שרגא שוורץ
שרגא שוורץ, שסיפורו תועד בפודקאסט של "סיפור משפחתי". לא עזב את הכינור

יש שלב בחיים שבו ההיסטוריה המשפחתית שלנו הופכת להרבה יותר משמעותית. אולי זה כשאנחנו חושבים על הקמת משפחה משלנו, ופתאום נופל לנו האסימון שאנחנו בעצם חולייה בשרשרת בין דורית ארוכה. אולי זה קורה כשאנחנו כבר הופכים להורים, ומבינים שיום יבוא וכבר לא נהיה פה, ומי יספר את הסיפור שלנו אחרי שנלך? תחושת נוסטלגיה משפחתית היא חשובה ויפה, ובין היתר היא זו שגורמת לנו לרצות להעמיק את הידע על מה שהיה כאן לפנינו, על מאיפה באנו, כדי שגם הילדים שלנו יוכלו יום אחד לספר את זה לילדים שלהם, וכן הלאה.  

הרבה משפחות מורחבות נוטות לעבור חוויות ביחד, בין אם אלה נסיעות משותפות לחופשה, ארוחות חגיגיות או מסורות ארוכות שנים של בילוייים צמודים, בימי הולדת או באירועים מיוחדים, או סתם כי משפחה היא הדבר היקר לנו ביותר ואנחנו רוצים לאחוז בה כמה שאפשר. ילדים להורים בגיל השלישי יודעים כבר שלפעמים לא מספיק רק לבלות ביחד, אלא צריך גם לשמר. לתפוס את הזיכרונות והסיפורים באופן מוחשי יותר, מעמיק, כי יום יבוא ולא יהיה מי שיספר, או יסביר איך מכינים את המנה המיתולוגית של סבתא.

כך הפכו מתנות הנצחה משפחתיות לאופציה משמחת עבור מי שאוהב לשמר זכרונות לדורות הבאים, מתנות שמתאימות לרגע הזה שבו נתקפתם בפרץ נוסטלגיה. הנה כמה אפשרויות עבור מי שהחליטו להנציח את המשפחה שלהם.

הפכו את הסיפור המשפחתי שלכם לפודקאסט

אחת המדיות הפופולריות והצומחות של השנים האחרונות היא הפודקאסט – תוכנית רדיו המופצת דרך הרשת וזמינה להאזנה בכל רגע נתון, בשונה מתכנית רדיו המשודרת בזמן אמת. אחת הדרכים המקוריות לספר את הסיפור המשפחתי שלכם היא לרתום את המדיה הכיפית הזו לטובת שימור המורשת וההיסטוריה, סיפורי הגבורה והקושי, וכל מה שהפך אותנו למי שאנחנו היום.

"סיפור משפחתי" הוא פרויקט מבית פודקאסט ישראל, שבמסגרתו מפיקים פודקאסט עבור משפחות שרוצות לשמר זיכרון משפחתי חשוב. בין אם זה סיפור מרתק של סבא במלחמה, סיפורה של אמא שהגיעה להישג חשוב, סיפורי עלייה לישראל וכו', כאן אפשר להפוך את הנרטיב המשפחתי לתוכנית מוקלטת שתישמר לדורות.

"לאורך השנים פיתחנו תהליך מסודר שמתחיל בשיחות רקע עם בני משפחה שונים, ממשיך בהקלטת ראיונות עומק עם גיבורי הסיפור, בדרך כלל בבתיהם, יצירת נרטיב סיפורי ודרמטי על סמך ההקלטות ותחקירים היסטוריים – ולבסוף, הקלטה ועריכת קול", אומר רן לוי, העורך הראשי של פודקאסט ישראל, וכותב ומגיש את עושים היסטוריה, הפודקאסט הפופלארי על מדע היסטוריה וטכנולוגיה.

