה. מדובר בכאלף נשים ביום. כאשר האם מתה, סיכוייו של הילד להגיע לגיל חמש ומעלה פוחתים באופן משמעותי.

אך לא הכל שחור. מהסקר נמצא שלמשאבים כלכליים המוזרמים לתחומים אלה ישנה משמעות אמיתית. מתוך 15 המדינות שקיבלו סיוע בפיתוח תנאים לילדים ולנשים בהריון, ב-14 נראה שיפור משמעותי, וירדו שם אחוזי תמותת הילדים מ-77 אחוזים ל-20 אחוזים בלבד משנת 1990.

>> בחני את עצמך: איזו מין אמא את?