אין מתוק יותר מתפוח בדבש, אין הזדמנות טובה יותר מיום כיפור ואין תחליף לסוכה. אבל איכשהו דווקא ארוחות החג הפכו במרוצת השנים, שם נרדף למפגע משפחתי רב משתתפים; בין עקיצה ארסית מהדודה לבין דברי חנופה למארחת, נשמעים אותם משפטים שחוקים ומוכרים וכל כך אופייניים למדורת השבט הישראלי. כדי לרענן את זכרונכם ולהכין אתכם לקראת האירוע המכונן שיחול גם השנה, קבלו את מילון הקלישאות של ערב החג. 

באמת שלא הייתם צריכים
סבתא מקבלת מתנה- קלישאות בערב החג (צילום: istockphoto)
באמת שלא הייתם צריכים - זה ענק יהלומים או שוקולד? | צילום: istockphoto

מוקדש באהבה: למשפחה בת חמש הנפשות שהתעלקה על המארחת יום לפני החג והביאה איתה סלט חסה.
הכוונה: אחד מהקודים השמורים של ההכנות לארוחת החג הוא התעקשותה של המארחת להפגין שליטה מוחלטת בתכנונה ובהתקנת האוכל. כל בקשת עזרה נפסלת כמעט כמו הזמנת מנות מוכנות מקייטרינג. בכל זאת, בכל שנה, כולנו נציע עזרה מבלי כל כוונה אמיתית לממש אותה.
האמת: אולי תתארחו פעם אצל הצד השני? גם ככה אני צריכה להאכיל גדוד שלם. ותעשו טובה, במקום סלט עלים עבשים, תביאו מתנה שווה באמת. רצוי מ"הצורפים".

מרימים לחיים- קלישאות בערב החג (צילום: webphotographeer, Istock)
לחיי המשפחתיות. שנה טובה | צילום: webphotographeer, Istock
תמיד יש את אחרי החגים

מוקדש באהבה: לדודה שהצהירה שהיא כבר שבועיים בצום מיצים מקרוביוטי אבל בינתיים לא מפסיקה לשאוב מהצלי.
הכוונה: אין כמו שנה חדשה כדי לצאת בהצהרות שונות לגבי החלטות שקיבלנו. אין כמו השנה החדשה כדי להדחיק את העובדה שלבטח לא נעמוד בהן גם הפעם.
האמת: כולם יודעים שעד יומך האחרון תשקלי תשעים ושבעה קילו ושצום המיצים החדש שלך מורכב בעיקר ממפגשים אקראיים עם ארון הממתקים. אל תתעצבי דודה, חנוכה עוד לפניך.

הכנתי במיוחד בשבילך- מה, לא תטעמי?

מוקדש באהבה: לצמחונית-טבעונית שכולם מפשפשים לה בצלחת.
הכוונה: ערב החג זו מצווה לשחרר בן משפחה מעול הקינואה.
האמת: כולם מקנאים בה שהיא מצליחה לאכול במידה ועוד אוכל בריא! אף אחד לא רוצה להישאר לבד בסוף הערב עם תחושות קשות של צרבת ובחילה.

הוא ילד כל כך שקט. תענוג

מוקדש באהבה: לאמא עם הילד המצ'עמם.
הכוונה: בכל משפחה מרובת ילדים תמיד יש את הילד שיגנוב את תשומת הלב - ואחד שאף אחד לא סופר.
האמת: אם לא נלחצת עד עכשיו כדאי שתמהרי ותרשמי את הבן שלך לאיזה חוג טאקוונדו או כדורגל. המפגש המשפחתי השנתי רק מערער לו את הביטחון.

תעשי מה שאת מבינה

מוקדש באהבה: לכלה עם הילד ההיפראקטיבי.
הכוונה: את האמא, את תחליטי. אבל זה לא אומר שאמא שלך או של בעלך, לא תביע את דעתה הנחרצת בעניין. רשמת את הילד להרבה חוגים? את מעמיסה עליו. את מקפידה על מזון אורגני בריאותי? סתם פינוק. לא משנה מה תעשו, תמיד יגיע הרגע בו ישוחרר המשפט הכובל מכל.
האמת: אף פעם לא אהבתי את הבחירות שלך וגם השנה זה לא עומד להשתנות.