למי זה מתאים?
"כשאנחנו יוצרים סיפור משפחתי אנחנו לא רק חושבים על המשפחה המזמינה, הלקוחות, אלא על הנכדים, הנינים וניני-הנינים שיאזינו לסיפורים בעוד 50 שנים ויותר. המטרה שלי היא לשמר את הסיפור המשפחתי, ולשם כך עליי ליצור סיפור מספיק מרתק, מושך ומעניין כדי שגם צאצא עתידי שלא זכה להכיר את גיבורי הסיפור בעצמו ירצה לשמוע את סיפורם ויתרגש – לעיתים עד דמעות – לגלות היסטוריה משפחתית שלא היה מודע לה. חשוב לי שהסיפור לא יעלה אבק על כונן מחשב בעוד עשרות שנים כמו אוטוביוגרפיה ארוכה וטרחנית, אלא שיהיה זכרון חי ופועם".

כדי להפוך סיפור לתכנית רדיופונית, נדרשות כמה עשרות שעות עבודה של ראיונות שטח ותחקירים היסטוריים. החלק והמאתגר של העבודה הוא לא הצד הטכני, כפי שמסביר לוי, אלא טוויית הסיפור מתוך שעות של ראיונות ותחקירים. "זו אמנות שאינה שונה בהרבה מיצירה קולנועית או ספרותית, ולכן מי שיוצרים את הסיפורים הם לרוב מפיקי רדיו מנוסים, בוגרי גלי צה"ל ורשות השידור, שמכירים את החוזקות והחולשות של המדיה האודיופונית".  

מה מאפיין את המשפחות הפונות למדיה הזו?
"קשה למצוא מכנה משותף. מן הסתם מדובר במשפחות נורמטיביות ואוהבות שבניהן מחוברים זה לזה. אבל פרט לכך, ראינו משפחות מכל סוג: מרקע עירוני וחקלאי, משפחות צבריות ומשפחות שעלו ארצה, משפחות קטנות ומשפחות מרובות נפשות. אני חושב שאהבה וקשר רגשי חזק הוא המאפיין הברור ביותר".

יש סיפורים מרגשים שנשארו איתך במיוחד?
"כל כך הרבה! מה שיפה בסיפור משפחתי הוא שאם משפחה מרגישה שהיא רוצה לשמר זכרון כלשהו, בדרך כלל מדובר בסיפור חשוב, דרמטי ומרתק בפני עצמו, שהרי אנשים לא נוטים לשמר סיפורים בנאליים. אישית, תמיד אזכור את הסיפור הראשון שיצרתי. סיפורו של שרגא שוורץ שעלה לישראל כילד מרומניה, עבר תלאות וייסורים לכל אורך הדרך, כולל גירוש למחנה מעצר בקפריסין, אבל הצליח בדרך לא דרך לשמור על הכינור שהוריש לו אביו. בסוף הראיון עימו הוא שלף מהארון את הכינור שליווה אותו לכל אורך הדרך. קשה למצוא סיפורים מרגשים יותר".

כמה זה עולה: 12 אלף שקל להפקת פודקאסט.

הפכו את הסיפור המשפחתי שלכם לספר זיכרונות

ספר הזיכרונות של "חי בספר" מופק בכריכה אישית שנראית יותר כמו ספר איכותי מהספרייה ופחות כמו ספר תיעוד. אבל לדברי גלבוע דקר, המתעד והכותב, הספר הוא רק הפרס, תוצר לוואי של הראיונות והמפגשים עם גיבור וגיבורת הספר. "הם העניין", אומר דקר, "הזמן המשותף איתם שבו הם מספרים, לעתים אחרי שנים, למישהו שיש לו סבלנות להקשיב, למישהו שייקח את החוויות שלהם וייתן להם את המקום הראוי והמכובד, בספר שיספר את הסיפור המשפחתי בצורה מסקרנת ומרגשת ובנוסף גם יישמר ויתעד עוד פיסה של היסטוריה שיכולה הייתה ללכת לאיבוד עם האדם".

