אין ספק שלמצוא דירה מתאימה זה עסק לא פשוט, אבל מעבר למפרט, למשכנתא ולמחיר – השכונה בה היא נמצאת משמעותית לא פחות, שהרי בסופו של דבר אם השכנים נאים בעיניכם – הדירה נאה בעיניכם.

איך צריכה להיראות שכונת מגורים משפחתית שמתאימה למגורים נוחים עבור משפחה לאורך שנים? האדריכל אריק שהם, ממשרד "פוגל שהם אדריכלים" העוסק בימים אלה בתכנון שכונת המגורים רותם שני בגני תקווה, מסביר ששכונה משפחתית אידיאלית היא כזו שתוכננה מאלף ועד תו ושלא הייתה צריכה להתמודד עם מתחמים קיימים שעברו ריענונים והגבילו את התכנון.

במקרה אידיאלי בו השכונה מתחילה מקרקע שלא הייתה בנויה קודם לכן, יש לאדריכלים שליטה גדולה יותר ואפשרות לתכנון מיטבי: ״אפשר ליצור מרקם חדש ויחסי גומלין נכונים בין הבניינים, לרווח ביניהם נכון, ליצור הפניות נעימות לאזורי נוף ולהתחבר למרקם בקיים בצורה טובה״, אומר שהם. כך, שכונה חדשה משמעותה מיצוי הסביבה לטובת המגורים והיא נהנית גם מבניה ירוקה שמתחשבת בכיווני האור, בהצללות ובקרינת השמש, חוסכת בעלויות ושומרת על הסביבה.

אז מה הופך שכונה מגורים לשכונת מגורים מושלמת עבור משפחות? הרשימה לפניכם:

אזורים ירוקים

אין משהו שילדים אוהבים יותר מלשחק בחוץ וכדי לאפשר להם להוציא אנרגיות וגם להתחבר, כדאי שתהיה בסביבה גינה שכונתית או פארק: ״זה חלק אינטגראלי מהתכנון״, מסביר שהם, ״זה נותן אזורי משחק למשפחה ולילדים, זמני איכות עם הילדים וגם מקום מפגש ברמה השכונתית״. שהם מסביר שקיומם של אזורים ירוקים כאלה הוא משהו שמשפחות בוחנות לפני רכישת הדירה כדי לוודא שיהיה להן שקט שכזה קרוב לבית.

הולכי רגל

שכונת מגורים מושלמת
עוברים מעל הכביש בדרך לבית הספר
הורים עם עגלות, ילדים בדרך לבית הספר וגם סתם מבוגרים – שכונה משפחתית לוקחת בחשבון את הולכי הרגל ודואגת להם: ״בשכונה כזו בונים גשרים מעל כבישים כדי לא לסכן את הולכי הרגל ומתכננים כך שילדים לא יצטרכו לחצות כביש סואן כדי להגיע לבית הספר״, מסביר שהם. ״יש גם קשר בין מבני הציבור למגדלים שמאפשרים להולכי הרגל להגיע למעוז חפצם מבלי להסתכן בכביש, להגיע לפארק או לבנייני הציבור על שבילים פנימיים ומאפשרים להם לנוע בקבלות, בסביבה נעימה, ירוקה ומוצלת״.

שירותים קהילתיים

בשכונה משפחתית שמתוכננת היטב, יהיה מאזן שטחים תפקודי בין כמות התושבים והילדים לבנייני הציבור ובתי הספר – השירותים הקהילתיים: ״איזון נכון בין הילדים לבתי הספר הוא מה שיגרום למשפחה ליהנות מהשכונה, להימנע מהסעות רחוקות ולחיות בנוחות מקסימלית״, מסביר שהם. והנגישות לשירותים הקהילתיים חשובה לא רק ברדיוס המידי למגורים, אלא גם כשמגדילים את המעגל ומביטים ברדיוס גדול יותר, חשוב שיהיו בשכונה פונקציות כלל שכונתיות או כלל יישוביות כמו מרפאה או קופת חולים, מרכז קניות קטן ומגוון בו מאוגדים משרדים, בית מרקחת ושירותים כלל שכונתיים.

אין תמונה
מאסט: איזורים ירוקים

שבילי אופניים

כלי הרכב הירוק והבריא הזה זוכה להתייחסות מיוחדת בשכונה המשפחתית: ״שבילים להולכי רגל ולאופניים מוטמעים במארג של שכונה שמיועדת למשפחות, יש להם מקום מוסדר משלהם והם משדרגים את איכות השכונה, מאפשרים פעילות ספורטיבית, צמצום בזיהום אוויר – ובעיקר, חוסכים זמן כי אפשר לרכב בנוחות על האופניים ממקום למקום״.

חניות

כשבונים שכונות חדשות, מיקום החניות משפיע גם הוא על השכונה: ״כשמעבירים את החניות אל מתחת לקרקע ומאזנים בין מספר החניות העיליות ותת קרקעיות, מאפשרים למעשה חזית ירוקה ונאה לבניין וגם גינון משותף״. כך, חניות תת קרקעיות יבטיחו שהכניסה לבית שלכם תהיה פנויה לגינה, למשל.

אין תמונה
יציאה לכביש בין עירוני - כי גם לעבודה צריך להגיע

קרבה לכבישים בין עירוניים

אנחנו רוצים לגור במקום שקט ונעים, אבל לא פעם צריכים לעבוד בשיא הרעש, מרחק נסיעה מהבית. זו הסיבה שגישה לדרכים בין עירוניות חשובה במיוחד בשכונה משפחתית, בה יש הורים מפרנסים: ״קרבה לצירי תנועה מרכזיים ומארג כבישים שמתחבר לאזורים בין עירוניים ומזרים את התנועה בצורה חלקה חשוב מאוד ומהווה חלק גדול בבחירת השכונה הספציפית למגורים״, אומר שהם. ״חיבור לדרכים בינעירוניות מעלה את ערך המכירה והביקוש והופך את השכונה למתאימה להורים שעובדים באזורי תעסוקה שונים״.

*** הכתבה בשיתוף רותם שני

לפני שהמחירים יתחילו לטפס: הכירו את שכונת המגורים החדשה של גוש דן