כשיהיו לך ילדים, תביני

מוקדש באהבה: לרווקה הזקנה שמבקשת מהילדים להיות יותר בשקט כי הם מפריעים לה לשוחח.
הכוונה: תכל"ס, למי יש סבלנות וכוח לרעש, לבלאגן וללכלוך שילדים מייצרים? רק שלאף אחד אין את האומץ לומר שגם הוא היה מת לאפסן אותם במחסן חשוך עד לשנה הבאה.
האמת: השחלות שלך מתחילות להעלות חלודה וזה מוציא את התאבון לכל מי שיושב סביב השולחן. תגידי תודה שעוד לא הצטרפת למחתימי הכרטיסיות בג'ימבורי השכונתי, ותפסיקי להעיר כל הזמן!

לא מרגישים שזה פרווה

מוקדש באהבה: למארחת שהצליחה להרוס קינוח פשוט כמו מוס שוקולד.
הכוונה: חוש הטעם הולך ומתקהה בחג. אף אחד לא זוכר איזה דוחה היה הגפילטע וכמה שום היה במטבוחה. יחד עם זאת, תעריף המחמאות הוא קבוע.
האמת: הקינוח אומנם שחור כמו ברק אובמה אבל מרגיש פרווה כמו מפלס האהדה שלו לישראל. בטוחה שהכנת אותו לבד ולא קנית אבקת מוס ברשת חצי חינם?

אני חייבת את המתכון

מוקדש באהבה: לבשלנית שלא מגלה מתכונים.
הכוונה: לכל משפחה יש את התבשיל המהמם שאי אפשר בלעדיו בארוחת החג. תבשיל סודי שהמתכון הלא רשמי שלו עבר בירושה מדור לדור ודורש שעות רבות של הכנה. בכל שנה יש את החוכמלוג התורן שחושב שהוא זה שיפצח את הקוד.
האמת: לא ברור מה ההתרגשות הגדולה. האוכל שלך מעורר תיאבון אבל הבן החתיך שלך הרבה יותר.

מוס שוקולד (צילום: istockphoto)
זה רק נראה טעים. אל תתפתו | צילום: istockphoto
משפחה לא בוחרים 

מוקדש באהבה: למתבגר הדיכאוני שמסרב לקחת חלק בדביקות המשפחתית.
הכוונה: המפגשים המשפחתיים לא הופכים את הנחמדות לריפלקס. אין ברירה, צריך להשקיע אנרגיה בשיחות בטלות ובמחמאות מזויפות. אם מישהו נותר אדיש לכל הסרמוניה זה ממש מעלה את הסעיף, גם אם הוא בעצם היחיד שנשאר נאמן לעצמו.
האמת: לכולם נמאס מהארשת המלנכולית שאמצת, י'א סוציופת. צא מהבועה ונשק את דודה מניה, יש לה אחלה ירושה.

בשנה הבאה אני מזמינה
שולחן ערוך לחג-קלישאות משפחתיות בערב החג (צילום: Eising, GettyImages IL)
משפחה לא בוחרים, אבל סרוויס כן | צילום: Eising, GettyImages IL

מוקדש באהבה: למארחת הפראיירית שמזמינה כל שנה.
הכוונה: בכל משפחה יש את הנשמה הטובה שלוקחת על עצמה את מלאכת אירוח השבט. בדרך כלל, זו אותה אחת שדואגת לצלצל בכל יום הולדת וימי נישואין. מצדה, היא ממש לא מרגישה מנוצלת, כל השאר יודעים שכן.
האמת: תרשמי ביומן, שנה הבאה אנחנו שוב אצלך.  ותגידי תודה, בסך הכל נותנים לך הזדמנות לאוורר את הסרוויס שאת כל כך אוהבת. שנה טובה