דקר מראיין את גיבורי הספר אצלם בבית, במקום שבו הם מרגישים בנוח. את הראיונות הוא מקליט ברשמקול והמשפחות מקבלות גם את ההקלטות בסיום התהליך. "אנו יושבים יחד סביב תמונות, מדברים עליהן, מעלים זיכרונות ובוחרים אלו מהן ייכנסו לספר. עבור המשפחה זו מתנה נהדרת משום שכל התהליך גורם להתעוררות של זיכרונות, לעיסוק של ההורים במשהו חדש-ישן, מכניס אותם הרבה פעמים למסגרת של עשייה ופעילות שגורמת להם לאנרגיה מחודשת".

איך זה עובד?
"כולנו עסוקים, לכולנו יש משפחות ועבודה והמון גירויים חיצוניות שמקצרים את הזמן שלנו עם ההורים, וכולנו היינו רוצים להיות שם יותר עבורם, למצוא את הסבלנות להקשיב שוב למשהו שקרה להם פעם או לפני שבוע. אנחנו ב'חי בספר' נפגשים עם ההורים, הסבים והסבתות ומגיעים עם ערימה של סבלנות ומתוך כבוד עצום להם, לחוויות ולסיפורים".

גלבוע דקר
גלבוע דקר. סיום של ספר הוא חגיגה

ספר על רגע מרגש בתהליך.
"כשאנחנו מסיימים לכתוב ספר, לעצב אותו ולהדפיס, אני נכנס לאוטו עם אשתי והתינוקת שלנו, מניח את ארגז הספרים מאחור ואנו נוסעים יחד להגיש אותם למשפחה. תמיד זו חגיגה של ממש, אם זה על כוס קפה בצהרי היום או מסיבה מרגשת וגדולה בחצר הבית ביום שישי או שבת. יש משהו מאוד מחבר ומאחד להיכנס ולמשפחה, להכיר אותה לעומק ואז לפגוש את הדמויות, לחבק אותם ולהגיש להם סיפור שלם שהוא רק עליהם, שהם גיבוריו והוא מרכז בתוכו חלק מאוד מהותי מההוויה של כל אחד ואחת מהם. בגלל זה אני לוקח את המשפחה שלי איתי, כי אצלנו הקשר עם הלקוחות הוא עמוק ומרגש".

כמה זה עולה: חי בספר מציעה לתעד ולשמר זיכרונות משפחתיים. היא מציעה למשפחות להפיק ספר זיכרונות במחירים שמתחילים ב-3,000 שקל ועד 14,000 שקל – בהתאם למגוון משתנים ולפי צורכי ורצונות המשפחה.

הפכו את הסיפור שלכם לספר מתכונים משפחתי

אין צמד הדוק יותר מאוכל ומשפחה, ושניהם משולבים באופן מוחלט עם זיכרון. מרבית המשפחות מתכנסות על שולחן האוכל לעיתים קרובות, מקדשות מנות משפחתיות שעוברות בין הדורות. טובי השפים בעולם מנסים לשחזר את המנה המיתולוגית שהם זוכרים מהילדות, שסבתא או אמא הייתה מכינה. האוכל לוחץ לנו חזק על הבלוטות, כמו גם המשפחה שלנו. ביחד, מדובר באירוע שמשפיע על מי שאנחנו באופן מוחלט. מיותר אם כך לציין שהפקת ספר מתכונים משפחתיים יכול להיות מתנת הנצחה מרגשת במיוחד. לא רק שהוא עוסק במשהו שכולם אוהבים ומתגעגעים אליו, הוא גם אינסופי – הדפסתם אחד, תדפיסו גם 20, שיהיה לכל נכד.

האפשרויות להנציח את המשפחה בספר בישול הן מגוונות ורבות, ובעיקר תלויות ברמת הרצון שלכם להשקיע ובתקציב. ספר רציני יעלה לא מעט, בהתחשב בכמות ההפקה שנדרשת, שכוללת ימים של עבודה במטבח, צילומים, כתיבה, הגהות והוצאה לאור. אפשר גם להחליט שהולכים על גרסה זולה ופשוטה מאוד, להכין ולצלם את המתכונים בבית, עם סבתא או אמא, ולהדפיס הכל באחד מאתרי האלבומים המודפסים. לכל אלבום כזה יש ממשק די בסיסי המאפשר להגיע לתוצאה סבירה, והמחיר נמוך למדי. כמובן שאפשר גם להשקיע ולבחור בהוצאת ספרים שמתמחה בזה.  

ספר מתכונים משפחתיים (צילום: באדיבות הוצאת מבשלים ספרים)
ספר מתכונים משפחתי בהוצאת מבשלים ספרים | צילום: באדיבות הוצאת מבשלים ספרים

"ספר מתכונים משפחתי הוא אסופת מתכוני המשפחה המיועד לשמר את ההווי ואת המסורת המשפחתית ולרכז במקום אחד את כל המתכונים הנהוגים באותה משפחה, כולל אנקדוטות וסיפורים קטנים", אומרת רותי כרמי מהוצאת מבשלים ספרים. "כולנו יודעים עד כמה קשה לשחזר ריח, טעם, ארומה או פיסת נוסטלגיה, כולנו מכירים את אותם סיפורים קטנים, או טיפים שנולדו במטבח הייחודי שאנחנו אוהבים. בהוצאה שלנו זה לחם חוקנו".

למה משמש ספר כזה?

"זה יכול להיות ספר זכרון, המנציח את אם המשפחה, למשל, או שהוא מיועד להיות מתנת יומולדת עגול. בשני המקרים הספר משמר את המתכונים והסיפורים של אותה משפחה, גם לדורות הבאים".

מה כוללת ההפקה של ספר כזה?
"הפרוייקט דורש הכנות, כמו איסוף המתכונים, הרבה פעמים הכנת מנות לימי צילום, ועוד. כלומר, זמן מסירות ואהבה. בהוצאת הבוטיק שלנו אנחנו קודם כל נפגשות ובעיקר מקשיבות היטב לרצונות וחלומות של המשפחה. כיצד היא רואה בעיני רוחה את הספר שנוציא עבורה. בשלב הבא אנו מלוות את תהליך הפקת הספר, עובדות בשיתוף ותיאום עם המשפחה תוך עידוד, הכוונה והצעת זווית ראיה מקצועית. כאן בא לידי ביטוי גם שיתוף הפעולה בינינו, חברות-בשלניות העובדות יחד מזה שנים".

יש איזה סיפור שריגש אתכן במיוחד?
"יש סיפורים מרגשים כמספר הספרים שהוצאנו. אחד שריגש אותנו מאוד והיה סוג של עבודה מאוד מיוחדת ועדינה, היה סיפורו של אלמן שביקש להנציח את זכרה של אשתו  שהייתה קונדיטורית, והיה צורך לראיין, להקליד, לאסוף פתקאות קטנות, ולשזור את כל זה ביד רגישה ביותר. סיפור נוסף הוא על ספר שריכז את מתכוניה של משפחה מיוחדת, שהגיעה אלינו עוד במהלך שנת האבל הראשונה. ליום השנה לא ניתן היה להגיע עם ספר מוכן מפאת קוצר הזמן, והמשפחה ביקשה לקבל את הספרים לתאריך יום הולדתה של האם".

כמה זה עולה: טווח העלויות של הפקת ספר מתכונים הוא די גדול לאור העובדה שהוצאה כזו כוללת המוני משתנים. הפקה ביתית לא מקצועית תעלה כמה מאות בודדות של שקלים, והוצאת ספר מקצועי יקרה הרבה יותר - מכמה אלפים עד עשרות אלפי שקלים. במבשלים ספרים הוצאה של ספר בישול ב-100 עותקים תעלה כ-35 אלף שקלים, והוצאה של 1,000 עותקים תעלה בסביבות 85 אלף שקלים.